Bakır oksit ve çinko oksit nanopartiküllerinin yerfıstığındaki (Arachıs hypogaea L.) biyokimyasal etkileri
Biochemical effects of copper oxide and zinc oxide nanoparticules in peanut (Arachis hypogaea L.)
- Tez No: 720105
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Arachis hypogaea, ZnO, CuO, Biyokimyasal Etki, Oksidatif Stres, Arachis hypogaea, ZnO, CuO, Biochemical Effect, Oxidative Stress
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma, son yıllarda farklı amaçlar için kullanılan ZnO ve CuO nanopartiküllerin, ekolojik ve ekonomik önemli olan tarımsal bitkilerden yerfıstığındaki biyokimyasal etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada farklı ZnO ve CuO derişimlerinin (0, 5, 25, 50, 100 ve 250 mg/L) yerfıstığı tohumlarının çimlenmesi, büyüme ve gelişme ile bazı biyokimyasal olaylara etkisi belirlenmiştir. ZnO'nun 100 ve 250 mg/L'lik derişimlerde final çimlenme oranları kontrole göre önemli düzeyde azalmıştır. Bunun yanında, sadece 250 mg/L CuO etkisinde çimlenme oranları kontrole göre önemli azalma göstermiştir. Uygulanan yüksek derişimlerin fidelerin büyüme ve gelişmesine olumsuz etkileri tespit edilmiştir. Fide dokularının protein içerikleri yüksek derişimlerde önemli düzeyde azalmıştır. Toplam karbohidrat içerikleri ise kontrole göre düşük derişimlerde artmış iken, yüksek derişimlerde ise azaldığı belirlenmiştir. Fenolik bileşikler ve protein olmayan sülfidiril grup miktarlarındaki değişimler, ZnO ve CuO'nun yüksek derişimlerinin strese neden olduğunu göstermiştir. Ayrıca reaktif oksijen türleri olan hidrojen peroksit ve oksidatif stres indikatörü olan malondialdehit miktarındaki artışların her iki nanopartikülün yerfıstığı dokularında oksidatif strese neden olduğunu açıkça göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the biochemical effects of ZnO and CuO nanoparticles, which have been used for different purposes in recent years, on peanuts, which are ecologically and economically important agricultural plants. In the study, the effects of different ZnO and CuO concentrations (0, 5, 25, 50, 100 and 250 mg/L) on germination, growth and development and some biochemical events of peanut were determined. Final germination rates at 100 and 250 mg/L ZnO concentrations were significantly reduced compared to control. In addition, germination rates showed a significant decrease compared to the control only under the effect of 250 mg/L CuO. Adverse effects of high concentrations applied on the growth and development of seedlings were determined. The protein content of the seedling tissues decreased significantly at high concentrations. While the total carbohydrate content increased at low concentrations compared to the control, it was determined that it decreased at high concentrations. The changes in the amount of phenolic compounds and non-protein sulfidriyl groups showed that high concentrations of ZnO and CuO cause stress. In addition, it has been clearly shown that increases in the amount of hydrogen peroxide, which are reactive oxygen species, and malondialdehyde, which is an oxidative stress indicator, cause oxidative stress in the peanut tissues of both nanoparticles.