Solid testis kitlelerinde manyetik rezonans görüntüleme ile patoloji sonuçlarının korelasyonu
Correlati̇on between result of pathology and magneti̇c resonance imaging in soli̇d testi̇s masses
  1. Tez No: 721165
  2. Yazar: GÜRKAN DANIŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Testis, tümör, Testis, tumor
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Solid testis kitlelerinde manyetik rezonans görüntüleme yöntemiyle nicel ve nitel verileri kullanarak kitleleri karakterize etmek ve patoloji sonuçları ile korele etmek amaçlanmıştır. Ocak 2012 Mayıs 2015 arasında testis şişliği şikayeti ile başvuran 11 hasta MR ile değerlendirildi. Philips İntera 1.5 Tesla cihazı kullanılarak görüntüler elde edildi. Görüntülemede aksiyel T1 ve T2, yağ baskılı sekanslar, kontrastlı T1, kontrastlı yağ baskılı T1 ve B 400-B 800 DWI (diffüzyon serileri) kullanılarak ADC (Apparent diffusion coefficient ) değerleri elde edilmiş ve postoperatif patolojik sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Çalışmaya dahil edilen 11 hastanın ikisinde patolojik tanı seminom, birinde embriyonal karsinom ve beş hastada mikst germ hücreli tümör, iki hastada ksantogranülamatöz orşit ve bir hastada fokal orşit olarak geldi. MR görüntüleme kesitsel bir görüntüleme yöntemidir. Görüntüleri dijitalize edilmiş değerlerden, güçlü bilgisayarlar marifetiyle oluşturulan noninvaziz bir inceleme yöntemidir. Uygun vakalarda MR görüntüleme kullanılarak gereksiz operasyonlardan kaçınılabilir ve ultrasonun net bir fikir veremediği vakalarda yol gösterici olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Solid mass in the testicle, ultrasound elastography using the method of quantitative and qualitative data to characterize the masses and are intended to correlate with pathology results. Between June and December 2013, 2014 9 patients presenting with complaints of testicular swelling was evaluated with ultrasound. Nine patients who have solid testicular mass were evaluated with ultrasound elastography. Applio 500 Toshiba ultrasound device using the method elastography was evaluated by the radiologist assistant. Strain index was measured and compared with the postoperative patological results. Seminoma was diagnosed in three of nine patients, yolk sac tumor was diagnosed in a patient and in five patients the diagnosis was mixed germ cell tumors. İn all patients compatible with malignancy was painted blue and near on color scale. Strain indexes in patients with seminoma, respectively, 1.78, 1.13 and 2.83 were measured. İn patient with yolk sac tumor strain index was measured 1,34. Mixed germ cell tumors strain indexes, respectively, 2.20, 2.73, 6.13, 5.31 and 2.95 were measured. Ultrasound elastography method, the resulting tissue in response to the applied forces movements qualitatively and / or quantitatively, and thus enabling assessment of tissues from each other non-invasive technique that aid in distinguishing. The use of ultrasound elastography in the diagnosis of testicular differentiation of benign and malignant masses, and the masses can help in the characterization.