Sosyal medyada paylaşılan verilerin ceza hukuku yoluyla korunması
Protection of data shared on social media through criminal law
  1. Tez No: 725120
  2. Yazar: DİLARA ALGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR BACAKSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, İletişim Bilimleri, Law, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, Sosyal Medya, Sosyal Medya Süjeleri ve Yükümlülükleri, Veri, Kişisel Verilerin Korunması, Ceza Hukukunda Kişisel Verilerin Korunması, Çocukların Kişisel Verilerinin Korunması, Kişisel Verilerin Hukuka Aykırı Olarak Kaydedilmesi Suçu, Kişisel Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme Suçu, Internet, Social Media, Social Media Subjects and Obligations, Data, Protection of Personal Data, Protection of Personal Data in Criminal Law, Protection of Personal Data of Children, The Crime of Unlawful Recording of Personal Data, The Crime of Unlawfully Giving or Obtaining Personal Data
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Çalışmamızın konusu günümüzde birçok kişi için vazgeçilmez hale gelen sosyal medya olmuştur. Sosyal medyanın yaygınlaşması ve milyonların bu platformlara olan ilgilisinin gün geçtikçe artması sosyal medyada paylaşılan verilerin nasıl korunması gerektiği sorusunu ortaya çıkarmıştır. Meydana gelen insan hakları ihlallerin hukuki ve cezai sonuçları ise ulusal ve uluslararası düzenlemelerle tayin edilmeye çalışılmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde öncelikle sosyal medyaya ve kişisel verilere ilişkin temel kavramları ele alınmıştır. Günümüzde sosyal medyaya ilişkin terimlerin değiştiği ve bu terimlerin yerlerini farklı terimlerin aldığı görülmektedir. Bu sebeple kavramsal açıklamalar çalışmamızın hangi durumlar ve tanımlamalar altında yapıldığının tespiti açısından gereklidir. İkinci bölümde ise uluslararası ve ulusal düzenlemeler ele alınmıştır. Uluslararası düzenlemelerden Avrupa Birliği Yönergeleri ve Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü ulusal mevzuatımızın şekillendirilmesinde esas alınan kaynaklardandır. Ulusal düzenlemelerimiz Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve 5651 sayılı Kanun (Sosyal Medya Kanunu olarak adlandırılan 7253 sayılı Kanun Değişiklikleri) çalışmamızda önemle üzerinde durduğumuz hususlardır. Çalışmamızda sosyal medyada gerçekleştirilen hukuka aykırı eylemler Türk Ceza Kanunu 135 ve 136. maddelerinde yer alan suç tiplerine uygunluk açısından ele alınmıştır. Bu kısımda sosyal medya da işlenen suçlar ve paylaşılan kişisel verilerin korunmasına ilişkin yargı kararlarına yer verilmeye çalışılmıştır. Çocukların kişisel verilerinin korunması konusunda da ayrıca bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our study has been social media, which has become indispensable for many people today. The spread of social media and the increasing interest of millions in these platforms day by day have revealed the question of how the data shared on social media should be protected. The legal and criminal consequences of human rights violations are tried to be determined by national and international regulations. In the first part of our study, first of all, the basic concepts of social media and personal data are discussed. Today, it is seen that the terms related to social media have changed and these terms have been replaced by different terms. For this reason, conceptual explanations are necessary in order to determine under which conditions and definitions our study was conducted. In the second part, international and national regulations are discussed. Among the international regulations, the European Union Directives and the General Data Protection Regulation of the European Union are in the shaping of our national legislation. Our national regulations, the Law on the Protection of Personal Data and the Law No. 5651 (Law Amendments No. 7253, called the Social Media Law) are the issues we focus on in our work. In our study, unlawful actions on social media are discussed in terms of compliance with the types of crimes in the 135 and 136 articles of the Turkish Penal Code. In this section, the crimes committed in social media and the judicial decisions on the protection of shared personal data are tried to be included. An evaluation has also been made on the protection of children's personal data.