Uluslararası öğrencilerin Türkçe anlatma becerilerinin geliştirilmesinde iletişimsel yaklaşım: Tasarım ve uygulama çalışması
A communicational approach to developing Turkish expression skills of international students: Design and implementation study
  1. Tez No: 721846
  2. Yazar: LEYLA AYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET ŞEREF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, iletişimsel yaklaşım, yazma, konuşma, tutum, kaygı, Teaching Turkısh as a foreign language, communicative approach, writing, speaking, attitude, anxiety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde temel dil becerilerinin geliştirilmesinde iletişimsel yaklaşımın rolüne odaklanılmıştır. Çalışmanın amacı ise yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde iletişimsel yaklaşıma dayalı sınıf içerisinde uygulanabilecek etkinlikler tasarlamak ve ilgili yaklaşımın uluslararası öğrencilerin Türkçe anlatma becerilerine olan etkisini çeşitli değişkenler açısından belirli bir süreç içerisinde incelemektir. Araştırma zayıf deneysel modellerden olan tek grup ön test- son test desene uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın uygulama grubunu Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezinde(TÖMER) eğitim gören 8 uluslararası öğrenci oluşturmaktadır. Yapılan çalışma 8 haftalık bir süreç içermektedir. Araştırmanın verileri kişisel bilgi formu, konuşma kaygısı ölçeği, konuşma tutum ölçeği, yazma kaygısı ölçeği ve yazma tutum ölçeği ile elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesi için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu, Tek Boyutlu Varyans Analizi, İlişkili Ölçümler için T-testi ve Tek Örneklem için Kay-kare Testi kullanılmıştır. Yapılan araştırmanın sonucunda iletişimsel yaklaşımın uluslararası öğrencilerin anlatma becerileri çerçevesinde kaygı ve tutumları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturmasa da olumlu bir etkisinin olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the role of the communicative approach in the development of basic language skills in teaching Turkish as a foreign language. The aim of the study is to design activities that can be applied in the classroom based on the communicative approach in teaching Turkish as a foreign language and to examine the effect of the related approach on the Turkish speaking skills of international students in a certain process in terms of various variables. The research was carried out in accordance with the single-group pre-test-post-test design, which is one of the weak experimental models. The application group of the research consists of 8 international students studying at Tokat Gaziosmanpaşa University Turkish Teaching Application and Research Center (TOMER). The study includes an 8-week process. The data of the research were obtained with personal information form, speaking anxiety scale, speaking attitude scale, writing anxiety scale and writing attitude scale. Pearson Product-Moment Correlation, One-Dimensional Analysis of Variance, T-test for Related Measures and Chi-square Test for Single Sample were used to analyze the data. As a result of the research, it was observed that the communicative approach had a positive effect on the anxiety and attitudes of foreign students, although it did not make a statistically significant difference.