Mekanik travma şikayetiyle acil servise başvuran hastaların ağrı ve anksiyete düzeylerinin belirlenmesi
Determining the pain and anxiety levels of patients WHO apply to the emergency department with mechanical trauma complaints
  1. Tez No: 721451
  2. Yazar: MÜCAHİT BAŞTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. İLKNUR ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, ağrı, anksiyete, hemşirelik, travma, Emergency service, pain, anxiety, trauma
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma, mekanik travma şikayetiyle acil servise başvuran hastaların ağrı ve anksiyete düzeylerinin belirlenmesi amacıyla ilişki arayıcı nitelikte yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziosmanpaşa Eğitim ve araştırma hastanesi acil servisine mekanik travma şikayetiyle başvuran hastalar, örneklemini ise 18 yaş üzeri, bilinci açık, işitme ve konuşma engeli bulunmayan, araştırmaya katılmaya gönüllü 377 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın verileri 15.10 2019-31.12.2019 tarihleri arasında hasta tanıtım formu, McGıll Melzack Ağrı Soru Formu ve Beck Anksiyete Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, verilerin normal dağılımına uygunluğuna göre One-Way ANOVA, Mann Whitney U-Testi ve Kruskal Wallis Testi kullanılmıştır. Hastaların yaş ortalamasının 37,23±14.68 yıl olduğu, %62,6'sının erkek, %46,7'sinin üniversite mezunu olduğu, %94,2'sinin sosyal güvencesinin olduğu, %86,2'sinin künt travmasının olduğu, %48'inin trafik kazası nedeniyle travma yaşadığı, %55,4'ünün ekstremitesinde yaralanma olduğu, %84,4'üne nonsteroid antienflamatuar analjezik uygulandığı, %43,8'nin tıbbi tanısının yumuşak doku yaralanması olduğu, %39,3'ünün şiddetli ağrısının olduğu, %58,6'sının yüzeysel ağrısının olduğu, Beck Anksiyete Ölçeği toplam puanının 15,50±9,14 olduğu ve ağrıları ile BAÖ toplam puanları arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur (r=-0.132, p=0.010). Araştırmada hastaların şiddetli ağrısının olduğu, orta düzeyde anksiyete belirtileri yaşadığı sonucuna ulaşıldı. Araştırmanın farklı değişkenler ile farklı örneklem ve popülasyonda yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
DETERMINING THE PAIN AND ANXIETY LEVELS OF PATIENTS WHO APPLY TO THE EMERGENCY DEPARTMENT WITH MECHANICAL TRAUMA COMPLAINTS This study was aimed to determine pain and anxiety levels of patients admitting to emergency service with mechanical trauma complaint. This study was conducted at Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi emergency unit. Population examined were over 18 years old, conscious, without any obstructions of hearing or speaking who were admitted with mechanical trauma complaint. 377 patients were surveyed based on volunteering. Surveys included Patient Introduction Form, McGill Pain Questionnaire and Beck Anxiety Inventory and they were taken between dates 15.10.2019 - 31.12.2019. One-Way ANOVA, Mann Whitney U-Test and Kruskal Wallis Test was used to evaluate the data depending on the normal distribution of the data as descriptive statistics. Age distrubiton of the patients were 37,23(±14.68) years and 62,5% were male, 46,7% were collage graduates, 94,2% had social security, 86,2% had blunt trauma, 48% had trauma due to car accidents, 55,4% had injuries on their extremities, 84,4% were applied non-steroid antieflamatory analgesics, 43,8% had soft tissue injuries, 39,3% had extreme pain, 58,6% had superficial pain. Beck Anxiety Inventory total points were 15,50(±9,14) and there was a statistically significant negative correlation between pains and Beck Anxiety Inventory total points (r=-0.132, p=0.010). This study concluded that patients had extreme pains and moderate anxiety symptoms. It was suggested to replicate the study on different populations and samples.