WNT inhibitörü PRI-724'ün pankreas kanseri kök hücreleri üzerine etkilerinin in vitro araştırılması
In vitro investigation of the effects of WNT inhibitor PRI-724 on pancreatic cancer stem cells
  1. Tez No: 724646
  2. Yazar: BÜŞRA AYDINOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Onkoloji, Biology, Genetics, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kök Hücre, Pankreas Kanser Kök Hücresi, PRI-724, Wnt Sinyal Yolağı, Stem Cell, Pancreatic Cancer Stem Cell, PRI-724, Wnt Signal Pathway
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kök Hücre ve (Rejeneratif) Yenileyici Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu araştırmada, Wnt inhibitörü PRI-724'ün pankreas kanseri kök hücreleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız Adnan Menderes Üniversitesi Temel Tıp Bilimleri Laboratuvarında yapılmıştır. Araştırmamız Aralık 2020 tarihinde literatür taramasıyla başlamıştır. Nisan 2021- Eylül 2021 tarihinde deney grupları oluşturulmuş olup elde edilen hücrelerle MTS/PMS doz belirleme, Flow Sitometri ve Klonojenik deney yapılmıştır. Bulgular: PRI-724, Gemcitabine ve Kombine (Gem+PRI-724) gruplarının IC50 değerini belirlemek için doz belirleme deneyi yapıldı. Bu deney sonucunda PRI-724'ün IC50 değeri 45 µM, Gemcitabinin IC50 değeri 4 mg/ml, kombine (Gem+PRI-724) grubunun IC50 değeri 4mg/ml+45 µM olarak belirlendi. Akım (Flow) Sitometri deneyinde kontrol, Gemcitabine, PRI-724 ve Kombine (Gem+PRI-724) grupları oluşturuldu. Her bir gruba CD44, CD133 ve CD24 antikorları eklenerek saçılım grafikleri elde edildi ve daha sonra saçılım grafiklerinin değerlendirilmeleri yapıldı. Klonojenik deneyde ise kontrol, gemcitabine, PRI-724 ve kombine (Gem+PRI-724) grupları oluşturuldu. Kontrol grubunda hücrelerin koloni oluşturulduğu gözlemlenirken, ilaç uygulanan diğer gruplarda koloni oluşturmadığı gözlemlenmiştir. Sonuç: Yaptığımız çalışmanın sonucuna göre Wnt ihibitörü PRI-724'ün pankreas kanser kök hücrelerini inhibe ederek pankreas kanser hücrelerini azalttığı gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın pankreas kanseri tedavisi için gelecekte umut olabileceği ve klinik çalışmalara öncülük edebileceği beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to evaluate the effect of Wnt inhibitör PRI-724 on pancreatic cancer stem cells. Materials and Methods: Our research was conducted in the Laboratory of Basic Medical Sciences of Adnan Menderes University. Our research started with a literature review in December 2020. April 2021- September 2021 experimental groups were created and MTS/PMS dose determination, Flow Cytometry and Clonogenic Assay were performed with the obtained cells. Results: A dose determination experiment was performed to determine the IC50 value of the PRI-724, Gemcitabine and Combined (Gem+PRI-724) groups. As a result of this experiment, the IC50 value of PRI-724 was determined to be 45 µM, the IC50 value of Gemcitabine was determined to be 4 mg/ml, and the IC50 value of the combined (Gem+PRI-724) group was determined to be 4mg/ml+45 µM. In the Flow Cytometry experiment, the control, Gemcitabine, PRI-724 and Combined (Gem+PRI-724) groups were created. By adding CD44, CD133 and CD24 antibodies to each group, scattering graphs were obtained and then scattering graphs were evaluated. In the clonogenic experiment, control, gemcitabine, PRI-724 and combined (Gem+PRI-724) groups were created. While it was observed that cells formed colonies in the control group, it was observed that they did not form colonies in other groups that were administered the drug. Conclusion: According to the results of our study, it was observed that the Wnt inhibitör PRI-724 reduces pancreatic cancer cells by inhibiting pancreatic cancer stem cells. It is expected that this study may be the hope in the future for the treatment of pancreatic cancer and may lead to clinical trials.