Spor kulüplerinin dijital halkla ilişkiler aracı olarak sosyal medya faaliyetlerinin incelenmesi: Trabzonspor, Göztepe ve Galatasaray futbol kulüplerinin karşılaştırılması
Examination of social media activities of sports clubs as a digital public relations tool: A comparison of Trabzonspor, Göztepe and Galatasaray football clubs
- Tez No: 723786
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ YENGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Spor, İletişim Bilimleri, Public Relations, Sports, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Spor, Dijital Halkla İlişkiler, Football, Sports, Digital Public Relations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 426
Özet
Dijital halkla ilişkilerde meydana gelen gelişmeler halkla ilişkiler uygulamasını farklı iletişim ortamlarına taşırken, halkla ilişkilerin yeni alanlarının oluşmasında etkisini göstermektedir. Bu yeni uygulama alanı içerisinde yapılmakta olan faaliyetler dijital halkla ilişkiler olarak değerlendirilmektedir. Dijital çağda iletişim de dijitalleşmiş ve farklı dönüşümlere yol açmıştır. Bu dönüşümlerden biri de halkla ilişkiler sürecinin dijitalleşmesi olmaktadır. Dijitalleşme, halkla ilişkilerin yerini yavaş yavaş dijital halkla ilişkilere bırakmasında etkili olmaktadır. Dijitalleşme, iletişim biçimlerinin ile iletişim stratejilerinin, yöntemlerinin değişmesinde etkisini göstermektedir. Sosyal medya, insanlar adına haberleşme ve iletişim amaçlı kullanılmasından daha fazla, , kendini ifade edebilme, içinde yer almakta olduğu örgütlü yapılara katılma, sosyalleşme amaçlı platformlar olmuştur. Sosyal medya çok kullanıma açık olarak, sürekli güncellenerek, sanal paylaşıma olanak tanıyarak uygun platformlardan biri olarak değerlendirilmektedir. Sosyal medyada insanlar, düşüncelerini tartışabilmekte, düşüncelerini yazabilmekte, yeni fikirler ortaya atabilmektedirler. Futbolda meydana gelen gelişmeler, Dünya futbolunun değişmesinde etkili olmakta, bu etki Türk futboluna da yansımaktadır. Futbol artık profesyonelleşmiş, ülkemizde daha iyi teknik, daha çok gelir, daha çok izleyici, daha modern stat, daha iyi transfer ücreti olarak kendini göstermiştir. Geniş kitlelere hitap etmekte olan futbola büyük yatırımlar yapılmaktadır. Yeni iletişim teknolojilerindeki gelişmenin ardından her alanda birtakım değişimler görülürken özellikle iletişim alanında bu değişimler kendini göstermiştir. İnternet teknolojisi bu gelişmelerden en önemlisi olarak değerlendirilmektedir. İnternet her yaştaki kullanıcıya sunulan bir teknoloji olmaktadır. Teknolojinin yaygınlaşması her alan gibi akademi, sanat, spor gibi alanlarda da kullanılan araç olarak yerini almıştır. Günümüzde çoğunlukla iletişim, yeni medya ile kurulmaktadır. Yeni medya sosyal bir etkileşim alanı olmaktadır. Dünya'da ve Türkiye'de sporun değeri oldukça büyüktür. Sporu özellikle gençler ilgiyle takip etmektedir. Spor dallarında futbolun ayrı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Futbol, maddi olarak önemini ortaya koymaktadır. Turnuvalar, oyunlar futbolun daha da ön planda olmasını sağlamaktadır. Futbolda; taraftar ve futbolcu etkileşimi önemli olmaktadır. Özellikle futbolcuların, kulüplerin yaptığı paylaşımlar her kesimi etkilemektedir. Sosyal ağlar; doğrudan taraftarla futbolcuların bağ kurmasını sağlamaktadır. Taraftarlar sosyal ağları kullanarak futbolculara kolaylıkla ulaşabilirken aynı zamanda temennilerini, düşüncelerini iletebilmektedirler. Sosyal medya gücünü ortaya koymakta; markalar, kulüpler tüketicilerle, taraftarla burada etkileşim kurmaktadır. Spor kulüplerinden bazıları sosyal medyayı yoğun olarak kullanırken, bazı kulüpler de bu ortamda yoğun olarak yer almamaktadır. Yeni medyanın diğer medyalardan farkı, eş zamanlı bilgi olması ve iki yönlü olmasıdır. Yeni medya, birçok alanda etkisini göstermiştir. İletişim teknolojilerinde meydana gelen dijitalleşme sonrası insanların kurmuş oldukları iletişimlerde zaman ve mekan sorunları kaybolmuş, tek taraftan oluşan kişilerarası iletişim artık yerini grup iletişimine bırakmıştır. Ayrıca bilgi bu çağda önemli olmaktadır. İletişim etkinliğinde bilgi paylaşılması amaç olarak yerini almıştır. Dünyamız hızla değişmekte ve gelişmektedir. Bu hızdaki değişim ve gelişimde en temel etken bilim ve teknolojik alanındaki gelişimler olmaktadır. Sosyal medya, kurumların hızlı şekilde hedef kitleleriyle iletişim kurmasını sağlamakta ve geri bildirimin hemen alınması konusunda etkili olmaktadır. Bu noktada bütün kurumlar gibi spor kulüpleri de sosyal medyada var olmaya ve bu platformu taraftarlarına yönelik etkin şekilde kullanmaya çalışmaktadır. Yeni iletişim teknolojilerinde insanlar eserlerini ve düşüncelerini paylaşabilmekte, bu ortam paylaşma ve tartışmanın temel alındığı bir medya olmaktadır. Sosyal medya şeklinde adlandırılmakta olan bu ortamda, kullanıcı tabanlı olması, kitlelerin ve insanların bir arada olması ve aralarında etkileşimin oluşmasına olanak sağlaması önemli özellikler olmaktadır. Bazı zamanlarda sanal dünya ve gerçek dünyanın arasında yer alan sınırın da belirsiz olduğu görülmektedir. Bu çalışmada; Türkiye'de seçilen spor kulüplerinin Kurumsal Web Siteleri, Instagram, Twitter hesaplarındaki faaliyetleri incelenerek, hangi konularda daha çok paylaşım yaptıkları, özellikle pandemi öncesi ve sonrası dönemde bu platformları etkili bir şekilde kulanıp kullanmadıkları ortaya koyulacaktır. Kulüplerin bu süreç içerisinde özellikle 2020 sezonunda belirlenen tarihlerde gönderi sayıları, aldıkları beğeni ve yorum sayıları incelenmektedir. Bu kapsam içerisinde kulüplerin bu dönemde sosyal medya hesaplarını daha az kullandıkları görülmektedir. Burada en önemli noktanın; maçların ertelenmiş olmasının kulüplerin paylaşımında önemli derecede etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
While the developments in digital public relations carried the practice of public relations to different communication environments, it had an impact on the formation of new areas of public relations. The activities carried out in this new application area are considered as digital public relations. In the digital age, communication has also become digital and has led to different transformations. One of these transformations has been the digitalization of the public relations process. Digitalization has been effective in gradually replacing public relations with digital public relations. Digitalization has shown its effect on the change of communication styles, communication strategies and methods. Social media has been platforms for expressing oneself, participating in organized structures, and socializing, rather than being used for communication and communication on behalf of people. Social media is considered as one of the appropriate platforms by being open to many uses, constantly updated, and allowing virtual sharing. In social media, people can discuss their thoughts, write their thoughts and come up with new ideas. The developments in football are effective in the change of world football, and this effect is also reflected in Turkish football. Football has now become professional, in our country better technique, more income, more viewers, more modern stadium, showed itself as a better transfer fee. Great investments are made in football, which appeals to large audiences. After the development of new communication technologies, some changes have been seen in every field, especially in the field of communication, these changes have shown themselves. Internet technology is considered to be the most important of these developments. Internet is a technology offered to users of all ages. The spread of technology has taken its place as a tool used in fields such as academia, art and sports, as in every field. Today, mostly communication is established with new media. New media is becoming a social interaction area. The value of sports in the world and in Turkey is quite large. Especially young people follow sports with interest. Football should be evaluated separately in sports branches. Football reveals its financial importance. Tournaments and games make football even more prominent. in football; The interaction between fans and players is important. Particularly, the shares made by footballers and clubs affect every segment. Social networks; It provides a direct connection between the fans and the players. By using social networks, the fans can easily reach the football players and at the same time, they can convey their wishes and thoughts. Social media reveals its power; brands, clubs interact with consumers and fans here. While some of the sports clubs use social media intensively, some clubs are not heavily involved in this environment. The difference of new media from other media is that it is simultaneous information and it is two-way. New media has shown its influence in many areas. After the digitalization in communication technologies, time and space problems have disappeared in the communication that people have established, and interpersonal communication consisting of one side has now left its place to group communication. In addition, knowledge is important in this age. Sharing information has taken its place as a goal in the communication activity. Our world is rapidly changing and developing. The most fundamental factor in the change and development at this speed is the developments in the field of science and technology. Social media enables institutions to communicate with their target audiences quickly and is effective in getting feedback immediately. At this point, sports clubs, like all institutions, try to exist on social media and use this platform effectively for their fans. In new communication technologies, people can share their works and thoughts, and this environment becomes a media based on sharing and discussion. In this environment, which is called social media, it is important to be user-based, to be together with the masses and people and to allow interaction between them. Sometimes, the border between the virtual world and the real world seems to be unclear. In this study; By examining the activities of the selected sports clubs in Turkey on their Corporate Websites, Instagram and Twitter accounts, it will be revealed on which subjects they share more and whether they use these platforms effectively, especially in the pre-pandemic and post-pandemic period. In this process, the number of posts, the number of likes and comments they receive, especially on the dates determined in the 2020 season, are examined. Within this scope, it has been observed that the clubs use their social media accounts less in this period. The most important point here; It has been concluded that the postponement of the matches has a significant effect on the sharing of the clubs.