Acil servise başvuran diyabet hastalarında idrar trehalaz düzeyinin diyabetik retinopati gelişimi ile ilişkisi
The relationship of the urinary trehalaz level of diabetes patients applying to the emergency department and the development of diabetic retinopathy
- Tez No: 720294
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Üriner Trehalaz, Diyabetik Retinopati, Acil Tıp, Urinary Trehalase, Diabetic Retinopathy, Emergency Medicine
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç Acil servise başvuran, diyabeti olan hastalarda ucuz ve noninvaziv bir test olan idrar trehalaz düzeyinin diyabetik retinopati gelişiminin erken tanısında kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metod Prospektif gözlemsel kontrollü tanı testi performans çalışması olarak dizayn edilen çalışma, Bakırköy Doktor Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde yapıldı. 01.06.2021 ile 01.12.2021 tarihleri arasında başvuran, 18 yaş ve üstü, diyabetik ve göz kliniği tarafından RTVue XR Version 2018.0.0.14 cihazıyla değerlendirildikten sonra diyabetik retinopati tespit edilen ve hastalığı evrelendirilen 102 hasta vaka grubuna ve diyabetik ama diyabetik retinopatisi olmayan 100 hasta kontrol grubuna alındı. Hastaların acil servise kabulünün hemen ardından diyabeti olan hastalardan alınan idrar örneklerinde üriner trehalaz düzeyleri ölçüldü. Bulgular Çalışmaya alınan diyabetik retinopatisi (DRP) olan 102 olgunun 43'ü (%42,2) kadındı, DRP'si olmayan 100 olgunun 48'i (%48) kadındı. Çalışmaya alınan diyabetik retinopatisi (DRP) olan ve olmayan hasta gruplarının yaş ve cinsiyet ortalamaları arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. DRP'si olan ve olmayan hasta grupları arasında nabızda anlamı fark saptaanırken, diğer vital bulgularda anlamlı fark saptanmadı. DRP'si olan ve olmayan iki grup arasında Diyabetik nöropati açısından anlamlı fark saptandı. Diğer kronik hastalıklar açısından anlamlı fark saptanmadı. Laboratuvar değerlerinin analizinde DRP'si olan ve olmayan iki grup arasında HbA1c, lökosit, üre ve potasyum değerlerinde istatiksel anlamlı fark saptandı. Üriner trehalaz düzeyi DRP'nin evreleri olan proliferatif DRP ve nonproliferatif DRP'si olan hastalar arasında karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmadı. Diyabetik retinopatisi olan ve olmayan gruplar arasında yapılan ROC analizinde üriner trehalaz düzeyinin eğri altında kalan alanı 0,654 (%95 CI 0,584-0,719) olup; eşik değeri Youden index noktasına göre >17,1 olarak belirlendiğinde sensitivite %81,37 ve spesifite %51 bulundu. Üriner trehalaz düzeyi ile DRP ve DRP'nin evreleri arasında pozitif korelasyon saptandı. Üriner trehalaz düzeyi ile HbA1c arasında pozitif korelasyon saptandı. Sonuç Diyabetik retinopati ile üriner trehalaz düzeyi arasında anlamlı ilişki saptanmış olup diyabetik retinopatinin erken tanısında üriner trehalaz düzeyi kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective It was aimed to evaluate the utility of urinary trehalase level, which is an inexpensive and noninvasive test, in the early diagnosis of diabetic retinopathy in patients with diabetes who applied to the emergency department. Material and Method The study, which was designed as a prospective observational controlled diagnostic test performance study, was performed in Bakırköy Doctor Sadi Konuk Training and Research Hospital Emergency Medicine Clinic. 102 patients who applied between 01.06.2021 and 01.12.2021, aged 18 and over, diagnosed and staged diabetic retinopathy after being evaluated by the diabetic and eye clinic with the RTVue XR Version 2018.0.0.14 device, and 100 patients who were diabetic but did not have diabetic retinopathy were controlled. included in the group. Urinary trehalase levels were measured in urine samples taken from patients with diabetes immediately after admission to the emergency department. Results Of the 102 patients with diabetic retinopathy (DRP) included in the study, 43 (42.2%) were female, and 48 (48%) of 100 patients without DRP were female. There was no statistically significant difference between the mean age and gender of the patient groups with and without diabetic retinopathy (DRP) included in the study. While there was a significant difference in heart rate between the patient groups with and without DRP, no significant difference was found in other vital signs. There was a significant difference between the two groups with and without DRP in terms of diabetic neuropathy. No significant difference was found in terms of other chronic diseases. In the analysis of laboratory values, a statistically significant difference was found in HbA1c, leukocyte, urea and potassium values between the two groups with and without DRP. When the patients with and without DRP were compared in terms of urinary trehalase levels, a statistically significant difference was found between urinary trehalase levels. When the urinary trehalase level was compared between the patients with proliferative DRP and nonproliferative DRP, which are the stages of DRP, no significant difference was found. In the ROC analysis performed between the groups with and without diabetic retinopathy, the area under the curve of urinary trehalase level was 0.654 (95% CI 0.584-0.719); When the threshold value was determined as >17.1 according to the Youden index point, the sensitivity was 81.37% and the specificity was 51%. A positive correlation was found between urinary trehalase level and the stages of DRP and DRP. A positive correlation was found between urinary trehalase level and HbA1c. Conclusion A significant relationship was found between diabetic retinopathy and urinary trehalase level, and urinary trehalase level can be used in the early diagnosis of diabetic retinopathy.