Improving aluminum cable manufacturing process by implementing lean production tools
Yalın üretim araçları uygulanarak alüminyum kablo üretim sürecinin iyileştirilmesi
  1. Tez No: 721536
  2. Yazar: PINAR SİNEM ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUŞİN UNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yalın üretim, değer akış haritalama, çok kriterli karar verme, lean manufacturing, value stream mapping, multi-criteria decision making
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Yalın üretim sistemi, ürün ve hizmet yaratma sürecini israflardan arındırarak kalitenin ve verimliliğin arttırılmasını, müşteri memnuniyetinin üst düzeye çıkarılmasını, maliyetlerin minimuma indirilmesini amaçlayan bir üretim sistemidir. Bu çalışma kapsamında alüminyum iletken üretimi yapan bir işletmede; maliyet azaltma, kaliteyi arttırma, israfları azaltma, daha sade ve verimli bir üretim yapılması adına yalın üretim sisteminin uyarlanması amaçlanmaktadır. Çalışmada, mevcut durumun analizinin yapılabilmesi için öncelikli olarak yalın üretim tekniklerinden Değer Akış Haritalama (DAH) tekniği kullanılmıştır. DAH tekniğinde, üretim akışını malzeme ve bilgi akışı oluşturmaktadır. Mevcut durum haritası ile seçilen ürün grubunun değer akış haritalaması gerçekleştirilmiştir. Belirlediğimiz ürün grubu üzerinde DAH tekniği uygulandıktan sonra ortaya çıkan iyileştirme projeleri Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) metotları kullanılarak öncelik sırası belirlenmiştir. Toplam Üretken Bakım (TÜB), Sürekli İyileştirme (KAIZEN), JIDOKA gibi yalın üretim teknikleri kullanılarak problemlere çözüm önerileri sunulmuştur. Bu çalışma, alüminyum iletken sektörü gibi sürekli üretim yapan bir işletmede yalın üretim tekniklerinin uygulanması açısından literatüre önemli bir katkı sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Lean production system is a production system that aims to increase quality and efficiency, maximize customer satisfaction, and minimize costs by eliminating waste in the product and service creation process. Within the scope of this study, in an enterprise that produces aluminum conductors; It is aimed to adapt the lean production system in order to reduce costs, increase quality, reduce waste, and make a simpler and more efficient production. In the study, Value Stream Mapping (VSM) technique, which is one of the lean manufacturing techniques, was used primarily in order to analyze the current situation. In the VSM technique, the production flow is composed of material and information flow. Value stream mapping of the selected product group was performed with the current state map. The improvement projects that emerged after the VSM technique was applied on the product group we determined were determined in order of priority by using Multi-Criteria Decision Making (MCDM) methods. Solution suggestions are presented to the problems by using lean manufacturing techniques such as Total Productive Maintenance (TPM), Continuous Improvement (KAIZEN), JIDOKA. This study will make an important contribution to the literature in terms of the application of lean manufacturing techniques in the aluminum conductor sector that has continuous production.