Tükürük bezi ince iğne aspirasyon biyopsilerinin Milan Sistemine göre değerlendirilmesi ve histopatolojik tanıları ile karşılaştırılması
Evaluation of salivary gland fine needle aspiration biopsies according to the Milan System and comparison with histopathological diagnoses
  1. Tez No: 957015
  2. Yazar: SELDA PELİN EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEZER KULAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: salivary gland, Milan System diagnostic categories, cytology-histopathology concordance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Giriş ve Amaç: Tükürük bezi ince iğne aspirasyon biyopsisi, tükürük bezi lezyonlarının yönetiminde etkinliği yüksek ilk basamak tanı yöntemi olarak yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Nonneoplazi/ neoplazi ve benign/malign neoplazi ayrımını sağlayarak; uygun tedavi seçeneği için kliniği yönlendirir. Patolog ve klinisyen arasındaki iletişimi geliştirmek ve tükürük bezi İİAB raporlarını standardize etmek amacıyla risk sınıflandırmasının vurgulandığı Milan Sistemi kullanılmaktadır. Hastanemiz arşivinde bulunan Milan Sistemi tanı kategorilerine göre tanı almış aspirasyonların ve cerrahi materyali bulunan olguların histopatolojik tanıları karşılaştırarak her bir tanı kategorisine ait malignite risk oranı (ROM) ve neoplazi risk oranı (RON) değerini saptamak hedeflenmiştir. Milan Sistemi'nin neoplaziyi saptamadaki ve maligniteyi ayırt etmedeki duyarlılık, özgüllük, tanısal doğruluk, pozitif ve negatif prediktif sonuçları değerlendirmek, bu değerleri literatür ile karşılaştırmak amaçlanmıştır. Çalışmamızda ayrıca sitomorfometrik parametrelerin analizine yer verilmiş; bu özelliklerin benign ve malign lezyonlarda karşılaştırılması ile maligniteyi ayırt etmede ek bir öngörü sağlama rolünün olup olmadığı incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Temmuz 2019-Temmuz 2024 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü arşivindeki, tükürük bezi lezyonu bulunan 436 hastanın Milan Sistemi'ne göre tanı almış toplam 511 adet ince iğne aspirasyon biyopsisine ait arşiv taraması yapılmıştır. Bu olguların içerisinde 179 hastada (199 adet aspirasyonda) cerrahi materyal mevcut olup histopatolojik tanı ile karşılaştırılmıştır. Her bir tanı kategorisine ait ROM ve RON değerleri hesaplanmıştır. Duyarlılık, özgüllük, tanısal doğruluk, pozitif prediktif değer ve negatif prediktif değer gibi tanısal performans parametreleri hesaplanarak literatürdeki veriler ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca uygun kriterleri sağlayan 79 olguya ait MGG boyalı bir adet lam sitomorfometrik analize alınmıştır. ROC analizi yapılarak maligniteyi ayırt edebilmeyi sağlayan optimal eşik değerler belirlenmiştir. Malign ve benign neoplazilerde bu sitomorfometrik veriler istatistiksel analizler ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: 436 hastaya ait Milan Sistemi'ne göre tanı almış 511 aspirasyon mevcuttur. 179'unda (199 aspirasyon) cerrahi materyal bulunmaktadır. Aspirasyon tanılarının Milan Sistemi tanı kategorilerine göre dağılımı ND %15,6; NN %7,8; ÖBA %13,5; BN %45,4; SUMP %11,54; MŞ %2,3 ve MN %3,7 şeklindedir. ROM ve RON değerleri ise sırayla ND için %10 ve %80; NN için %37,5 ve %50; ÖBA için %5 ve %65; BN için %2 ve %100; SUMP için %21,2 ve %100; MŞ için %77,7 ve %100; MN için %100 ve %100 olarak hesaplanmıştır. Maligniteyi saptamada duyarlılık ÖBA dahil edildiğinde %87,2; ÖBA dahil edilmediğinde %84,6; ÖBA+SUMP dahil edilmediğinde %66,7; özgüllük ise ÖBA dahil edildiğinde %68,7; ÖBA dahil edilmediğinde %81,3; ÖBA+SUMP dahil edilmediğinde %98,7 olarak hesaplanmıştır. Sitomorfometrik analiz ile malign neoplazmlarda istatistiksel olarak anlamlı fark göstermiştir. Sonuç: Bu çalışmada, Milan Sistemi'nin tükürük bezi ince iğne aspirasyon biyopsilerinde uygulanabilirliği kurumsal düzeyde değerlendirilmiş ve sistemin tanısal standardizasyon sağlama açısından etkili bir yaklaşım sunduğu görülmüştür. Milan Sistemi'ne göre raporlamanın kliniği yönlendirmede ve hasta yönetiminde önemli bir katkı sağladığı bulunmuştur. Ek olarak çalışmamızda yapılan sitomorfometrik analizler, morfometrik ölçütlerin tanı sürecine katkı sağlayabileceğini göstermiştir. Anahtar Kelgmeler: tükürük bezi, Milan Sistemi tanı kategorileri, sitoloji- histopatoloj1 tanı uyumu
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Fine-needle aspiration biopsy (FNAB) of the salivary glands is widely used as a first-line diagnostic method due to its high efficiency in the management of salivary gland lesions. It guides clinical decision-making by enabling the differentiation between non-neoplastic/neoplastic and benign/malignant neoplastic lesions. The Milan System, which emphasizes risk stratification, is used to standardize salivary gland FNAB reports and enhance communication between pathologists and clinicians. This study aimed to evaluate the risk of malignancy (ROM) and risk of neoplasm (RON) for each diagnostic category of the Milan System by correlating cytological diagnoses with corresponding histopathological outcomes in cases with surgical specimens from our hospital archive. Additionally, the study sought to assess the sensitivity, specificity, diagnostic accuracy, positive predictive value (PPV), and negative predictive value (NPV) of the Milan System in detecting neoplasia and distinguishing malignancy, and to compare these metrics with those reported in the literature. Furthermore, cytomorphometric parameters were analyzed to investigate their potential role in providing supplementary predictive value for distinguishing malignant from benign lesions. Materials and Methods: This retrospective study included 511 FNAB specimens diagnosed according to the Milan System from 436 patients with salivary gland lesions archived at the Department of Pathology, Ankara City Hospital, between July 2019 and July 2024. Surgical specimens were available for 179 patients (199 FNABs), allowing correlation with histopathological diagnoses. ROM and RON values were calculated for each diagnostic category. Diagnostic performance metrics—sensitivity, specificity, accuracy, PPV, and NPV—were computed and compared with data from the literature. Cytomorphometric analysis was conducted on May-Grünwald-Giemsa (MGG)–stained slides from 79 cases that met inclusion criteria. Receiver operating characteristic (ROC) curve analysis was used to determine optimal threshold values for distinguishing malignancy. The cytomorphometric features were statistically compared between benign and malignant neoplasms. Results: A total of 511 FNAB specimens from 436 patients were included. 199 specimens from 179 patients had corresponding surgical pathology. The distribution of cases by Milan System diagnostic categories was: ND 15.6%, NN 7.8%, AUS 13.5%, BN 45.4%, SUMP 11.54%, SM 2.3%, and MM 3.7%. The calculated ROM and RON values were: ND (10% and 80%), NN (37.5% and 50%), AUS (5% and 65%), BN (2% and 100%), SUMP (21.2% and 100%), SM (77.7% and 100%), and MM (100% and 100%), respectively. Sensitivity for detecting malignancy was 87.2% when AUS was included, 84.6% when AUS was excluded, and 66.7% when both AUS and SUMP were excluded. Corresponding specificity values were 68.7%, 81.3%, and 98.7%, respectively. Cytomorphometric analysis revealed statistically significant differences between malignant neoplasms and benign lesions. Conclusion: This study evaluated the institutional applicability of the Milan System for salivary gland FNAB and demonstrated that it provides an effective framework for diagnostic standardization. Reporting according to the Milan System was found to significantly contribute to clinical guidance and patient management. Additionally, cytomorphometric analyses performed in this study indicated that morphometric parameters may enhance diagnostic accuracy.