Türkiye'yi 'Hayat' üzerinden anlamak(1956-1978)
Understanding Turkey through 'Hayat'
  1. Tez No: 719761
  2. Yazar: EMİNE GÜNTEPE YEŞİLBURSA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEMUÇİN FAİK ERTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Türk İnkılap Tarihi, Sociology, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: 12 Mart Muhtırası, 27 Mayıs Darbesi, Demokrat Parti, Dergi, Hayat, Magazin, Mecmua, Şevket Rado, Türkiye, 12 March Military Memorandum, 27 May Military Coup, Dem-ocratic Party, Hayat, Journal, Magazine, Şevket Rado, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 491
Özet
İkinci Dünya Savaşı yıllarında müttefik olan Amerika ve Sovyet Rusya, savaş sonrası dönemde iki farklı siyasi, sosyal ve ekonomik düzeni yaymaya çalışan iki sü-per güç olarak belirmiştir. 1946-1991 yılları arası, dünyada iki kutuplu bir yapının bulunduğu süreç Soğuk Savaş Dönemi olarak adlandırılmıştır. Aynı süreçte Türki-ye'de de hemen her alanda köklü değişim ve dönüşüm yaşanmıştır. 1950'de başlayan iktidar değişimi, Demokrat Parti'nin iktidarı devralmasıyla kurumsallaşmıştır. Aynı dönemde dünyada yeni bir düzen kurulurken Türkiye'nin yeni yönetici-leri de bu düzen içerisinde yer almaya çalışmıştır. Türkiye, İkinci Dünya Savaşı sonra-sında ortaya çıkan bu Doğu- Batı Bloku ayrımında bilhassa Sovyet Rusya'nın taleple-rini de gerekçe göstererek tercihini Batı'dan yana kullanmıştır. Bu bağlamda Truman Doktrini'nin ilgi alanına girmek, Marshall Planı'ndan yararlanmak, Avrupa Konse-yi'ne üye olmak ve nihayetinde NATO'ya katılmak için çalışmalarda bulunmuştur. Dolayısıyla Türkiye'deki bu iktidar değişimi, sadece iç politikada değil, aynı zamanda dış politikada da yeni yaklaşımlara ve yeni hamlelere neden olmuştur. Bu dönemde bir yandan kapitalist yaşam tarzı ve tüketim anlayışı insanlara sunulurken, diğer yandan da bu yaşam tarzını kutsayan politikalar üretilmiştir. ABD'de yayın hayatına atılan Life, Fransa'daki Paris Match, bu yaşam tarzını öneren Batılı süreli yayınlar olurken, Hayat da Türkiye'de bu dergilerin muadili olarak ortaya çıkmıştır. Yapı ve Kredi Bankası'nın iştirakiyle Şevket Rado, 6 Nisan 1956 tarihinde yeni bir baskı ve dizgi tekniği, yeni bir yaşam tarzı anlayışıyla; şekil, biçim ve tarz olarak yukarıda zikredilen yayın organlarına benzeyen Hayat'ı Türk okuyucusuna sunmuştur. Hayat dergisinin bu teze esas alınan Şevket Rado'lu 22 yılı, Türkiye için yeni olan bu yaşam tarzını Türk toplumuna tanıtma-öğretme-eklemleme çabası içerisinde geçmiştir. Dergi, magazinden sanata, eğlenceden bilime, eğitimden modaya, tarihten spora kadar çok geniş bir yelpazeye sahip içeriklerini, neredeyse her dönem Batı anla-yışında tüketim endeksli bir yaşam tarzını Türk okuyucusuyla buluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
America and Soviet Russia, which were allied during the Second World War, emerged as two superpowers trying to spread two different political, social, and eco-nomic orders in the post-war period. The period between 1945-1990, in which there was a bipolar structure in the world, was called the Cold War Period. In the same period, Turkey witnessed radical change and transformation in almost every aspect of life. Multi-party-political life, which started in 1945, became institutionalized in 1950 with the coming to power of the Democratic Party. In the same period, while a new order was being established in the world, the new rulers of Turkey tried to take place in this order. In the East-West Bloc separa-tion that emerged after the Second World War, Turkey preferred the West Bloc, es-pecially by citing the demands of Soviet Russia. In this context, Turkey worked to be interested in the Truman Doctrine, to benefit from the Marshall Plan, to become a member of the Council of Europe and finally to join NATO. Therefore, this change of power in Turkey led to new approaches and new moves not only in domestic poli-tics but also in foreign policy. The new world order has also affected societies closely. On the one hand, while the capitalist lifestyle and understanding of consumption are presented to peo-ple, on the other hand, policies that sanctify this lifestyle were produced. While Life, which was launched in the USA, and Paris Match in France were Western periodicals suggesting this lifestyle, Hayat emerged as the equivalent of these magazines in Tur-key. In this period, while the capitalist lifestyle and understanding of consumption were presented to the people, on the other hand, policies that sanctified this lifestyle were produced. While Life, which was launched in the USA, and Paris Match in France were Western periodicals suggesting this lifestyle, Hayat emerged as the equivalent of these magazines in Turkey. Şevket Rado, with the participation of Yapı Kredi Bank, presented Hayat, which resembles the above-mentioned publications in terms of shape, form, and style, to the Turkish reader, with a new printing and type-setting technique, and a new lifestyle understanding, on April 6, 1956. The 22 years of Hayat magazine with Şevket Rado, based on this thesis, spent to introduce, teach, and articulate this new lifestyle for Turkey to Turkish society. The magazine brought together a wide range of contents from magazines to art, from entertainment to science, from education to fashion, from history to sports, and a consumption-indexed lifestyle in Western understanding, almost in every period.