Dönel akışkanların nümerik incelenmesi
Numerical analysis rotating flows
  1. Tez No: 720971
  2. Yazar: TUBA SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT USTA, DR. ÖĞR. ÜYESİ BURHAN ALVEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Akış kontrolü, Bödewadt akışı, Von Karman akışı, Bödewadt flow, Flow control, Von Karman flow
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 26
Özet
Bu makale, YHP modeli ile modellenen yüzey pürüzlülügünün, dönen BEK akışlarındaki bazı akı¸sların konvektif kararsızlıgı üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Lineerleştirilmiş pertürbasyon denklemleri Chebyshev polinomları kullanılarak çözülür. Sonuçlar, dönen disk yüzeyinde yüzey pürüzlülügünün varlığının akı¸sların kararsızlık özelliklerini degiştirdi gini ortaya koymaktadır. Tip I modu, pürüzlülük arttıkça daha yüksek Reynolds sayısında başlar. Ancak, Tip II modu daha önceki Reynolds sayılarında başlar. Bulgular ayrıca, artan pürüzlülük ile birlikte dönen girdapların miktarında bir azalma oldugunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle, artan pürüzlülügün Tip I mod üzerinde dengeleyici bir etkiye sahip oldugu, ancak Tip II mod üzerinde kararsızlaştırıcı bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
This paper investigates the effects of surface roughness modelled with the YHP model on the convective instability of some flows in the rotating BEK flows. Linearised perturbation equations are solved using Chebyshev polynomials. The results reveal that presence of surface roughness on the rotating disk surface changes the instability characteristics of the flows. The Type I mode onsets at higher Reynolds number as roughness increased. However, the Type II mode onsets at earlier Reynolds numbers. The findings also reveal a decrement in the quantity of co-rotating vortices with enhanced roughness. Therefore, it can be concluded that increased roughness has a stabilising effect on the Type I mode but a destabilising effect on the Type II mode.