Muğla Karabağlar Yaylası'ndaki geleneksel dini ve sivil mimarlık örnekleri
Traditional religious and civil architecture examples in Muğla Karabağlar Plateau
  1. Tez No: 724608
  2. Yazar: HİDAYE BAL BİÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Muğla, Yayla, Konut, Kahvehane, Mescit, Koruma, Mimari, Muğla, Plateau, House, Coffeehouse, Mosque, Conservation, Architectural
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 451
Özet
Muğla İli, Menteşe İlçesi, 'Muğla Karabağlar Yaylası'ndaki Geleneksel Dini ve Sivil Mimarlık Örnekleri' konulu tezin konusunu belirleyen ana etken, yaylada anıt eser ve sivil mimarlık örneği olarak 2863 Sayılı Yasa kapsamında tescillenen koruma altındaki dini yapılardan mescit ve cami; sivil mimarlık örneği yapılanndan olan kahvehane, bakkal ile konutlann yanlış restorasyon, bakım, onanın çalışmalan, eklenti ve ilavelerle mimari ve süsleme özelliklerini kaybederek özgünlüklerini zamanla yitirmesi nedeniyle tarihsel süreç içerisinde birçok özgün detayın yok olmadan belgelenmesidir. Aynca yaylada koruma altında olan mimari yapılarla ilgili bugüne kadar bütüncül bir çalışma yapılmamıştır. Koruma altındaki yapılann sosyal, kültürel ve mimari özellikleri ile bütüncül olarak çalışılması ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kaynak, arşiv ve alan çalışmasından sonra tez kapsamında Anadolu' daki yayla kültürü ile Karabağlar Yaylası yaylacılık kültürü karşılaştınlarak benzer ve farklı yönleri tespit edilmiştir. Yayladaki konut, kahvehane ve mescit mimarisi Anadolu' daki benzer ve farklı örnekleri ile karşılaştınlmıştır. Kahvehane ve mescit yapı gruplannın genelde yan yana veya aynı parselde yer aldığı, mimari olarak yöresel mimari üslup özellikleri gösteren sade yapılar olduğu tespit edilmiştir. Mescitlerin yazlık mescit olarak yapıldığı yanlış restorasyon ve onanmlarla mimari özelliklerinin bozulduğu anlaşılmıştır. Sivil mimarlık örneği yapılann ise yurt adı verilen parsellere yapıldığı plan, mimari ve süsleme özelliliği olarak yine sade yapılar olduğu ve yöresel mimari üslup özellikleri gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main factor determining the subject of the thesis on“Traditional Religious and Civil Architecture Examples in Muğla Karabağlar Plateau”is the masjids and mosques, which are protected religious structures registered as monuments and civil architecture examples in the plateau; it is the documentation of many original details in the historical process without disappearing, due to the fact that the coffeehouse, grocery store and civil architecture example houses, which are among the social service buildings, lose their architectural and ornamental features over time due to incorrect restoration, maintenance, repair works, add-ons and additions. in addition, no holistic study has been carried out on the architectural structures under protection in the plateau. it is aimed to study and evaluate the registered buildings in a holistic manner with their social, cultural and architectural features. After the source, archive and fıeld study, within the scope of the thesis, the plateau culture in Anatolia and the plateau culture of Karabağlar Plateau were compared and their similarities and differences were determined. The architecture of residences, coffee houses and mosques in the plateau was compared with similar and different examples in Anatolia. it has been determined that the coffeehouse and masjid building groups are generally located next to each other or on the same parcel, and they are simple structures that show regional architectural style features. it has been understood that the architectural features of the masjids were deteriorated with the wrong restoration and repairs, which were built as a summer masjid. On the other hand, it has been determined that the buildings that are examples of civil architecture, on the other hand, are simple structures in terms of plan, architecture and ornamentation, and show local architectural style features.