Sosyal duygusal öğrenme becerileri çevrimiçi programının ortaokul öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık ve yaşam doyumuna etkisi
The effect of social emotional learning skills online program on resilience and life satisfaction of secondary school students
- Tez No: 722729
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ESRA ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Duygusal Öğrenme Becerileri, Psikolojik Dayanıklılık, Yaşam Doyumu, Çevrimiçi Müdahale Programı, Ortaokul Öğrencileri, Social Emotional Learning Skills, Resilience, Life Satisfaction, Online Intervention Program, Middle School Students
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu araştırma, sosyal duygusal öğrenme becerileri çevrimiçi programının ortaokul öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık ve yaşam doyumları üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılan deney- kontrol gruplu, ön test- son test ve izleme ölçümlü deneysel bir çalışmadır. Araştırma kapsamında İstanbul Avcılar ilçesinde bulunan bir devlet ortaokulunda 6. Sınıfa devam eden 400 öğrenciye öntestler uygulanmış ve tüm testlerden düşük puan alan 30 kişi arasından rastgele yöntemle 15'er kişilik deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Deney grubuna araştırmacı tarafından geliştirilen 10 oturumluk sosyal duygusal öğrenme becerilerini geliştirmeye yönelik çevrimiçi psiko eğitim programı uygulanmıştır. Araştırmada Ölçme araçları olarak, Kişisel Bilgi Formu, Sosyal Duygusal Öğrenme Becerileri Ölçeği (SDÖBÖ), Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (ÇGPSÖ) ve Çok Boyutlu Öğrenci Yaşam Doyum Ölçeği (ÇBÖYDÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS paket programı ile yapılmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, grup içi karşılaştırmalarda ilişkili örneklemler için Friedman testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, uygulanan psikoeğitim programının deney grubundaki öğrencilerin sosyal duygusal öğrenme becerileri ve alt boyutları olan iletişim, problem çözme, stresle baş etme becerileri ve kendilik değerini artıran becerilerinde etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca, deney grubundaki öğrencilerin psikolojik dayanıklılıklarında gelişme olmuştur. Psiko eğitim programı, öğrencilerin yaşam doyumları ve yaşam doyumunun alt boyutları olan aile, arkadaşlık ve benlik doyumlarında etkili olurken okul ve çevre doyumu alt boyutlarında bir değişim görülmemiştir. Kontrol grubunda ise bir değişme olmadığı görülmüştür. Son testlerden 8 hafta sonra yapılan izleme çalışmasında da psikoeğitim programının etkisinin kalıcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is an experimental study with experimental-control group, pre-test-post-test and follow-up measurements to examine the effect of social emotional learning skills online program on psychological resilience and life satisfaction of secondary school students. Within the scope of the research, pretests were applied to 400 students attending the 6th grade in a public secondary school in Istanbul Avcılar district, and experimental and control groups of 15 each were randomly formed among 30 students with low scores. A 10-session social emotional learning skills online psycho-education program developed by the researcher was applied to the experimental group. As measurement tools in the study, Personal Information Form, Social Emotional Learning Skills Scale (SELSS), Child and Young Psychological Resilience Scale (CYPRS), and Multidimensional Student Life Satisfaction Scale (MSSLS) were used. Data analysis was done with SPSS package program. Mann-Whitney U test was used for intergroup comparisons, Friedman test and Wilcoxon Signed Rank test were used for related samples in group comparisons. As a result of the analyzes, it was observed that the psychoeducation program was effective on experiment groups' students' social-emotional learning skills and its subscales of communication, problem solving, coping with stress and self-esteem skills. In addition, there was an significant increase on the experiment groups' students' psychological resilience. This program was effective the experiment groups students' life satisfaction and its' subscalef of family, frienship and self-satisfaction however there were not any efffect on subscales of school and environment. While there was not any difference on control group. The monitoring test was applied after 8 weeks period and result showed that the effects of the program was permanent.