Polietereterketon materyalinin teleskobik tutucularda kullanımının incelenmesi
Investigation of the use of polyetereterketone material in telescopic retainers
- Tez No: 720209
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞIL TURP
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Çift kuron, konus kuron, polietereterketon (PEEK), oklüzal aralık, tutuculuk kuvveti, aşınma, Double crown, conus crown, polyetheretherketone (PEEK), occlusal gap, retention force, wear
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı Polietereterketon (PEEK) materyalinin teleskobik tutucularda kullanımının uzun dönem tutuculuk değerlerini ve yüzey aşınmalarını in vitro olarak incelemektir. Çalışmada 2° konus açısı kullanılmış olup, farklı primer kuron ile sekonder kuron materyalleri ile primer ve sekonder kuron arasında oklüzalde aralık oluşturulması değerlendirilmiştir. Beş grup incelenmiştir; 1-Zirkonya primer kuronAltın sekonder kuron (elektroşekillendirme ile üretilmiş), oklüzalde aralık yok (ZA); 2-Zirkonya primer kuron-PEEK sekonder kuron, oklüzalde aralık yok (ZP); 3- Zirkonya primer kuron-PEEK sekonder kuron, 100 µm oklüzal aralık (ZP100); 4-PEEK primer kuron-PEEK sekonder kuron, oklüzalde aralık yok (PP); 5- PEEK primer kuron-PEEK sekonder kuron, 100 µm oklüzal aralık (PP100) gruplarından toplam 50 örnek hazırlanmıştır (n=10). Tutuculuk ölçümleri başlangıç, 100, 500, 1000, 5000, 10,000 takma-çıkarma döngüsü sonrası değerlendirilen gruplara, 50 N ön yük uygulanmıştır. Tüm takma-çıkarma deneyleri ve tutuculuk kuvveti ölçümleri yapay tükürük içerisinde gerçekleştirilmiştir. Deneyler sonunda her gruptan seçilen bir çift primer ve sekonder kuron ile aynı gruba ait ve hiç deneye girmemiş bir çift primer ve sekonder kuron, yüzeyindeki aşınmaları değerlendirmek için Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. En yüksek tutuculuk değerleri başlangıçta ve 10,000 döngü sonrasında PP100 grubunda (36,04-35,73 N), en düşük değerler ise ZA (9,05-15,06 N) grubunda saptanmıştır. Primer ve sekonder kuron arasında oklüzalde aralık oluşturulması, PEEK primer kuron ve PEEK sekonder kuron materyal çifti için 10.000 döngü sonunda tutuculuk değerlerini arttırmıştır. Deneyler sonrasında PEEK primer kuronlarda, PEEK sekonder kuronlarda ve altın sekonder kuronlarda aşınmalar gözlenirken zirkonya primer kuronlarda aşınma gözlenmemiştir. Çalışmadaki tutuculuk değerleri, klinik olarak kabul edilebilir 5-10 N değerlerinden yüksek olup sadece ZA ve ZP100 gruplarında başlangıçta elde edilen değerler bu aralıktadır. PP100 grubunda, 10 yıllık klinik kullanımı temsil eden süreç boyunca yeterli ve öngörülebilir tutuculuk kuvveti değerleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluation the long-term retention values and surface wear of the Polyetheretherketone (PEEK) material in telescopic retainers in vitro. A conus angle of 2° was used, and the formation of an occlusal gap between the primary and secondary crowns with different primary crown and secondary crown materials was evaluated. Five groups were investigated; 1-Zirconia primary crownGold secondary crown (manufactured by electroforming), no occlusal gap (ZA); 2- Zirconia primary crown-PEEK secondary crown, no occlusal gap (ZP); 3-Zirconia primary crown-PEEK secondary crown, 100 µm occlusal gap (ZP100); 4-PEEK primary crown-PEEK secondary crown, no occlusal gap (PP); 5-PEEK primary crown-PEEK secondary crown, 100 µm occlusal gap (PP100). A total of 50 samples were prepared from the groups (n=10). A preload of 50 N was applied when the retention force measurements were measured initially and after 100, 500, 1000, 5000, 10,000 cycles of insertion-seperation cycles. All insertion-seperation cycles and retention force measurements were carried out in artificial saliva. A pair of primary and secondary crowns selected from each group and double crowns that were not subjected to insertion-seperation cycles were examined by Scanning Electron Microscopy (SEM) to evaluate the wear on their surface. The highest retention values were estimated in the PP100 group (36.04-35.73 N) at the beginning and after 10,000 cycles, and the lowest values were estimated in the ZA (9.05-15.06 N) group. Formation of an occlusal gap between the primary and secondary crowns increased the retention force values after 10,000 cycles for the PEEK primary crown and PEEK secondary crown material couple. After the experiments, wear was observed on PEEK primary crowns, PEEK secondary crowns and gold secondary crowns, while no wear was observed on zirconia primary crowns. The retention values in the study were higher than the clinically acceptable range of 5- 10 N values, and only the values initially obtained in the ZA and ZP100 groups were in this range. In the PP100 group, adequate and predictable retention force values were obtained throughout the period representing 10 years of clinical use.