Sosyal medya sonrası siyasal iletişim
Political communication after social media
- Tez No: 630068
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN TURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Sosyal Medya, Yeni Medya, Sosyal Medya ve Siyasal İletişim, Siyasi Troll, E-miting, Political Communication, Socail Media, New Media, Social Media and Political Communication, Political Troll, E-meeting
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Yeni medya araçlarından olan sosyal medyanın siyasal iletişime etkileri incelenmiştir. Tekelleşen klasik medya araçlarına alternatif olan sosyal medya editör gözetiminden geçmeden açık, tarafsız ve eşit bilgi akışını gerçekleştirmektedir. Geleneksel medya karşısında iletilen mesajları tüketen ve statik yapıda bulunan alıcı konumundaki hedef kitle, yeni medyanın önemli araçlarından olan sosyal medya ile aldığı mesajları diğer kişilere aktararak dinamik yapıya kavuşmuştur. Sosyal medya siyasi aktörlerin sadece seçim zamanında değil, her zaman propaganda, siyasal iletişim ve siyasal halkla ilişkiler faaliyetlerinde kullanabileceği bir araç haline gelmiştir. Bireylerin günlük hayatının önemli bir kısmını geçirdiği sosyal medyada bilgi paylaşımı yapabilmesi, onların diğer kişilerle anlık, hızlı ve çift yönlü etkileşim halinde olabilmesini sağlamaktadır. Siyasal aktörlerin belli amaçlar için yararlandığı siyasal iletişim yöntemlerinin başarıya ulaşmasında karşı tarafın görüş ve düşüncelerini içeren geri bildirimler önemlidir. Bu açıdan sosyal medya hedef kitlenin mesajlar üzerindeki izlenimini ve onların beklentilerini belirlemek, analiz etmek ve bunları yansıtmak konusunda bir araçtır. Kendilerini tanıtmak, bilgi aktarımı sağlamak, destekçi bulmak ve kendilerine sempati duyan kişilerin motivasyonunu sağlamak için siyasetçiler ve siyasi kurumlar sosyal medyayı yoğun olarak kullanmaktadır. Sosyal medya sanal kamusal alan (e-agora) oluşturmak, müzakere neticesinde kamuoyu oluşturmak, paylaşılan düşünceler üzerinden eyleme geçmek ve azınlık grupların sesini duyurabileceği bir medya ortamı olmak gibi fırsatları topluma kazandırmıştır. Bu çalışmada siyasal iletişimin temel yapısı irdelenerek, yeni medya araçlarından sayılan sosyal medyanın toplumdaki kültürel değişimine değinilmiş ve sosyal medyanın siyasal iletişime sağladığı çeşitli imkanlar neticesinde sosyal medyanın kullanıldığı bazı siyasal iletişim örnekleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
A new tool of media, the social media and its effects on political communication was analyzed. The social media which became an alternative to monopolized classical media, allows to open, objective and equal information flow without being monitored by an editor. The target group of the traditional media only used to consume the transmitted message and were in static condition; however, with social media, which became an important tool in the new media, the target group attained a dynamic structure by transferring messages to other people through social media. The social media became an important tool for political actors not only during election times but also in political communication, propaganda and political public relations. The individual's ability to share information through social media, where they spent an important part of their everyday life, provides the individual with fast, instant and bivious interaction. For the accomplishment of political communication methods, from which political actors make use of for certain aims, the feedback that contains the views and opinions of the opponent is important. For this reason, social media is a tool to determine, analyse and reflect the target group's impression on the messages. Politicians and political institutions use the social media intensely to introduce themselves, transfer information, find supporters and to motivate people who have sympathy for them. The social media brings in opportunities to the community such as forming an artificial public area (e-agora), forming public opinion after debates and raise the voices of minority groups. In this paper, by scrutinizing the fundamental structure of political communication, it is referred to the cultural change in society caused by social media and as a result of various opportunities provided by social media, some examples of political communication used by social media is explained.