SYNTAX ve SYNTAX II skorlamaları ile on-pump olarak yapılan izole koroner arter baypas greftleme ameliyatı sonrası erken dönem morbiditeve mortalitenin öngörülebilirliğinin araştırılması
The predictive roles of SYNTAX and SYNTAX II scores for early mortalityand morbidity in isolated on-pump coronary artery bypass grafting
  1. Tez No: 720317
  2. Yazar: YAKUP TİRE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORAY AK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: SYNTAX SKOR, SYNTAX II, MACCE, mortalite, CABG, SYNTAX SCORE, SYNTAX II, MACCE, mortality, CABG
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş: Koroner arter baypas greftleme (CABG) operasyonu sonrası morbidite ve mortaliteyi öngören skorlamalar hastaların mevcut aterosklerotik yükünü değerlendirmemektedir. Aterosklerotik yükü değerlendiren SYNTAX ve SYNTAX II skorlamaları ile yapılan çalışmaların çoğu uzun dönemdeki mortalite ve morbiditeyi içermektedirler. Bizim çalışmamızda SYNTAX ve SYNTAX II skorlamalarının erken postoperatif morbidite ve mortalitenin öngörülebilirliğindeki yerinin araştırılması planlandı. Materyal ve Metod: Retrospektif olarak yapılan çalışmamızda CABG yapılmış 214 hastanın preop ve postoperatif laboratuar değerleri, radyolojik görüntülemeleri, eşlik eden komorbit hastalıkları, EKG (Elektrokardiyografi), EKO (Ekokardiyografi), intraoperatif kros klemp ve kardiyopulmoner baypas zamanları, peroperatif İABP ihtiyaçları, peroperatif inotropik ilaç ihtiyaçları, ekstübasyon, yoğun bakım yatış, hastanede kalış zamanları, geçici iskemik atak ve inme atakları, sağ kalımları kaydedildi. Tüm hastalar SYNTAX SKOR ve SYNTAX SKOR II'ye göre ayrı ayrı düşük puan ≤ 22, orta puan 23-32, yüksek puan ≥33 olarak gruplandı. Gruplar arasında erken dönem morbidite ve mortalite açısından karşılaştırmalar yapıldı. Bulgular: SYNTAX ve SYNTAX II skorlarına göre ayrılan gruplardaki hastalar demografik ve ek hastalıklar açısından benzerdi. Gruplar arasında enfeksiyon, ekstübasyon zamanı, yoğun bakım yatış zamanı, hastanede kalış zamanı, peroperatif İABP ihtiyacı ve inotropik ilaç desteği, postoperatif geçici iskemik atak/inme, akut böbrek yetmezliği, atrial fibrilasyon gelişimi, miyokardiyal enfarktüs gelişimi açısından anlamlı fark yoktu. SYNTAX skoruna göre ≥33 olan grupta11 kardiyopulmoner baypas zamanı(p=0,001) ve kros klemp zamanı(p=0,000) yüksek bulundu. SYNTAX II skoruna göre üç grup arasındaki postoperatif mortalite karşılaştırmasında p değeri sınırda yüksek bulundu (p=0,077). SYNTAX II skoruna göre üç grup arasında postoperatif ventriküler aritmi gelişimi arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p=0,012). SYNTAX II skoruna göre ayrılan gruplar arasında STS ve EUROSCORE II puanları bakımından anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0,000). Sonuç: Çalışmamızda SYNTAX ve SYNTAX II CABG operasyonuna bağlı erken dönem morbidite ve mortaliteyi öngöremediği sonucuna vardık. Ancak SYNTAX skor yüksekliğinin kardiyopulmoner baypas zamanı ve kros klemp zamanını uzattığını; SYNTAX II skorunun ise ventriküler aritmi riskini öngördüğünü, STS ve EUROSCORE II ile korele olduğunu tespit ettik.
Özet (Çeviri)
The Predictive Roles of SYNTAX and SYNTAX II Scores for Early Mortality and Morbidity in Isolated On-Pump Coronary Artery Bypass Grafting Introduction: The risk scoring systems of morbidity and mortality following coronary artery bypass grafting (CABG) do not assess the atherosclerotic burden of patients. Recently, SYNTAX scores have been introduced to estimate the atherosclerotic burden of patients undergoing percutaneous coronary interventions. In our study, our purpose was to evaluate the role of the SYNTAX and SYNTAX II scores in estimating early morbidity and mortality after CABG. Material and Method: In our retrospective study, the records of 214 patients who underwent CABG such as preoperative and postoperative laboratory results, radiological imagining, comorbid diseases, ECG (Electrocardiography), ECO (Echocardiography), intraoperative cross clamp and cardiopulmonary bypass times, perioperative IABP necessity, inotropic support, ventilation time, intensive care unit stay, hospitalization time, transient ischemic attack, stroke and survival were reviewed. Patients were stratified according to the SYNTAX SCORE and SYNTAX SCORE II as low score ≤ 22, median score 23-32 and high score ≥33. We compared the patient groups in term of early morbidity and mortality. Results: Demographics and comorbidities were similar among the patient groups stratified according to SYNTAX and SYNTAX II scores. Similarly, there were no significant differences among the groups in infection, ventilation time, intensive care unit stay, hospitalization time, perioperative IABP necessity and inotropic support, postoperative transient ischemic attack/stroke, acute kidney failure, atrial fibrillation and myocardial infarction rates. In the group of high SYNTAX score (≥33), cardiopulmonary bypass time (p=0.001) and cross clamp time (p=0.000) were higher compared to other groups. Although there was no significance, in patients with13 SYNTAX II ≥33, postoperative mortality was found to be higher compared to other groups (P=0.07). The incidence of early postoperative ventricular arrhythmia was found to be positively correlated with the severity of SYNTAX II score (P=0.012). There were also significant correlations between STS and EUROSCORE II scores with the groups stratified according to SYNTAX II score (p=0,000). Conclusion: In our study we concluded SYNTAX and SYNTAX II scores could not predict perioperative morbidity and mortality after CABG. However, we determined that high SYNTAX score ≥33 prolongs cardiopulmonary bypass and aortic cross clamp time. Moreover, SYNTAX II score predicts the risk of early postoperative ventricular arrhythmia and is highly correlated with STS and EUROSCORE II.