Çocuk kitabı karakter tasarımı üsluplarının bireyler üzerindeki etkisinin incelenmesi
An investigation of the effects of character design style of children's book on individuals
- Tez No: 722393
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Kitabı, Karakter Tasarımı, İllüstrasyon, Tasarım, Üslûp, Children's Book, Character Design, Illustration, Design, Artistic Style
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Öğrenme farklı mekân ve materyaller ile gerçekleşebilen bir olgudur. Bilgi öğrenmenin önemli bir alanını oluştururken hayal ise diğer bir bölümünü oluşturmaktadır. Hayal gücünün geliştirilmesi, çocukluk yıllarında üst düzeyde gerçekleşir. Hayal gücünü geliştirmenin farklı yöntem ve araçları arasında kitaplar önemli yer tutar. Çocuk kitapları çocuklarla iletişim kurabilmenin, bilgiyi aktarabilmenin en etkili ve eğlenceli yolu olduğu görülmektedir. Çocuk kitaplarının bu özelliği kazanmasında kitap metninin niteliği yanında metinlerin sayfa tasarımdaki konumu ile metni destekleyen görsellerin (illüstrasyon, fotoğraf vb.) önemli bir payı bulunur. Görsel olarak öğrenmeye daha yatkın olan çocuk, illüstrasyonun sunduğu bu dünyaya daha kolay adapte olmaktadır. Çocuk kitaplarındaki illüstrasyonun bir parçası olan karakter tasarımları ise hikâyeyi anlatmada, anlamlandırmada çocuğun dikkatini ve ilgisini kitaba çekmeyi sağlar. Karakter tasarımının üstlendiği bu görev hem hikâyeyi hem de çocuk kitabını etkileyen önemli bir konumda olduğunu göstermektedir. Bu noktadan hareketle, bu araştırmada çocuk kitaplarındaki karakter tasarımları sanatçı üsluplarının bireyler üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır. Bu kapsamda çocuk kitabı, karakter tasarımı, illüstrasyon ve üslûp kavramları derinlemesine incelenmiş, çocuk kitabı karakter tasarımının alışıldık yaklaşımlarına yeni bir bakış açısı getirilmiştir. Karakter tasarımında sanatçı üsluplarının etkisi ve 7-13 yaş arasındaki çocukların karakter tercihinde, sanatçı üsluplarının etkisi üzerinde durulmuştur. Verileri toplamak amacıyla hedef kitleye anket uygulanmış ve yorumlanmıştır. Anket sonuçları incelendiğinde, ankete katılan kişilerin %98'i kitap okumayı sevdiğini belirtmiştir. Bireylerin %88'inin kitap satın almadan önce kitap içerisindeki resimlere baktıkları görülmektedir. Kadın ve erkeklerde verilen yanıtların birbirine yakın olduğu, bireylerin kitap içerisindeki resimlemelere karşı ilgili olduğu ve kitap tercihlerini etkilediği görülmüştür. Öğrencilerin %92'si kitap çizimlerindeki üslup özelliğinin kitap okuma isteğini arttırdığını belirttiği anlaşılmıştır. Bu araştırma genel çerçevesi ile sanatsal çeşitliliği arttıracak farklı üslupların ortaya çıkması adına illüstratörlere ve bu alanda emek veren herkese, yol gösterici nitelikte olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Learning is a phenomenon that can take place in different environments and with variety of materials. While knowledge constitutes an important part of learning, imagination fills the other part. The development of imagination takes place at a high-level during childhood. Books have an important place among the different methods and tools to improve imagination. It has been shown that children's books are the most effective and entertaining way to communicate with children and transfer information. In addition to the quality of the book text, the position of the texts in the page layout and the visual elements accompanying the text (illustrations, photos, etc.) play an important role in achieving this characteristic in children's books. The child, who is more inclined to learning visually, adapts more easily to this world presented by illustration. Character design, which is a part of the children's books illustration, contributes to storytelling, and attract children's attention and interest in order to make sense of the book. This function of character design shows that it holds an important position that influences both the story and the children's book. From this perspective, with this present study, it was aimed to examine the effects of character design and artist styles in children's books on individuals. In this context, children's book, character design, illustrations and stylistic concepts were examined in depth, and a new perspective was brought to the usual approaches of children's book character design. The effect of artist styles on character design and its relation to character choice of children aged 7-13 investigated. In order to collect the data, a survey was applied to the target audience and analyzed. The results demonstrated that 98% of participants likes reading books. It was found that 88% of individuals look at the pictures inside the book before buying. It was seen that the answers of female and male participants were close to each other, individuals were interested in the illustrations in the book, and the pictures affected their book preferences. 92% of the students stated that the stylistic features of book drawings increased their desire to read the books. It can be concluded that this research will be a guide for illustrators and everyone who works in this area in terms of the emergence of different styles that will increase artistic diversity.