Ortaokul öğrencilerinin çevreye olan tutum ve davranışlarının değişkenler doğrultusunda araştırılması
The investigation of secondary school students' attitudes and behaviors to the environment in accordance with variables
- Tez No: 721050
- Danışmanlar: PROF. ATİLLA LEVENT TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevre Eğitimi, Çevre Bilinci, Tutum ve Davranış, Değişkenler, Ortaokul Öğrencileri, Environmental Education, Environmental Awareness, Attitude and Behavior, Variables, Secondary School Students
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokulda öğrenim görmekte olan öğrencilerin çevreye karşı oluşturdukları tutum ve davranışların bazı değişkenler (sosyo ekonomik düzey, akademik başarı düzeyi, yaşamlarını sürdürdükleri yer (köy, kasaba, şehir merkezi vs.), okul tipi, sınıf düzeyi, anne baba eğitim düzeyi) doğrultusunda öğrencilerin tutum ve davranışlarında meydana gelebilecek değişikliklerin önceki bilimsel çalışmalarının incelenerek çıkarımlarının derlenmesi ve yorumlanmasıdır. Türkiye'de öğrenim görmekte olan ortaokul öğrencilerinin çevreye gösterdikleri duyarlılık, tutum ve davranışlarının günümüzdeki değişkenler doğrultusunda, çevre bilincine verdikleri önemi göz önüne alarak değerlendirilmesini ve ortaokul öğrencilerinin çevre bilincine etki eden faktörlerin tespit edilmesini amaçlayan bu araştırma, literatürdeki bazı bilimsel yöntemlerle yapılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak bu konuda yazılmış bilimsel makaleler ve tezler kullanılmıştır. Bu makale ve tezlerde yer alan verileri toplamak için kullanılan yöntem ve teknikler, araştırmanın amacına uygun sonuçlar verecek yöntem ve tekniklerdir. Çalışmanın içeriğinde, incelenen makale ve tezlerde ele aldığımız hususlar, Türkiye'deki 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda öğrenim gören ortaokul öğrencilerinin bazı değişkenler doğrultusundaki durumları göz önüne alınarak incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre, Türkiye'de öğrenim görmekte olan ortaokul öğrencilerinin çevreye olan tutum ve davranışlarını değişkenler açısından incelediğimizde, yapılan çalışmalar cinsiyet, akademik başarı düzeyi, aile faktörü, okul tipi, yaşamlarını sürdürdükleri yer ve sosyo ekonomik düzeylerinde anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir. Sınıf seviyesi, anne ve baba eğitim düzeyinde ise anlamlı bir fark bulunamamıştır. Öğrencilerde çevre bilgisi ile çevreye olan tutum arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Çevresel tutum ve davranışların öğrencilerde olumlu ve daha pozitif sonuçlar ortaya çıkarabilmeleri için, bu sonuçların gelecekteki yıllarda daha olumlu sonuçlar doğurması adına müfredatlarında çevre eğitimine bağlı derslerin ya da içerdiği konuların yeniden gözden geçirilmesi, çevre eğitimine ilişkin duyarlılık ve farkındalık oluşturacak etkinlik ve uygulamalı faaliyetlerle derslerin takip edilmesi, çevreye ilişkin derslerin çevreye duyarlı öğretmenler tarafından verilecek bir boyutta yeniden ve diğer ders konularından uzak hale getirilmesi sonucunu ve tavsiyelerini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the attitudes and behaviors of secondary school students towards the environment in accordance with variables . (such as socioeconomic level, academic achievement level, place of living (village, town, city center, etc.), school type, class level, parent's education level.) The aim of this study is to compile these results by examining the changes in the attitudes and behaviors of the students in line with the level of the students' thesis and article studies. This research, which aims to evaluate the environmental awareness, attitudes and behaviors of secondary school students studying in Turkey in line with today's variables, taking into account the importance they attach to environmental awareness, and to determine the factors affecting environmental awareness of secondary school students, were carried out with some scientific methods in the literature. In the research, articles and theses written on this subject were used as data collection tools. The methods and techniques used to collect the data in these articles and theses are the methods and techniques that will yield results suitable for the purpose of the research. The situation of secondary school students studying in the 5th, 6th, 7th and 8th grades in Turkey were examined by considering some variables. When we examine the attitudes and behaviors of secondary school students studying in Turkey in terms of variables, significant differences have been observed in gender, academic achievement level, family factor, school type, place of life and socioeconomic levels. There was no significant difference between the class level and the education level of parents. It has been determined that there is a significant relationship between environmental knowledge and attitudes towards the environment in students. In order for environmental attitudes and behaviors to produce positive and more positive results in students and to make these results have more positive results in the future, reviewing the lessons or the subjects related to environmental education in their curriculum, following the lessons with activities and practical activities will raise awareness and awareness about environmental education.It has revealed the result and recommendations of making environmental lessons again in a dimension that will be given by environmentally sensitive teachers and away from other lesson subjects.