تحقیق ودراسة مِن باب الاستيلاد إلى فصل في كيفية القسمة من مخطوط تحفة الأخیار علىالدر المختار لبرهان الدین إبراهيم بن مصطفى الحلبي
Burhaneddin İbrahim b. Mustafa el-Halebinin Tuhfetu'l-Ahyar ale'd-Durri'l Muhtar isimli eserinin 'el-istilad' babından 'keyfiyyetü'l-kismeh' bölümüne kadar tahkik ve incelenmesi / An investigation and study from babu al-istilad to faslun fi kayfiati al-qismah of a manuscript 'Tuhfat al-Akhayyar ala al-Dur al-Mukhtar' by Burhan al-Din Ibrahim b. Mustafa al-Halabi
  1. Tez No: 723787
  2. Yazar: MOHAMMED ABDO SALEH AL-MATHIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSAMA AL HAMWI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Furu' fıkh, Haşiye, Hanefi Mezhebi, Mahtut/Elyazma, Eser, İbrahim el-Halebi, Tuhfetu'l-Ahyar, Tahkik, İnceleme, Jurisprudence, branches of jurisprudence, Hanafi school, annotations, manuscript, Ibrahim al-Halabi, Tuhfat al-Akhyaar, investigation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırma, H. Onuncu yüzyılda, MS. On altıncı yüzyılda Osmanlı devleti döneminde Istanbul'da yerleşmiş büyük alimlerinden biri olan Şeyh İbrahim b. Mustafa el-Halebi el-Medari tarafından yazılan eseri Tuhfetu'l-Ahyar ale'd-Durri'l Muhtar kitabının bir parçasını tahkik ve incelemesini sunmaktadır. Bu eser, fıkhın tüm bablarını ve bölümlerini içermesi ve müellifinin kitabını önemli bilgiler ve kaynaklarla zenginleştirmesi nedeniyle Hanefi fıkhının büyük önem taşıyan kitaplarından biri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca bu kitap, ed-Dürrü'l-Muhtar'ın ilk haşiyesi ve onun şerhlerinin en önemlilerinden biri olarak sayılmaktadır. Ancak inceleme, yorumlama, basım ve yayın olarak gerekli ilgiyi görmemiştir. İlim ve âlimlerle dolu, kütüphanelerle, mekteplerle, üniversitelerle, ilim ve yayınevleriyle dolu, son yirmi yılda bilimsel ve öncü liderlik konumunu yeniden kazanmayı başaran İstanbul şehrinde bulunan Süleymaniye Kütüphanesi'nden eserin nüshalarını temin ettikten sonra, İstanbul Üniversitesi'nde bir grup öğrenci arkadaşlarımla birlikte bu kıymetli elyazmasını tahkik için bir araya gelmemizi Allah azze ve celle lütfuyla kolaylaştırmıştır. Bu araştırma, eserin Tuhfetu'l-Ahyar 'El-İstilad' Babından 'Keyfiyyetü'l-kismeh' Bölümüne Kadar olan bölümleri içermektedir. Bu çalışma da, eserin araştırmacı, çalıştığı kısmı merkeze alarak kitabı, yazarını ve yazarının yöntemini tanıtmıştır, ayrıca kitabın metni olan ed-Durrü'l-Muhtar kitabının yazarını ve onun da metni olan Tenvirü'l-Ebsar kitabını da tanıtmıştır. Ayrıca ismi geçen şeyh ve âlimlerin kısa biyografileri, kitabın müellifinin dayandığı kitap ve kaynaklarını zikredip araştırma metodolojisini beyanetmiştir. Son olarak sonuçları ve tavsiyeleri sunmuştur. Bu tezinin tahkikinde derin bir değerlendirme ve istişareden sonra iki yazma eser nüsha ile mukabele edilmiş ve bir asıl nüsha üzerine itimat edilmiştir. Allahu Tealadan, bu az gayretimi kusurlarla beraber kabul etmesini, tahkik yapan grubun bu yazma eseri tek bir kitap halinde hazırlayabilmelerini ve yayınlayıp üniversite, kütüphane, yayınevlerinde istifadeye sunabilmelerini niyaz ediyorum.
Özet (Çeviri)
This is considered a study and a documented scientific investigation of a portion of a manuscript entitled“Tuhfat al-Akhayyar Ala al-Dur al-Mukhtar.”It was written during the time of the Ottoman State in the tenth-century AH, sixteenth-century AD by the author Sheikh Ibrahim bin Mustafa bin Ibrahim al-Halabi al-Madhari, who is considered one of the greatest scholars and dignitaries. This book is considered as one of the most important books of Hanafi jurisprudence as it contains all the subjects of the jurisprudence chapters. In addition, the author enriched the book with important sources and references including annotations from the book“al-Dur al-Mukhtar, which is considered one of the most important and only explanations from this book. However, it did not receive much attention, investigation, commentary, printing and publication. Allah Almighty has blessed me and a group of fellow students at Istanbul University to gather for the common purpose of studying and investigating this precious manuscript. We obtained copies of this manuscript from the Sulaymaniyah Library in Istanbul, a city full of scholars, libraries, schools, universities, and publishing houses. By the grace of Allah Almighty and thanks to those honest faithful men working to serve Islam and Muslims in every way, with such resources, Istanbul was able to regain its scientific and leadership position in the world during the last two decades. This research deals with part of the manuscript called ”Tuhfat al-Akhayyar,“ from the section of generation called ”al-Istilad,“ which is the chapter on how to divide ”Kayfiati al-Qismah.“ During this study, an introduction was given of the books ”al-Dur al-Mukhtar“ and ”Tanweer al-Absar" and their authors. The sources and references mentioned were defined abstractly along with the biography of their authors. Furthermore, the research methodology was explained and the study concluded with results and recommendations. This investigation was based on an interview of two copies of the original version, which was approved after careful consideration and consultation, praise be to Allah Almighty. I ask Allah Almighty to accept this simple effort and help the team of investigators to produce the manuscript, printed in one book, to be published and added to the libraries of universities, mosques, houses, and others.