Pomza ile üretilen geçirimli betonun mekanik ve fiziksel özellikleri
Physical and mechanical properties of pervious concrete produced with pumice
  1. Tez No: 721059
  2. Yazar: YUNUS EMRAH TAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜCİP TAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geçirimli beton, Pomza agregası, Pomza tozu, Permeable concrete, Pumice aggregate, Pumice powder
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Günümüzde geçirimsiz betonla yapılan yollar, yaya yürüyüş yolları, otoparklar vs. gitgide artmaktadır. Geçirimsiz betonun şehirlerde yoğun kullanımı sebebiyle şehirlerde sel taşkınları artmakta, suyun doğal zemine iletilmesi azalmakta ve yeraltı sularının beslenmesi azalmaktadır. Geçirimli beton içerdiği bağlantılı boşluklar sayesinde yağış sularını doğal zemine kolaylıkla iletebilmektedir. Bu çalışma kapsamında Van ili ve çevresinde yoğun rezervi bulunan pomza ile geçirimli beton üretilmiş ve bu betonun mekanik ve fiziksel özellikleri değerlendirilmiştir. Çalışmada pomza tozu ve pomza agregası farklı oranlarda kullanılmıştır. İlk olarak çimento yerine farklı oranlarda pomza tozu kullanılarak geçirimli beton üretilmiştir. Üretilen bu betonun mekanik ve fiziksel özellikleri değerlendirilmiştir. Daha sonra ise pomza agregası farklı oranlarda bazalt agregası ile yer değiştirilerek geçirimli beton üretilmiştir ve mekanik ve fiziksel özellikleri değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda pomza tozu ve agregası kullanılarak üretilen geçirimli betonun mekanik ve fiziksel özelliklerini ciddi derecede etkilediği tespit edilmiştir. Belli oranlara kadar pomza tozu kullanılarak üretilen betonun 7 ve 28 gün basınç dayanımlarında ve kuru birim hacim ağırlığında artış sağlamıştır. Ancak geçirimliği ve poroziteyi azaltmıştır. Pomza agregası kullanılarak üretilen geçirimli betonda ise basınç dayanımı ve kuru birim hacim ağırlık sürekli azalırken, geçirimlilik ve porozite artmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, roads made of impermeable concrete, pedestrian walkways, parking lots, etc. is increasing. Due to the intensive use of impermeable concrete in cities, floods increase in cities, the transmission of water to the natural ground decreases and the feeding of groundwater decreases. Permeable concrete can easily transmit rain water to the natural ground thanks to the interconnected spaces it contains. Within the scope of this study, permeable concrete was produced with pumice, which has dense reserves in and around Van province, and the mechanical and physical properties of this concrete were evaluated. In the study, pumice powder and pumice aggregate were used in different proportions. First, permeable concrete was produced by using pumice powder in different proportions instead of cement. The mechanical and physical properties of this produced concrete were evaluated. Then, permeable concrete was produced by replacing the pumice aggregate with basalt aggregate at different rates and its mechanical and physical properties were evaluated. As a result of the study, it has been determined that the permeable concrete produced by using pumice powder and aggregate seriously affects the mechanical and physical properties. The 7 and 28 day compressive strength and dry unit weight of the concrete produced by using pumice powder to a certain extent increased. However, it reduced permeability and porosity. In permeable concrete produced by using pumice aggregate, on the other hand, while the compressive strength and dry unit weight continuously decreased, permeability and porosity increased.