Consumer attitude toward direct-to-consumer pharmaceutical advertising impacts on behavioral intention and the moderating role of propensity to trust. Istanbul Turkey
Doğrudan tüketiciye yönelik ilaç reklamcılığına yönelik tüketici tutumu, davranışsal niyet üzerindeki etkiler ve güven eğiliminin düzenleyici rolü. İstanbul, Türkiye
- Tez No: 724183
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HIZIR KONUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güven Eğilimi, Davranışsal Niyet, Doğrudan Tüketici Reklamına Yönelik, Tüketici Tutumu, Propensity To Trust, Behavioural Intention, Direct To Consumer Advertising, Consumer Attitude
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
İlaç endüstrisinde,“karar vericiler”genellikle hastaları (tüketiciler) için ilaç yazan ve seçen doktorlar olduğu için diğer pazarlardan farklıdır. 1987'de birkaç pazarlamacı, doğrudan tüketiciye reklamcılık (DTCA) yoluyla dünya çapında çok sayıda potansiyel müşteri yaratma fırsatını fark etmiştir. Türk hükümeti ilk olarak 2011'de reçetesiz ilaçların doğrudan müşterilere reklamını yapma izni verirken, DTCA uzun süredir reçeteli ilaçlarla sınırlıydı. Tüketicilerin doğrudan tüketiciye yönelik reklamcılığa (DTCA) yönelik tutumlarının davranışsal niyetlerini nasıl etkilediğini ve DTCA'ya yönelik tutum ile davranışsal niyet arasındaki korelasyonun onların güven eğilimleri tarafından düzenlenip düzenlenmediğini araştırdık. Bu araştırma, modeli destekleyen anket sonuçları sunmaktadır. Sonuçlar açısından, güven eğilimi, tutumlar ve davranışsal niyet arasında ilişki olduğuna dair bulgular bulunmaktadır. Genel olarak verilir, tüketicilerin güvenme eğiliminin, reçeteli ve reçetesiz ilaç reklamlarına nasıl tepki vereceklerini belirlemede düzenleyici bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The pharmaceutical industry is usually different from other markets for the reason that the“decision-makers”are usually the physicians who prescribe and choose medicines for their patients (consumers). In 1987, several marketers recognized the opportunity to generate enormous numbers of potential customers worldwide through direct-to-consumer advertising (DTCA). The Turkish government initially granted permission in 2011 to advertise non-prescription medicines directly to customers, while DTCA has long been restricted to prescription medications. We investigated how consumers' attitudes toward pharmaceutical direct-to-consumer advertising (DTCA) impacted their behavioural intentions and if the correlation between attitude toward DTCA and the behavioural intention was moderated by their propensity to trust. This research provides survey results that support the model. In terms of outcomes, there were findings regarding the correlation between the propensity to trust, attitudes, and behavioural intention. In general, the data shows that consumers' propensity to trust plays a moderating role in determining how they react to prescription and non-prescription medicine advertisements.