COVID-19 pandemi sürecinde evlilik uyumu ile evlilik doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between marrial harmony and marrial satisfaction during the COVID-19 pandemic process
  1. Tez No: 722543
  2. Yazar: NAZLI ÇALIŞKAN DURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜL ÖZPOYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: evlilik uyumu, evlilik doyumu, pandemi süreci, covid-19 dönemi, marital adjustment, marital satisfaction, pandemic process, covid-19 period
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Evlilik kurumu evrensel bir kurum olarak tanımlansa da gelenek, görenek ve kültürel farklılıklara göre değişiklikler göstermektedir. Toplumların sağlıklı bir hal içerisinde ilerlemesi için o toplum da var olan evliliklerin mutluğu da önemli bir etkendir. Bu araştırmanın ana problemi , Pandemi sürecinde evli çiftlerde evlilik uyumu ile evlilik doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada ayrıca evlilik uyumu ve evlilik doyumunun bazı sosyo-demografik faktörlere göre farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi hedeflenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Çiftler uyum ölçeği ve Evlilik Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Bilgi formu kullanılarak, çiftlerin sosyo-demografik özelliklerine ilişkin veriler elde edilmiştir. Verilerin analizleri SPPS 25 (IBM Corp. Released 2017. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0. Armonk, NY: IBM Corp.) programı aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenler üzerindeki yordayıcı etkilerini inceleyebilmek için regresyon analizi, gruplar arası farklılıkları inceleyebilmek için de Tek Yönlü ANOVA yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; evlilik kurumu bazı değişkenlerden, bazı zamansal süreçlerden etkilenebilmektedir. Elde edilen bulgular evlilik uyumunun, evlilik doyumu ile pozitif anlamlı bir ilişkisinin olduğunu göstermektedir. Çiftlerin evlilik uyumuna etki eden özelliklerinin evlilik doyumunu da etkilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Although the institution of marriage is defined as a universal institution, it varies according to traditions, customs and cultural differences. The happiness of marriages in that society is also an important factor for the progress of societies in a healthy state. The main problem of this research is to examine the relationship between marital adjustment and marital satisfaction in married couples during the pandemic process. In the study, it was also aimed to examine whether marital adjustment and marital satisfaction differ according to some socio-demographic factors. The study was conducted in Konya province and T.C. 50 married couples who applied to the private Family Counseling Centers operating under the Ministry of Family, Labor and Social Services participated. As data collection tools in the research, Dynasty Compatibility Scale and Marriage Satisfaction Scale were used. In addition, data on the sociodemographic characteristics of the couples were obtained by using the Demographic Information form prepared by the researcher. The analysis of the data was carried out with SPPS 25 (IBM Corp. Released 2017. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0. Armonk, NY: IBM Corp.) program. In order to examine the predictive effects of independent variables on dependent variables, regression analysis was used to examine differences between groups. One-Way ANOVA was also performed. According to the research results; the institution of marriage can be affected by some variables and some temporal processes. The findings show that marital adjustment positively predicts marital satisfaction. It is seen that the characteristics of couples that affect marital adjustment also affect marital satisfaction.