Elazığ depremini yaşayan bireylerde çocukluk çağı travmalarının psikolojik sağlamlık üzerindeki etkilerinin incelemesi
Investigation of the effects of childhood trauma on psychological resilience in individuals who experienced the Elazig earthquake
  1. Tez No: 722620
  2. Yazar: SİMAY SELLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZLEM MESTÇİOĞLU GÖKMOĞOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Travma, Çocukluk Çağı Travmaları, stres, psikolojik sağlamlık, Earthquake, Trauma, ChildhoodTrauma, stress, resilience
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı Elazığ depremini yaşayan bireylerde çocukluk çağı travmalarının psikolojik sağlamlık üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Aynı zamanda katılımcıların çocukluk çağı travmaları, psikolojik sağlamlık düzeyleri, travma sonrası stres bozukluk düzeyleri onların cinsiyetlerine, psikolojik rahatsızlıkları olup olmamasına, eğitim durumlarına göre karşılaştırılmıştır. Çalışmanın örneklemi, Elazığ depremini yaşamış 18-60 yaş aralığındaki evrenden tabakalı örnekleme çeşitlerinden olan orantılı ayırma yöntemi ile belirlenmiştir ve bu hesaplama doğrultusunda 401 kişi katılım göstermiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak; kişisel bilgi formu, çocukluk çağı travmaları ölçeği, travma sonrası stres bozukluğu ölçeği, yetişkin psikolojik sağlamlık ölçeği kullanılmıştır. Çalışma sonucunda katılımcıların çocukluk çağı travmaları ölçeği, travma sonrası stres bozukluğu ölçeği, yetişkin psikolojik sağlamlık ölçeği puanlarının cinsiyetlerine göre anlamlı olarak farklılaştığı, psikolojik rahatsızlıkları olup olmamasına, eğitim durumlarına, depremi yaşadıkları yerlere göre ise anlamlı olarak farklılaşmadığı belirlenmiştir. Aynı zamanda katılımcıların çocukluk çağı travmaları puanları ile travma sonrası stres bozuklukları puanları arasında pozitif yönlü bir ilişki belirlenmiştir. Katılımcıların travma sonrası stres bozuklukları puanları ile yetişkin psikolojik sağlamlık puanları arasında pozitif yönlü bir ilişki belirlenmiştir. Katılımcıların çocukluk çağı travmaları puanları ile yetişkin psikolojik sağlamlık puanları arasında da pozitif yönlü bir ilişki belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of thisresearch is toexaminetheeffects of childhoodtraumas on psychological resilience in individualswho experienced the Elazig earthquake. At thesame time, the childhood traumas, psychological resilience levels, and post-traumaticstress disorder levels of the participants were compared according to their gender, psychological disorders, and educational status. The sample of the study was determined by the proportional separation method, which is one of the stratified sampling types from the population between the ages of 18-60 who experienced the Elazig earthquake, and 401 peopleparticipated in this calculation. As a data collection tool in theresearch; Personal information form, childhood trauma scale, post-traumatic stress disorder scale, adult resilience scale were used. As a result of the study, it was determined that the childhood traumas scale, post-traumatic stress disorder scale, adult psychological resilience scale scores of the participants differed significantly according to their gender, but did not differ significantly according to whether they had psychological disorders, educational status, and places where they experienced the earthquake. At the same time, a positive relationship was determined between the childhood trauma scores of the participants and their post-traumatic stress disorder scores. A positive relationship was determined between the participants' post-traumatic stress disorders cores and their adult resilience scores. A positive relationship was also determined between the childhood trauma scores of the participants and their adult resilience scores.