Tükrük bezi ince iğne aspirasyon biyopsilerinin Milan sistemine göre değerlendirilmesi ve histopatolojik tanılarıyla karşılaştırılması
Evaluation of salivary gland fine needle aspiration biopsies according to the Milan system and comparison with their histopatological diagnosis
- Tez No: 720561
- Danışmanlar: DR. SELMA ŞENGİZ ERHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: İnce iğne aspirasyon biyopsisi, malignite riski, Milan Sistemi, neoplazi riski, tükrük bezi, Fine needle aspiration biopsy, Milan System, risk of malignancy, risk of neoplasm, salivary gland
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Tükrük Bezi Sitopatolojisini Raporlamak için Milan Sistemi, tükrük bezi ince iğne aspirasyon biyopsilerinin (İİAB) raporlanmasında standardizasyon sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bu çalışmada, Milan Sistemi'nin kullanımında kurumsal deneyimimizi ve gözlemciler arasındaki uyumu değerlendirmek, her tanı kategorisi için malignite riski (ROM) ve neoplazi riskini (RON) saptamak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ocak 2015-Mayıs 2018 tarihleri arasında Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümüne gönderilen 326 olguya ait 345 tükrük bezi İİAB materyali çalışmaya dahil edildi. Tüm aspirasyonlar iki patolog tarafından bireysel olarak Milan Sistemi tanı kategorilerine göre kategorize edildi. İnceleme sonucunda ağırlıksız Cohen's kappa skoru kullanılarak gözlemciler arasındaki uyum düzeyi hesaplandı. Cerrahi takipli olgularda her bir tanı kategorisi için ROM ve RON; Milan Sistemi için duyarlılık, özgüllük, doğruluk, pozitif prediktif değer (PPD) ve negatif prediktif değer (NPD) hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen histopatolojik tanısı olan 150 tükrük bezi lezyonu non-diagnostik (%10.7), non-neoplastik (%3.3), önemi belirsiz atipi (AUS) (%10.7), benign neoplazi (%53.3), malignite potansiyeli belirsiz tükrük bezi neoplazisi (SUMP) (%8), malignite şüphesi (%5.3) ve malign (%8.7) olarak yeniden sınıflandırıldı. ROM ve RON değerleri sırasıyla non-diagnostik için (%6.3, %62.5), non-neoplastik için (%0, %20), AUS için (%25, %37.5), benign neoplazi için (%1.3, %98.8), SUMP için (%33.3, %100), malignite şüphesi için (%100, %100) ve malign için (%100, %100). Maligniteyi tespit etmede duyarlılık %95, özgüllük %100, doğruluk %99, PPD %100 ve NPD %99'du. Sonuç: Milan Sistemi, farklı deneyim seviyelerine sahip patologlar tarafından günlük patoloji pratiğinde güvenle kullanılabilecek bir sınıflamadır. İncelenen olgular ile her bir tanı kategorisi için hesaplanan ROM, Milan Sistemi'nin önerdiği klinik yönetimi desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The Milan System for Reporting Salivary Gland Cytopathology was created to standardize the reporting of salivary gland fine-needle aspiration biopsies (FNAB). This study aimed to evaluate our institutional experience in the use of the Milan System and the agreement between observers and to determine the risk of malignancy (ROM) and risk of neoplasm (RON) for each diagnostic category. Materials and Methods: 345 salivary gland FNAB materials from 326 cases that were sent to Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital Medical Pathology Department between January 2015 and May 2018 were included. All aspirations were individually categorized by two pathologists according to the Milan System diagnostic categories. As a result of the examination, the level of agreement between the observers was calculated using the unweighted Cohen's kappa score. ROM and RON for each diagnostic category in cases with surgical follow-up; sensitivity, specificity, accuracy, positive predictive value (PPV) and negative predictive value (NPV) were calculated for the Milan System. Results: 150 salivary gland lesions with histopathological diagnosis included in the study were; 10.7% non-diagnostic, 3.3% non-neoplastic, 10.7% atypia of undetermined significance (AUS), 53.3% benign neoplasm, 8% salivary gland neoplasm of uncertain malignant potential (SUMP), 5.3% suspicious for malignancy (SM), and 8.7% malignant. The ROM and RON values for non-diagnostic (6.3%, 62.5%), for non-neoplastic (0%, 20%), for AUS (25%, 37.5%), for benign neoplasia (1.3%, 98.8%), for SUMP (33.3%, 100%), for SM (100%, 100%), and for malignant (100%, 100%) respectively. Sensitivity was 95%, specificity 100%, accuracy 99%, PPV 100% and NPV 99% in detecting malignancy. Conclusion: The Milan System is a classification that can be used safely in daily pathology practice by pathologists with different experience levels. The ROM calculated for each diagnostic category with the cases examined supports the clinical management suggested by the Milan System.