Türkiye'deki Suriyeli kadınların ontolojik güvenliklerinin feminist güvenlik yaklaşımı çerçevesinde analizi
An analysis of the ontological security of the Syrian women in Turkey within the framework of feminist security approach
  1. Tez No: 722185
  2. Yazar: SAFİYE CEMRE ELMAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZERRİN AYŞE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ontolojik Güvenlik, Feminizm, Kadın, Göç, Güvenlik, Suriye, Ontological Security, Feminism, Woman, Immigration, Security, Syria
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu tez Suriye İç Savaşı sonucunda Türkiye'ye göç eden Suriyeli kadınların ontolojik güvenliklerinde meydana gelen değişimi derinlemesine incelemektedir. Suriye'ye en yakın bölge illerinden biri olan Hatay ile bu bölgeye birçok açıdan uzak olan İzmir'de yaşayan Suriyeli kadınların ontolojik güvenliklerinin mekândan bağımsız olup olmadığı, dil, kültür, gelenek gibi faktörlerin ne denli etkili olduğunu sunmaktadır. Ontolojik güvenlik bireyin kendi iç dünyası ile dış dünyası arasında var olan ilişkinin mesafesi olarak tanımlanmaktadır. Bu bölge daralmaya başlıyor ve birey çevresinde gelişen olay ve olguların tutarlığına karşı bir güven beslemiyorsa ontolojik olarak güvende değildir. Başka bir değişle birey kendini varlık olarak ifade edebiliyor ve rutin ve alışkanlıklarını sürdürebiliyorsa o noktada ontolojik güvenlikten bahsedilebilir. Çalışma Hatay'da yaşayan Suriyeli kadınların çoğunluğunun kendini ontolojik olarak İzmir'deki Suriyeli kadınlardan daha güvende hissettiklerini fakat İzmir'de yaşayan Suriyeli kadınların Hatay'dakilerden daha özgür hissetmeleri durumlarını ontolojik güvenlik olgusu ile ele almaktadır. Bu durumda etkili olan coğrafi yakınlık, dil, kültür ve gelenek birliği ile göç eden nüfusun yoğunluğunun Hatay'da İzmir'e göre daha fazla oluşu gibi etmenler oldukça önemlidir. Kısacası araştırmanın temel varsayımlarının başında yer alan bireyin kontrolü dışında gelişen etkenlerin ve belirsizliklerin ontolojik güvenliği olumsuz etkilediği fakat risk, tehdit ve rutinlerin bozulması gibi etmenlerle baş etme düzeyinin her birey açısından farklılık yaratabileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the changes in Syrian women who migrated to Turkey as a result of the Syrian Civil War and the change in their ontological security. It presents whether the ontological security of Syrian women living in Hatay, one of the closest regional provinces to Syria, and Izmir, which is far from this region in many respects, is independent of the place, and how factors such as language, culture and tradition are influential. Ontological security is defined as the distance of the relationship between the inner world and the outer world of the individual. This region is starting to narrow and if the individual does not trust the consistency of the events and phenomena around him, he is not ontologically secure. In other words, if the individual can express himself as an entity and maintain his routines and habits, then ontological security can be mentioned. The study deals with the ontological security phenomenon that the majority of Syrian women living in Hatay feel themselves ontologically more secure than Syrian women in Izmir, but the fact that Syrian women living in Izmir feel more free than those in Hatay. In this case, factors such as geographical proximity, language, culture and tradition unity and the density of the migrating population are very important in Hatay compared to İzmir. In short, it is seen that the factors and uncertainties that develop beyond the control of the individual, which are at the beginning of the basic assumptions of the research, negatively affect ontological security, but the level of coping with factors such as risks, threats and disruption of routines can make a difference for each individual.