Nurettin Topçu ve Soren Kierkegaard'ın varoluş felsefesinin karşılaştırılması
Nurettin Topçu and Soren Kierkegaard comparison of the philosophy of existence
- Tez No: 724727
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRPENÇ AKŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Nurettin Topçu, Kierkegaard, Varoluşçuluk, Ahlak, Din, Nurettin Topcu, Kierkegaard, Existentialism, Morality, Religion
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Nurettin Topçu, kendini hareket felsefesine adamış bir düşünür olup felsefe, yöntem ve anlayış açısından 20. yüzyılın en önemli felsefi düşünürlerinden biridir. Topçu'nun felsefesinde ahlak kavramının önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Ona göre dini ahlaktan ayırmak, kişinin iç dünyasını kendinden ayırmak demektir. Din ekseninde önemli felsefi düşüncelerin sahibi olan Nurettin Topçu ile modern varoluşçu felsefenin önemli bir temsilcisi olan Soren Kierkegaard' ın ortak problemlerine değinilecektir. Varoluşçu felsefi düşüncenin önemli bir düşünürü olarak kabul edebileceğimiz Kierkegaard, insanın hayat olarak adlandırdığımız dünya üzerindeki temel probleminin kendi varoluşunu anlamlandırmak olduğu fikrinden hareket ederken, hakikati aramada nesnel düzeydeki bir bakış açısını reddetmektedir. Çünkü bu anlayışta özne unutulmuş, toplum içinde kaybolmuştur. Kierkegaard' ın düşüncesinde 'özne' büyük bir yer kaplamaktadır. Bu çalışmada iki önemli felsefecinin düşünceleri kavramlar üzerinden tanımlanmış ve karşılaştırılmıştır. Kierkegaard, Tanrı inancı olan varoluşçuların en önemlisi olması, Topçu'nun ise hareket felsefesinin belki de en değerli temsilcisi ve sahibi olması penceresinden bakıldığında elde edilen sonuç felsefi manada önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Nurettin Topçu is a thinker devoted to the philosophy of movement and is one of the most important philosophical thinkers of the 20th century in terms of philosophy, method and understanding. It is seen that the concept of morality plays an important role in Topçu's philosophy. According to him, separating religion from morality means separating one's inner world from himself. The common problems of Nurettin Topçu, who has important philosophical thoughts on the axis of religion, and Soren Kierkegaard, who is an important representative of modern existential philosophy, will be discussed. Kierkegaard, who we can accept as an important thinker of existential philosophical thought, rejects an objective point of view in the search for truth, while acting on the idea that the main problem of man in the world we call life is to make sense of his own existence. Because in this understanding, the subject is forgotten and lost in the society. In Kierkegaard's thought, the 'subject' occupies a great place. In this study, the thoughts of two important philosophers were defined and compared through concepts. When Kierkegaard is the most important of the existentialists with belief in God and Topçu is perhaps the most valuable representative and owner of the philosophy of movement, the result obtained is philosophically important.