Scrutinizing social media use in the concept developing phase of design process of architecture students
Mimarlık öğrencilerinin tasarım sürecinin konsept geliştirme aşamasına sosyal medya kullanımının incelenmesi
  1. Tez No: 724317
  2. Yazar: MERVE ATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Emsal, Görsel Bilgi Erişimi, Mimarlık Öğrencilerinin Sosyal Medya Alışkanlıkları, Precedent, Visual information Access, Architecture Students' habits of social media
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Eğitimin her alanında olduğu gibi mimarlık eğitiminde de öğrenciler için yazılı ve görsel bilgiye erişim kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bilgiye erişim yöntemleri geçen yıllar içerisinde teknolojinin de gelişmesi ile evirilerek farklılaşmaya ve değişmeye devam etmektedir. Son yıllarda bu değişim önce internetin sonra ise yine internet yolu ile erişilen sosyal medya uygulamalarının gelişmesi ile tamamen farklılaşmaktadır. Bilgi paylaşımı ile süregelen eğitimin de teknolojik gelişmelerden etkilenmesi kaçınılmaz bir durum olmuştur. Mimarlık eğitimi süresi boyunca öğrenciler sayısız bilgiye ihtiyaç duyarlar ve tasarım problemlerine çözüm arayışında, ilham kaynağı arayışında ve mimari bilgi dağarcıklarını geliştirme amaçları ile bu bilgileri kullanır, dönüştürür ve paylaşırlar. Mimarlık disiplininde diğer tüm yaratıcı tasarım disiplinlerinde olduğu gibi görsel bilgi önemli bir unsurdur. Görsel bilgiye erişimi mümkün kılan sosyal medya uygulamalarında mimarlık öğrencilerinin görsel emsal aramaya çalışması ve paylaşım yapması günümüz şartlarında oldukça normal bir durumdur. Özellikle tasarımın erken aşamasında (konsept geliştirme) mimarlık öğrencilerinin bilgiye ulaşma girişimleri daha yoğun bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu aşama, tasarım sürecinin diğer aşamalarından farklıdır ve öğrencilerin tasarım problemini analiz edip yaratıcı çözümler ürettiği ve yeni fikirler ortaya koyup keşfettiği olanaklar içerir. Özellikle sosyal medyanın gelişmesi, bilgi ve görsel emsallerin kolay ulaşılabilir olması öğrencileri sosyal medya uygulamalarını eğitim sürecinde de kullanmaya teşvik etmiştir. Tez, mimarlık öğrencilerinin mimari tasarımın erken evrelerinde sosyal medya aracılığıyla görsel bilgilere erişme motivasyonlarını ve alışkanlıklarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca mimarlık öğrencilerinin görsel bilgi arayışında sosyal medyanın yeri artıları ve eksileri ile incelenecektir. Öğrencilerin sosyal medya uygulamalarını eğitim hayatlarında ne kadar aktif kullandıklarını ve öğrencilerin bu uygulamaları mimari tasarım sürecindeki kullanım alışkanlıklarını analiz edebilmek adına öğrencilerle anket çalışması yapılacaktır. Anketlerden ve literatür taramasından analiz edilen bilgiler ışığında, tasarımın erken evrelerinde sosyal medyanın mimarlık öğrencileri üzerindeki etkileri tartışılacaktır. Yapılan tüm çalışmalardan elde edilecek sonuçlar doğrultusunda emsal bilgi arayışında sosyal medyanın kullanımını nasıl daha verimli ve etik hale getirebiliriz sorusuna birkaç yol gösterici öneri sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
As in every field of education, access to written and visual information is an inevitable necessity for students in architectural education. The methods of accessing information continue to evolve and change with the development of technology over the years. In recent times, this change has become completely different with the development of the internet and then the social media applications accessed via the internet. It has become an inevitable situation that the ongoing education with information sharing will also be affected by technological developments. Throughout their architectural education, students need a myriad of information and transform and share this information in search of solutions to design problems, in search of inspiration, and to develop their architectural knowledge. Visual information is an important element in the discipline of architecture, as in all other creative design disciplines. In today's conditions, it is quite normal for architecture students to seek and share visual precedents in social media applications that enable access to visual information. Especially in the early stage of design (concept development), the attempts of architecture students to reach information are more intense. This stage is different from the other stages of the design process and includes opportunities for students to analyze the design problem, produce creative solutions, and come up with and explore new ideas. Especially the development of social media and the easy accessibility of information and visual precedents encouraged students to use social media applications in the education process. The thesis aims to evaluate the motivations and habits of architectural students to access visual information through social media in the early stages of architectural design. In addition, the place of social media in the search for visual information of architecture students will be examined with its benefits and drawbacks. In order to analyze how actively the students use social media applications in their education life and the usage habits of these applications in the architectural design process, a survey will be conducted with the students. In the light of the information analyzed from the surveys and literature review, the effects of social media on architecture students in the early stages of design will be discussed. In line with the results to be obtained from all studies, a certain number of guiding suggestions will be presented to the question of how we can make the use of social media more efficient and ethical in the search for precedent information.