Türkiye'de Twitter kullanıcılarının coğrafi konumlarına göre duygu haritası
Emotional mapping of Turkish Twitter users based on geo-locational twitter messages
  1. Tez No: 724419
  2. Yazar: MERVE AKTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteci, Sığınmacı, Göçmen Krizi, Uluslararası Göç, Sosyal Medya, Geleneksel Medya, Refugees, Asylum Seekers, Immigrant Crisis, International Migration, Social Media, Traditional Media
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Mülteci ve sığınmacı sorunu tarihten bu yana ülkelerin önemli bir sorunu haline gelmiştir. Mülteci ve sığınmacıların hayatlarına ilişkin yaşadıkları sorunlar medyada da yer bulmuştur. Türkiye, mültecilerle ilgili en fazla göç alan ülkelerden biri olup bu durum çeşitli sebeplerle Türk kamuoyunun gündeminde yer almasına neden olmaktadır. Bu çalışmada, Mülteci, Sığınmacı ve Göçmen olgusunun geleneksel medya ve sosyal medya araçlarından olan Twitter'da nasıl ele alındığı değerlendirilmiştir. Türk medyasında seçilen haberler üzerinden geleneksel medya ile Twitter'da kullanıcı yorumlarının sayısal datası karşılaştırılmıştır. Türk medyasının gündeminde yer tutan mülteci ve sığınmacı haberleri arasından“2 Eylül 2015 tarihinde Aylan Kurdi bebeğin ölümü”,“7 Mart 2016 tarihinde gerçekleşen Türkiye-AB Mülteci Zirvesi”ve“17 Nisan 2016 tarihinde Akdeniz'de 400 Somalili mültecinin hayatını kaybetmesi”seçilerek kullanıcıların mülteci ve göçmenlerle ilgili yaptıkları yorumlar incelenmiştir. Nicel araştırma yöntemleri arasında olan Tarama Modeli ve İçerik Analizi aracılığıyla, Türk medyasında yer alan mülteci ve sığınmacı haberleri üzerinden Twitter kullanıcılarının yorumları Türkiye'nin iller arasındaki duygusal haritasına ulaşmamıza olanak sağlamıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Türk medyasında olduğu kadar Twitter'da da mülteci gündeminin önemli bir alan oluşturduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, refugees and asylum seekers issues have been an important problem for the countries. Problematic lives of refugees have always widespread media coverage. Turkey is one of the most immigrant-receiving countries and therefore this issue remains on Turkey's agenda with various reasons. The aim of this thesis is to investigate how Refugees, Asylum seeker and Immigrant subjects are mentioned on traditional media and social media tool Twitter. With selected news from Turkish media, traditional media quantitative data and Twitter user mentions' quantitative data are compared. Among refugees and immigrant news on Turkish media agenda,“Death of Aylan Kurdi on 2 September 2015”,“EU-Turkey Refugee Summit on 7 March 2016”and“Death of 400 Somalis refugee after drowning in the Mediterranean Sea on 17 April 2016”news are selected and users' comments related those news are examined. Quantitative Method and Content Analysis are applied to reach emotional mapping of Turkish Twitter users based on geo-locational Twitter messages. The results of the evaluations show that refugee agenda has a significant place on Twitter as much as on Turkish media.