Mobilya tasarım yarışmalarının paydaş görüşleri üzerinden değerlendirilmesi
Evaluation of furniture design competitions from stakeholder opinions
  1. Tez No: 724204
  2. Yazar: PINAR ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Yarışma, Rekabet, Mobilya Tasarımı, Mobilya Sektörü, Tasarım Yarışmaları, Contest, Competition, Furniture Design, Furniture Industry, Design Competitions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Doğada bulunan tüm canlılar geçmişten günümüze kadar olan tarihsel süreçlerde rekabet dürtüsüyle hareket etmektedirler. Bu durum insan faktörü üzerinden değerlendirildiği zaman rekabet üstünlüğü yaratan durumlar ilk olarak güzel olanı bulma çabası ile ortaya çıkmaktadır. Bu çaba sonucunda yarış halinde olma durumu kendini birçok farklı alanda göstermeye başlamıştır. İnsan ihtiyaçlarının zaman içinde şekillenmesiyle birlikte sanayi devriminin yaşanması rekabet mekanizmasının oluşmasında büyük bir etki oluşturmuştur. Bu mekanizmanın işleyişine katkıda bulunan bir diğer unsurda tasarım yarışmalarıdır. Tasarım yarışmalarına mobilya kavramı özelinde bakıldığı zaman mobilya sektöründe tasarım algısının oluşumunda yenilik anlayışı günümüz dünyasında en büyük güç belirleyicisi olmaktadır. Mobilya sektörü açısından rekabet gücünün sürdürülebilirliği için inovasyon yeteneği ve bu yeteneklerinde geliştirilebilir olması tasarım yarışmalarında oldukça önem taşımaktadır. Bu çalışmada; mobilya sektörünün gelişiminde mobilya tasarım yarışmalarının etiklerinin incelenmesi amaçlanmış ve rekabet üstünlüğü yarattığı düşünülen iki adet yarışma seçilmiştir. OAİB Design For Export- Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması ve MOSDER Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması olarak belirlenen yarışmaların bileşenlerini oluşturan kurum, jüri üyeleri ve yarışmacıları ile sesli görüşmeler yapılarak görüşme kayıtları Nvivo programında kodlamalara tabi tutulmuştur. Kodlamalar sonucunda oluşturulan temaların içerikleri, yarışmaların sektörel katkısı, tasarıma katkı, eğitime katkı ve etik yönlerinden değerlendirilmeleri araştırmalar kapmasında vurgulanmıştır. Sonuç olarak yarışmalarda yaşanan problemler saptanmış ve bunlara dair çözüm önerileri aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
All creatures in nature act with the impulse of competition in all historical processes from the past to the present. When this situation is evaluated through the human factor, the situations that create competitive advantage first emerge with the effort to find the beautiful one. As a result of this effort, the state of being in competition has started to show itself in many different areas. The industrial revolution, with the shaping of human needs over time, has had a great impact on the formation of the competition mechanism. Another factor contributing to the functioning of this mechanism is design competitions. Considering the design competitions in terms of furniture concept, the mentality of innovation in the formation of design perception in the furniture sector is the biggest power determinant in today's world. For the sustainability of competitiveness in the furniture sector, the innovation ability and the ability to be developed in these skills are very important in terms of design competitions. In this study; It was aimed to examine the ethics of furniture design competitions in the development of the furniture industry and two competitions that were thought to create a competitive advantage were selected. Voice interviews were made with the institution, jury members and competitors, which constitute the components of the OAİB Design For Export- Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması and MOSDER Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması, and the interview recordings were coded in the Nvivo program. The content of the themes created as a result of the coding, the sectoral contribution of the competitions, the contribution to the design, the contribution to education and their evaluation in terms of ethics were emphasized within the extent of the research. As a result, the problem encountered in the competitions were determined and solution suggestions were presented.