Ritim holter kayıtlarında otuz saniyenin altında tespit edilen düzensiz supraventriküler aritmilerin mortalite ve morbidite üzerine etkisi
The effect of irregular supraventricular arrhythmias detected under thirty seconds in RHYTHM holter recordings on mortality and morbidity
  1. Tez No: 723030
  2. Yazar: MUSTAFA LÜTFULLAH ARDIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAHYA KEMAL İÇEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: supraventriküler ekstrasistol, atriyal fibrilasyon, serebrovasküler olay, mortalite, Supraventricular extrasystole, atrial fibrillation, cerebrovascular accident, mortality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Literatürde ritim holter kayıtlarında 30 saniyenin üstündeki düzensiz supraventriküler atımlar (DSA) atriyal fibrilasyon (AF) olarak tanımlanmıştır. Atriyal fibrilasyonun mortalite ve morbidite üzerine etkisi iyi bilinmesine rağmen 30 saniye altındaki DSA' ların klinikte mortalite ve morbidite üzerine etkisi net olarak bilinmemektedir. Biz bu çalışmamızda; 30 saniye altındaki DSA' ların, mortalite ve morbidite üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çarpıntı şikayeti ile başvuran ve 24 saatlik ritim holter kayıtlarında 30 saniyenin altında DSA'lı 299 hasta çalışmamıza dâhil edildi. Bu hastaların demografik verileri, laboratuvar parametreleri, transtorasik ekokardiyografi bulguları ve 24 saatlik ritim holter bulguları kaydedildi. Sonlanım noktaları AF, serebrovasküler olay (SVO) ve ölüm olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 299 hastanın ortalama takip süresi 18.9±5.2 ay olarak kaydedildi. Takipte 24 hastada (% 8.0) iskemik SVO, 56 hastada (% 18.7) AF atağı tespit edilmiş ve 14 hastada (% 4.7) ölüm gözlenmiştir. Sigara kullanımı (p=0.047, OR: 1.012), toplam supraventriküler ekstrasistol (SVE) sayısı (p= 0.042, OR: 1.006) ve ardışık ≤ 20 atım SVE varlığı (p= 0.006, OR: 1.208) AF gelişimi ile yakın ilişkili olarak tespit edildi. Yirmi dört saatlik ritim holter kayıtlarında toplam SVE sayısı sınır değeri 1410 atım olarak alındığında % 60 duyarlılık ve % 61 özgüllük ile hastalarda AF gelişimini tahmin ettirebileceği tespit edildi. İskemik SVO için ardışık ≤ 30 atım SVE (p< 0.001, OR: 3.245), ardışık ≤ 5 atım SVE varlığı ise mortalite için bağımsız belirteç olarak tespit edilmiştir (p= 0.042, OR: 1.217). Sonuç: Ritm holter kayıtlarında 30 saniye altındaki DSA' lar AF ve SVO gelişimi ile ilişkili olabilir. Bu hastaların klinik olarak yakın takip edilmesi gerekebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Supraventricular arrhythmias which longer than 30 seconds recorded by holter device are defined as atrial fibrillation (AF) in literature. Despite the fact that AF has wellknown effect on mortality and morbidity, the effect of supraventricular arrhythmias which shorter than 30 seconds on mortality and morbidity is not precisely known. In this study we aim to research, the effect of supraventricular arrhythmias which shorter than 30 seconds on mortality and morbidity. Methods: 299 patients who has arrhytmia and irregular supraventricular arrhythmias which shorter than 30 seconds with holter monitoring are included to study. Patients demographic data, laboratory parameters, 24 hours holter monitor records and transthoracic echocardiogram results are recorded. Atrial fibrillation, cerebrovascular accident (CVA) and death are accepted as endpoints. Results: Median follow-up duration is 18.9±5.2 months for 299 patients who included to study. Ischemic CVA is detected in 24 patients (%8.0), AF attack is detected in 56 patients (%18.7) and 14 death (%4.7) is monitored during the follow-up. Smoking (p= 0.047, OR: 1.012), total supraventricular extrasystole count (p=0.042, OR: 1.006) and supraventricular extrasystole with ≤ 20 consecutive beat (p=0.006, OR: 1.208) are detected closely related with AF attack. It is detected that; AF attack can be estimated in patients with %60 sensitivity and %61 specificity, when treshold value of supraventricular extrasystole count is defined as 1410 beat in 24 hours holter monitoring. Supraventricular extrasystole with consecutive ≤ 30 beat (p< 0.001, OR: 3.245) is detected as independent determinant for ischemic CVA, while supraventricular extrasystole with consecutive ≤ 5 beat is detected as independent determinant for mortality (p= 0.042, OR: 1.217). Conclusions: Supraventricular arrhythmias which are shorter than 30 seconds in holter monitoring can be related with AF attack and CVA. These patients may be required to closely follow-up in clinic.