Hukuki açıdan atıkların sınır ötesi dolaşımı
Legal view of cross-border movement of wastes
  1. Tez No: 722888
  2. Yazar: ÇİSEM AYLANÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Atık Kavramının Hukuki Tanımı, Atık Ticareti, Basel Sözleşmesi, Atıkların Taşınımı Tüzüğü, Uyum ve Uygulama, İhlal, Legal Definition Of The Concept Of Waste, Waste Trade, Basel Convention, Waste Shipments Regulation, Implementation and Compliance, Infringement
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Günümüze kadar yapılan uluslararası, ulusal ve Avrupa Birliği düzeyinde pek çok hukuki düzenlemeye rağmen atıkların sınır ötesi dolaşımı çevreyi ve insan sağlığını tehdit eden bir sorun olmaya devam etmektedir. Güncel gelişmelerle revize edilen bu düzenlemelerin içerisinde, Basel Sözleşmesi asgari standartları belirlemekte iken Avrupa Birliği hukukunda daha kısıtlayıcı hükümler bulunmaktadır. Ancak, meydana gelen olaylar, devletler tarafından bu yükümlülüklere tam olarak uyulmadığını göstermektedir. Basel Sözleşmesi kapsamında devletlerin yükümlülüklere uyumunu ve uygulamalarını izleyen mekanizmanın zorlayıcı bir yetkisi bulunmamaktadır. Avrupa Birliği'nde ise, Avrupa Komisyonu'nun özellikle Avrupa Birliği Adalet Divanı'nda üye devletlere karşı açacağı ihlal davasının, söz konusu ihlalin ortadan kaldırılması için üye devletler üzerinde bir baskı yaratabilmektedir. Basel Sözleşmesi ile kurulan mekanizmanın ve münferit olarak Avrupa Komisyonu'nun, mevcut yetkilerini atıkların sınır ötesi dolaşımında yaşanan sorunların önlenmesine yönelik daha etkin bir şekilde kullanması gerekmektedir. Basel Sözleşmesi'nin tarafı olan Türkiye, son yıllarda Avrupa Birliği'nden ithal edilen atıkların artışıyla gündemdedir. Türkiye, aynı zamanda Avrupa Birliği'ne üyeliğe aday devlet statüsü sebebiyle özel bir konumda bulunmaktadır. Çevre konusundaki ulusal mevzuatın, üyeliğe kadar Avrupa Birliği müktesebatıyla uyumlu hâle getirilmesi yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu uyum süreci Avrupa Komisyonu tarafından izlenmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde, atık kavramının hukuki tanımı belirlendikten sonra atık ticaretinin tarihsel gelişimi ve yapılan hukuki düzenlemeler hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, bazı atık türleri açıklanmış ve atık ticareti rejimini düzenleyen uluslararası hukuk, ulusal hukuk ve Avrupa Birliği hukuku hükümleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, bu hükümlerin uygulanmasını izleyen mekanizmalar ve yetkilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Despite many legal regulations at the international, national and European Union level, the transboundary movement of waste continues to be a problem that threatens the environment and human health. Among these regulations, which have been revised with current developments, the Basel Convention sets minimum standards, while there are more restrictive provisions in European Union law. However, events show that these obligations are not fully complied with by the states. Under the Basel Convention, the mechanism that monitors states' compliance with obligations and their implementation does not have a coercive authority. In the European Union, on the other hand, the European Commission's infringement lawsuit against member states, especially at the European Union Court of Justice, can create pressure on the member states to eliminate the said infringement. The mechanism established by the Basel Convention, and the European Commission individually, need to use their existing powers more effectively to prevent problems in the cross-border movement of wastes. Turkey, which is a party to the Basel Convention, has been on the agenda with the increase of waste imported from the European Union in recent years. Turkey is also in a special position due to its status as a candidate state for membership to the European Union. There is an obligation to harmonize national legislation on the environment with the European Union acquis until accession. This harmonization process is monitored by the European Commission. In the first part of the study, after determining the legal definition of the concept of waste, brief information is given about the historical development of waste trade and the legal regulations. In the second part of the study, some types of waste are explained and the provisions of international law, national law and European Union law regulating the waste trade regime are discussed. In the third part, the mechanisms that monitor the implementation of these provisions and their powers are given.