Torakotomi yapılan hastalarda ultrasonografi eşliğinde uygulanan tek taraflı erektör spina plan bloğu ile torasik paravertebral bloğun postoperatif klinik etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the postoperative clinical effects of A uni-sided erector spina plane block and thoracic paravertebral block in patients undertaking thoracotomy
  1. Tez No: 725283
  2. Yazar: FAİK ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MIZRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: VAS ve NRS skorları, VAS and NRS scores
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Torakotomi yapılan hastalarda ultrasonografi eşliğinde uygulanan tek taraflı erektör spina plan bloğu (ESPB) ile torasik paravertebral bloğunun (TPVB) postoperatif klinik etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya torakotomi cerrahisi geçirmiş, 18-75 yaş arası, ESPB (Grup E) uygulanmış 65 hasta ve TPVB (Grup T) uygulanmış 65 hasta olmak üzere toplam 130 hasta dahil edildi. Hastaların demografik verileri (yaş, cinsiyet, boy, kilo, vücut kitle indeksi, ASA skoru, ek hastalıkları ve sigara durumları) kaydedildi. Ultrasonografi eşliğinde 20 ml % 0,5'lik bupivakain ile Grup E'de bulunan hastalara ESPB, Grup T'de bulunan hastalara ise TPVB uygulandı. Postoperatif ilk 24 saatlik VAS ve NRS skorları, vital bulguları, ortalama opioid tüketimleri, ortalama analjezi talep zamanları, omuz ağrısı (var-yok) ile yan etkiler (bulantı-kusma, kaşıntı) kaydedildi. Bulgular: Postoperatif 0, 3, 6, 12 ve 24. saatlerde değerlendirilen VAS (p=0,624) ve NRS (p=0,40) skorları açısından her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmedi; ancak Grup E ve Grup T'nin 3. saat VAS ve NRS değerleri 0. saate göre daha yüksek olup istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardı (p=0,001). Grup E ve Grup T'nin 6. saat VAS ve NRS değerleri 0, 3, 12 ve 24. saatlere göre daha yüksek olup istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardı (p=0,001). Grup E ve Grup T'nin 24. saat VAS ve NRS değerleri 0, 3, 6 ve 12. saatlere göre daha düşük olup istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardı (p=0,001). Gruplar arasında hastaların yaş (p=0,411), boy (p=0,636), kilo (p=0,194) ve vücut kitle indeksi (p=0,104) değerleri istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermedi; ancak cinsiyete göre dağılımında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardı (p=0,039). Buna göre TPVB (E:58, K:7) grubunda erkek hasta sayısı daha yüksek iken; ESPB (E:49, K:16) grubunda ise kadın hasta sayısı daha yüksekti. Sonuç: Torakotomi sonrası postoperatif analjezik amaçlı ESPB ile TPVB uygulanan hastaların VAS ve NRS skorları, ortalama opioid tüketimleri, ortalama analjezi talep zamanları, vital bulguları, omuz ağrısı ve bulantı-kusma durumları açısından benzer olduklarını, TPVB ile ESPB yöntemlerinin birbirlerine üstün olmadıklarını; ancak torasik cerrahide postoperatif multimodal analjezinin bir parçası olarak birbirlerine iyi bir alternatif olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the postoperative clinical effects of unilateral erector spina plane block (ESPB) and thoracic paravertebral block (TPVB) performed with ultrasonography in patients undergoing thoracotomy. Materials and Methods: A total of 130 patients, aged between 18-75 years, who had undergone thoracotomy surgery, 65 patients who had undergone ESPB (Group E) and 65 patients who had undergone TPVB (Group T) were included in the study. Demographic data of the patients (age, gender, height, weight, body mass index, ASA score, comorbidities and smoking status) were recorded. ESPB was applied to the patients in Group E and TPVB was applied to the patients in Group T with 20 ml of 0.5% bupivacaine under the guidance of ultrasonography. Postoperative first 24-hour VAS and NRS scores, vital signs, average opioid consumption, average analgesia demand times, shoulder pain (yes or no) and side effects (nausea-vomiting, itching) were recorded. Results: There was no statistically significant difference between the two groups in terms of VAS (p=0.624) and NRS (p=0.40) scores evaluated at postoperative 0, 3, 6, 12 and 24 hours; however, the 3rd hour VAS and NRS values of Group E and Group T were higher than the 0th hour and there was a statistically significant difference (p=0.001). The 6th hour VAS and NRS values of Group E and Group T were higher than 0, 3, 12 and 24 hours and there was a statistically significant difference (p=0.001). Group E and Group T had lower 24-hour VAS and NRS values compared to 0, 3, 6 and 12 hours and there was a statistically significant difference (p=0.001). Age (p=0.411), height (p=0.636), weight (p=0.194) and body mass index (p=0.104) values of the patients did not differ statistically between the groups; however, there was a statistically significant difference in the distribution according to gender (p=0.039). Accordingly, while the number of male patients was higher in the TPVB (M:58, F:7) group; The number of female patients was higher in the ESPB (M:49, F:16) group. Conclusion: The patients who underwent ESPB and TPVB for postoperative analgesic purposes after thoracotomy were similar in terms of VAS and NRS scores, average opioid consumption, average analgesia demand times, vital signs, shoulder pain and nausea-vomiting states, that TPVB and ESPB methods were not superior to each other; however, they show that they are good alternatives to each other as part of postoperative multimodal analgesia in thoracic surgery.