COVID-19 tanısıyla yatırılan hastaların CURB-65 Ve PSI ölçeği ile retrospektif olarak değerlendirilmesi
Evaluation of patients invested with the diagnosis of COVID-19 as retrospective with CURB-65 and PSI scale
  1. Tez No: 725847
  2. Yazar: FAHRETTİN RAZİ AÇIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Koronavirüs, SARS-CoV-2, CURB-65, PSI, Pnömoni, COVID-19, Coronavirus, SARS-CoV-2, CURB-65, PSI, Pneumonia, Mortality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmada pnömoni için kullanılan CURB-65 ve Pnömoni Şiddet İndeksi (PSI) ölçeklerinin COVİD-19 için hastaneye yatış kararında ve mortaliteyi tahmin etmede yararlı ve kullanışlı olup olmadığının değerlendirilmesini ve COVID-19 hastalarında yüksek mortalite ile ilişkili diğer faktörleri tanımlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli Retrospektif-Tanımlayıcı-Kesitsel tipteki bu çalışmada, 15 Mart-30 Haziran 2020 tarihleri arasında S.B.Ü. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Pandemi kliniklerinde COVID-19 Tanısıyla yatırılan 258 hastanın dosyaları Hastane Bilgi Yönetim Sisteminden (HBYS) taranarak CURB-65 ve PSI ölçek puanları hesaplandı. Hastaların mortalite-morbiditeleri ile bu ölçek puanları karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların yatışları sırasında hesap edilen CURB-65 puan ortlamaları 1,3±0,7 dir. Hastaların %7,4 nün (n=19) CURB-65 puanı 0 iken CURB-65 skoru 1 olanların oranı % 55,4 (n =143) dir. Hastaların yatışları sırasında hesap edilen PSI puan ortalamaları 83,9±20,7dir. Hastaların %35,3 (n=91)'ü PSI sınıflamasına göre sınıf I, %31,4(n=81)'dü sınıf II de , %15,9 (n=41)'u da sınıf III'te idi. Sınıf IV ve sınıf V olanların sayısı sırasıyla oranı %16,7 (n=43) ve % 0,8 (n=2)'dir. Sonuç: COVİD-19 tanılı hastalarda için CURB-65 ve PSI puanları arttıkça mortalitede artış olduğunu, bununla birlikte düşük puan alan hastalarda mortalitenin tahmininde bu ölçeklerin COVİD-19 için elverişli olmadıkları gözlemledik. PSI ve CURB-65 sınıflaması için bakıldığında COVID-19 sistemik bir hastalıktır ve ciddiyeti, virüsle aktive olan“sitokin fırtına sendromu”ve şiddetlenen inflamatuar yanıtların da olması iki ölçek içinde COVID-19 için kullanımını sınırlamaktadır. COVID-19 hastalığı ile ilgili çalışmamıza benzer yayınlar sınırlı olup yapılan çalışmalar incelendiğinde bizim çalışmamıza benzer sonuçlar bulunduğu; CURB-65 ve PSI ölçeklerinde yüksek puan almanın artmış mortalite ile ilişkili olduğu ancak ölçek puanları düşük olan kişilerde mortaliteyi tahmin etmede yetersiz kalmışlardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we aimed to evaluate whether CURB-65 and PSI scales used for pneumonia are useful and useful in the decision of hospitalization for COVID-19 and in predicting prognosis, and to identify other factors associated with high mortality in COVID-19 patients. Methods: In this single-center Retrospective-Descriptive-Cross-Sectional study, S.B.Ü. Kartal Dr. CURB-65 and PSI scale scores were calculated by scanning the files of 258 patients hospitalized with the diagnosis of COVID-19 in Lütfi Kırdar City Hospital Pandemic clinics from the Hospital Information Management System (HBYS). The mortality-morbidity rates of the patients were compared with the scores of this scale. Results: The mean CURB-65 score calculated during the hospitalization of the patients was 1.3 ± 0.7. While 7.4% of the patients (n = 19) had a CURB-65 score of 0, the rate of those with a CURB-65 score of 1 was 55.4% (n = 143). The mean PSI score calculated during the hospitalization of the patients was 83.9 ± 20.7. According to the PSI classification, 35.3% (n = 91) of the patients were in class I, 31.4% (n = 81) were in class-II, and 15.9% (n = 41) were in class III. was. The number of Class IV and Class V ones is 16.7% (n = 43) and 0.8% (n = 2), respectively. Conclusion: We observed that the increase in CURB-65 and PSI scores in patients diagnosed with Covid-19 was associated with an increase in mortality, however, patients with low scores were insufficient in predicting mortality. When looking for the PSI and CURB-65 classification, COVID-19 is a systemic disease and its severity, virus-activated“cytokine storm syndrome”and exacerbated inflammatory responses limit its use for COVID-19 for both scores. Publications similar to our study on COVID-19 disease are limited, and when the studies are examined, there are similar results to our study; Although it was predicted that high scores in CURB-65 and PSI scales were associated with increased mortality, it was found that people with low scores were insufficient in predicting mortality.