Uluslararası koruma altındaki kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımının sağlanması: Karabük ili örneği
Providing the participation of women under international protection to social and economic life: Sample of karabük province
  1. Tez No: 722221
  2. Yazar: GÜLÇİN TOKSÖZ TERZİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KARATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Koruma, Kamu Kurum ve Kuruluşları, STÖ, Sığınmacı Kadın, Karabük, International Protection, Local Administrations, NGO, Asylum Seeker Women, Karabuk
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Daha sonra doldurulacaktır.Yüzyıllardır süregelen göç olgusu içerisine bulunduğumuz yüzyılda da artarak kendisini göstermektedir. Türkiye'de coğrafi konumu ve sınır komşularının içiresinde bulunduğu sosyal, siyasal ve ekonomik birçok konu dolayısıyla farklı göçmen grupları geçici ya da kalıcı olarak ağırlamak durumunda kalan bir ülke konumundadır. Göç olgusu, ülkeleri yaşanılan süreçler içerisinde uluslararası anlaşmalar ve birlikte imzalanan sözleşmeler imzalamak durumunda bırakmıştır. Bu bağlamda ortaya çılan 'Uluslararası Koruma Kavramı' araştırmamızın bir parçası olmuştur. Uluslararası Koruma Kavramı ise, uydu kentlerin oluşmasını gerekli kılmıştır. Şu an Türkiye'de 62 'Uydu Kent 'bulunmaktadır. Uydu kentlere yerleştirilen sığınmacılar yerleştirildikleri kentlerden dışarıya çıkamamaktadır. Kendilerine uyum süreçlerinde Yerel yönetim ve Sivil Toplum Örgütlerinin desteğinin önemi bu bağlamda büyüktür. Tüm bu sebeplerden dolayı Uydu kentlerin Uluslararası koruma altındaki bireylerle doğrudan çalışmaları gerekliliği oluşturmuştur. Karabük İlinde bulunan Kamu Kurum ve Kuruluşları ve STÖ'ler bu ihtiyaçtan dolayı bir çalışma yürütme ihtiyacı hissetmişlerdir. Tez çalışmamız bu bağlamda hazırlanan araştırma projesinin sonucunda ortaya çıkmıştır. Son yıllarda göç olgusunda kadın sayısındaki artış dikkati çekmektedir. Göçte kadın olmak ayrı olarak çalışılması gereken bir durum haline gelmiştir. Kadının değişmesi ve gelişmesinin göçe maruz kalan tüm bireyleri olumlu etkileyeceği inancına dayanarak kadınlar ile çalışılmıştır. Çalışmamız 2018-2019 yılında Karabük ilinde Türk Kızılay'ı Karabük Şubesi, Batı Karadeniz Kalkınma ajansı, Karabük İl Özel İdaresi, Karabük İŞKUR İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi ile birlikte gerçekleştirilen bir çalışmanın sonucunda hazırlanmıştır. Bu bağlamda 29 Uluslararası Koruma Altındaki Kadın ile sosyal inceleme görüşmesi yapılmıştır. Araştırmamızda yöntem olarak nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Daha sonra doldurulacaktır. The phenomenon of immigration, which has been continuing for centuries, has been manifested in the present century. Where the drink geographic location and borders of Turkey in social, political and economic position of many issues is therefore a need to accommodate different groups of immigrants staying in the country temporarily or permanently. The phenomenon of immigration left countries to sign international agreements and signed agreements within the processes experienced. In this context, the concept of am International Protection Bu has become part of our research. The concept of International Protection made satellite cities necessary. Currently in Turkey, 62 'satellite cities' convenience. Asylum seekers settled in satellite cities cannot leave the cities where they are placed. The importance of the support of local government and non-governmental organizations in their adaptation processes is great in this context. For all these reasons, the necessity for the satellite cities to work directly with internationally protected individuals has been established. The local governments and NGOs in Karabuk Province felt the need to carry out a study due to this need. Our thesis study was the result of the research project prepared in this context. In recent years, the increase in the number of women in the migration phenomenon is noteworthy. Being a woman in migration has become a situation to be studied separately. Women have been studied based on the belief that the change and development of women will positively affect all individuals exposed to migration. Our study was prepared as a result of a study which was carried out in 2018-2019 together with Turkish Red Crescent Karabuk Branch, Western Black Sea Development Agency, Karabuk Special Provincial Administration, Karabük İŞKUR Provincial Directorate and Public Education Center. In this context, a social review meeting was held with 29 women under International Protection. Qualitative research method was used as the method in our study.