Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Arşiv ve Araştırma Dairesindeki KıbrısBeylerbeysi Ca'fer Paşa İbn-i Abdülmennan(h. 1008-1010-1017) ve El-hâc Hasan Efendi İbn-i Osmân(h.1252)'a ait vakfiyelerintranskripsyon ve değerlendirilmesi
Transcription and analysis of the deeds of thewaqfs belonging to the governor of Cyprus,Ca'fer Paşa Ibn-i̇ Abdülmennan (h. 1008-1010-1017) andEl-hâc Hasan Efendi̇ Ibn-i̇ Osmân (h.1252), availablein trnc national archives and researchdepartment
  1. Tez No: 723433
  2. Yazar: AHMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Habib DERZİNEVESİ, PROF. DR. ALİ EFDAL ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arşiv, Archive
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, Kıbrıs, Vakıf, Ca'fer Paşa, el-Hâc Hasan Efendi, Ottoman Empire, Cyprus, Wagf, Ca'fer Paşa, el-Hâc Hasan Efendi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Vakıflar, insanın fıtratında var olan iyilik, güzellik, şefkat ve yardımlaşma gibi güzelliklerin paylaşılmasından doğan kurumlardır. Türk-İslam medeniyetinde sosyal yardımlaşma kurumu olan vakıfların yaygın olması Müslüman Türk milletinin merhamet ve yardımseverliğinin bir tezahürüdür. Vakıflar, Osmanlı devlet mekanizması içinde toplumun sosyal, ekonomik ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanmasında çok önemli roller oynadıkları tartışılmaz bir gerçekliktir. Ayrıca, vakıflar yazılı belgelerde Osmanlı devletinin sosyal, ekonomi ve kültür tarihine ışık tutan kaynakların en önemlilerinden biridir. Bu bağlamda mevcut çalışmada Osmanlı döneminde Kıbrıs'ın sosyal, kültürel ve ekonomi tarihinin saklı kalmış unsurlarının ortaya çıkarılmasına yardımcı olmak gayesiyle Ca'fer Paşa ve el-Hac Hasan Efendi'ye ait vakfiyelerinin transkripsiyon ve değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Wagfs have been the institutions coming into being out of inbeing of human being, such as cooperation, goodness and humanitarianism. The wagfs are the prevalent social cooperation institutions in the Turkish-Islamic culture, and this manifests the humanitarianism and charity of the Turkish-Islamic people. It is plain that the wagfs also played a very significant role in meeting the social, economical and cultural needs in the Ottoman society. In addition to this, the wagfs can be accepted as one of the most important historical sources contributing to uncover the social, cultural and economical dynamics in the Otooman State mechanism. Thus, the transcription of deeds of Wagfs, established in Cyprus during the Ottoman rule, into modern Turkish characters and their analysis is also very important regarding the clarification of social, cultural and economic aspects of Ottoman Cyprus. In this context, in the current work, two Ottoman Turkish documents of deeds of Waqfs numbered as 3529 and 3549 at TRNC Kyrenia National Archives and Research Department, are transcripted into Modern Turkish (Latin) characters.