Postpartum depresyonda maternalbağlanma ve algılanan sosyal destekarasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between maternal attachment andpercei̇ved social support in postpartum depression
- Tez No: 725031
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Postpartum Depresyon, Postpartum Psikoz, Maternal Bağlanma, Algılanan Sosyal Destek, Postpartum Depresion, Postpartum Psychosis, Maternal Attachment, Perceived Social Support
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma, postpartum depresyonda maternal bağlanma ve algılanan sosyal destek arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. İlişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi, 4-8 hafta önce doğum yapmış olan 205 kadın katılımcıdan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacının hazırladığı kişisel bilgi formu, Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği, Maternal Bağlanma Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada, annelerin eğitim düzeyleri, eş ile arasındaki ilişki düzeyi, annelerin ailesinden manevi destek görme, annenin yaşadığı aile tipi, annelerin evlilik kararları, gebeliğin planlı olup olmaması, bebeğin anne sütü ile beslenmesi, annelerin bebeğinden uzak kalma endişesi, postpartum dönemde psikolojik rahatsızlık geçirme durumu, daha önceden depresyon geçirme öyküsü, premenstrüel dönemde ruhsal çökkünlük, ailede psikiyatrik öykü varlığı, bebek bakımı konusunda önceden ya da sonradan bilgi alma, doğum sonrası eş ya da partner ile cinsel doyum, çocuk bakımında yardımcı olan birilerinin olması ile ilgili değişkenler bakımından, Postpartum depresyon, maternal bağlanma ve algılanan sosyal destek alt boyutları anlamlı olarak farklılaştığı tespit edilmiştir. Annelerde, maternal bağlanma ve algılanan sosyal destek düzeyi artıkça postpartum depresyon düzeyinin azaldığı saptanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular, doğum sonrası depresyon yaşama riski yüksek annelerin tespit edilmesi açısından Klinisyenlere ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the relationship between maternal attachment and perceived social support in postpartum depression. Relational screening method was used. The sample of the study consisted of 205 female participants who gave birth 4 to 8 weeks ago. Personal information form, Edinburgh Postpartum Depression Scale, Maternal Attachment Scale and Multidimensional Perceived Social Support Scale were used as data collection tools. In the study, the education level of mothers, the relationship with the spouse, the psychological support of the family of the mother, the type of the family where the mother lived, the mothers' marriage decisions, whether the pregnancy is planned, the feeding of the mother with the baby, the anxiety of the mothers away from the baby, the psychological disturbance in the postpartum period history of depression, history of psychiatric history in the premenstrual period, presence of a psychiatric history in the family, information about baby care in advance, or postpartum depression, maternal attachment and perceived social support subscales were significantly differentiated. Postpartum depression level was found to be decreased in mothers as maternal attachment and perceived social support level increased. The findings of the study shed light to clinicians in terms of the detection of mothers who are at risk of having postpartum depression.