Hastanelerin radyasyon alanlarını içeren birimlerde görev alan sağlık çalışanlarında iş sağlığı ve güvenliği ikliminin değerlendirilmesi
Evaluation of occupational HEALTH and safety climate of healthcare workers at the units including the radiation areas of hospitals
  1. Tez No: 723297
  2. Yazar: SELİM ÖĞÜT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜFTE CANER AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Sağlık Yönetimi, Radiation Oncology, Radiology and Nuclear Medicine, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Radyasyon Alanı, Hastane, Sağlık Çalışanı, Güvenlik İklimi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Radiation Field, Hospital, Health Worker, Safety Climate, Occupational Health and Safety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın ilk ana amacı, hastanelerin Radyasyon içeren birimlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının güvenlik iklimini ölçmek yeterli bir algıya sahip olup olmadıklarını anlamaktır. Çalışmada kullanılan anket İskandinav Güvenlik İklimi Ölçeğinin (NOSACQ-50) Türkçe çevirisidir ve anketi doğrulamak için açıklayıcı ve keşfedici faktör analizi kullanılmıştır. Güvenilirlik, Cronbachs alpha kullanılarak değerlendirilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkiyi anlamak için korelasyon, t-testi ve Anova testi kullanılmıştır. Bu araştırmada evren hastanelerin radyasyon içeren alanlarında görev yapan sağlık çalışanlarından oluşmaktadır. Araştırmaya üniversite, devlet, özel ve diğer hastane gruplarında çalışan sağlık çalışanları dahil edilmiştir. Ayrıca araştırma İstanbul ili olarak sınırlandırılmıştır. Araştırmanın örneklemini 298 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Güvenlik iklimi skoru ,49406 standart sapma ile 2,9820 olarak hesaplanmış ve NOSACQ-50 talimatına göre sonuçlar 2,50'nin üzerinde olduğu için pozitif olarak değerlendirilmiştir. Keşfedici faktör analizi, yedi boyut için NOSACQ-50'nin orijinal versiyonundan farklı olarak altı boyut ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The first main purpose of this study is to understand whether the healthcare professionals working in the radiation-containing units of the hospitals have a sufficient perception to measure the safety climate. The questionnaire used in the study is the Turkish translation of the Scandinavian Security Climate Scale (NOSACQ-50), and explanatory and exploratory factor analysis was used to validate the questionnaire. Reliability was evaluated using the CronbachQs alpha. Correlation, t-test and Anova test were used to understand the relationship between variables. In this research, the universe consists of healthcare professionals working in the radiation-containing areas of hospitals. Health workers working in university, government, private and other hospital groups were included in the study. In addition, the research was limited to the province of Istanbul. The sample of the study consists of 298 health workers. The safety climate score was calculated as 2.9820 with a standard deviation of .49406 and was considered positive because the results were above 2.50 according to the NOSACQ-50 instruction. Exploratory factor analysis revealed six dimensions for seven dimensions, unlike the original version of NOSACQ-50.