Serebral palsili çocuklarda 3 metre geri yürüme testinin propriosepsiyon, gövde kontrolü ve kas kuvveti ile ilişkisi
The relationship of 3-meter backward walk test withproprioception, trunk control and muscle strength inchildren with cerebral palsy
- Tez No: 722392
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, 3 Metre Geri Yürüme, Propriosepsiyon, Gövde Kontrolü, Kas kuvveti, Cerebral Palsy, 3 Meter Back Walk Test, Proprioception, Trunk Control, Muscle Strength
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sanko Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, serebral palsili çocuklarda 3 metre geri yürüme testinin (3MGYT) propriosepsiyon, gövde kontrolü ve kas kuvveti ile ilişkini araştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmaya Haziran 2021-Ocak 2022 tarihleri arasında Gaziantep Engelsiz Yaşam Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavi alan Gaziantep sınırları içersinde yaşayan, yaş ortalamaları 10.43±2.76 olan 30 serebral palsili çocuk dahil edildi. Dahil edilme kriterleri, İletişim Fonksiyon Sınıflama Sistemi (CFCS) ≤ 3 olması, Modifiye Ashworth Skalası (MASH)'na göre alt ekstremite kaslarının tonusunun ≤2 olması, Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemine (GMFCS) göre Seviye-I ve II olması, bilinen herhangi bir görme problemi olmaması, iletişime engel olacak düzeyde zihinsel geriliği olmadan sözel komutları takip edebilmesi, epileptik nöbeti olmamasıydı. Dahil edilen çocukların demografik ve hastalık bilgileri kaydedildi. Geri yürüme becerileri 3MGYT ile değerlendirildi. Propriosepsiyon değerlendirmek için dijital gonyometre kullanıldı. Gövde kontrolü değerlendirmek için Gövde Kontrol Ölçüm Skalası (GKÖS), kas kuvveti için digital kas dinamometresi (Power Track II), yürüyüş değerlendirmesi için Gilette Fonksiyonel Yürüme Değerlendirme Anketi (GFYDA) kullanıldı. Veri analizi sonucunda GMFCS'lerine seviye I ve II olan çocukların spastisiteleri karşılaştırıldığında; hamstring, gastro-soleus, gastrocnemius spastisitelerinde seviye I lehine anlamlı fark bulundu (p0.05). 3MGYT ile GFYDA arasında ise negatif yönde anlamlı ilişki bulundu. 3MGYT ile alt ektremite kas kuvvetleri arasındaki ilişki incelendiğinde, ikisi arasında anlamlı ilişki bulunmadı (p>0.05). SP'li çocukların alt ekstremite propriosepsiyonu ile alt ekstremite kas kuvvetlerinin ilişkisi incelendiğinde yalnızca kalça ekstansiyon propriosepsiyonu ile iliopsoas kas kuvveti arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulundu (p=0.023). GFYDA ile alt ektremite kas kuvveti arasındaki ilişki incelendiğinde, ikisi arasında anlamlı ilişki bulunamadı (p>0.05). Sonuç olarak SP'li çocuklarda ileri yürüme fonksiyonu iyileştikçe geri yürüme becerisinin de arttığı; ancak propsiosepsiyon, gövde kontrolü ve kas kuvvetinden etkilenmediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
THE RELATİONSHİP OF 3-METER BACKWARD WALK TEST WİTH PROPRİOCEPTİON, TRUNK CONTROL AND MUSCLE STRENGTH IN CHİLDREN WİTH CEREBRAL PALSY This study was conducted to investigate the relationship of the 3-meter backward walk test (3MBWT) with proprioception, trunk control and muscle strength in children with cerebral palsy (CP). 30 children with CP with a mean age of 10.43±2.76 and living within the borders of Gaziantep, received treatment at Gaziantep Special Education and Rehabilitation Center between June 2021 and January 2022, were included. Inclusion criteria were Communication Function Classification System (CFCS) ≤ 3, spasticity ≤2 according to Modified Ashworth Scale (MASH), Level-I and II according to Gross Motor Function Classification System (GMFCS), no known vision problems, being able to follow verbal commands, and not having epileptic seizures. Back-walking skills were evaluated with the 3MBWT. For proprioception, a digital goniometer, for trunk control Trunk Control Measurement Scale (TCMS), for muscle strength digital muscle dynamometer, for gait assessment Gillette Functional Gait Assessment Questionnaire (GFGAQ) was used. According to GMFCS levels I and II, when lower extremity muscles spasticity were compared; a significant difference was found in hamstring, gastro-soleus, and gastrocnemius, when the results of 3MBWT, TCMS and GFGAQ were compared, a significant difference was found for all tests, in favor of level I (p0.05). A significant negative correlation was found between 3MBWT and GFGAQ. When the relationship between 3MBWT and lower extremity muscle strength was examined, no relationship was found (p>0.05). When the relationship between lower extremity proprioception and lower extremity muscle strength of children with CP was examined, a positive significant correlation was found only between hip extension proprioception and iliopsoas muscle strength (p=0.023). When the relationship between GFGAQ and lower extremity muscle strength was examined, no relationship was found (p>0.05). As a result, as the forward walking function improves in children with CP, the backward walking ability also increases; however, it was found not to be affected by proprioception, trunk control and muscle strength.