Kamu personelinin endüstri 4.0 bilgi düzeyleri ile rol belirsizliği algıları arasındaki ilişkinin yaratıcı örgüt kültürünün ılımlaştırıcı etkisi açısından incelenmesi: TÜBİTAK Bilgem örneği
The relationship between public staff's industry 4.0 knowledge levels and role ambiguity perceptions in terms of the moderating effect of creative organizational culture: TÜBİTAK Bilgem example
  1. Tez No: 725846
  2. Yazar: SERHAT SEÇMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA KARATEPE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0 Bilgi Düzeyi, Rol Belirsizliği, Yaratıcı Örgüt Kültürü, Industry 4.0 knowledge level, role ambiguity, creative organizational culture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Küreselleşme ve teknolojideki hızlı değişimin yer aldığı dinamik çevrede“yaratıcılık”ve“yenilikçilik”örgütlerin uzun dönem hayatta kalabilmeleri ve gelişmeleri açısından çok önemli rollere sahiptir. Bu bağlamda bütün birimlerin üretimle direkt veya dolaylı olarak birbirleri ile ilişkili çalışmasını planlayan, dijital veriler ile desteklenen yazılım ve bilişim teknolojilerinin bütünleşik olarak çalışmasını sağlayan bir devrim olarak ifade edilen Dördüncü Sanayi Devrimi, günümüzde özel sektörün yanı sıra kamu açısından da büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada işgörenlerin Endüstri 4.0 bilgi düzeyleri ile rol belirsizliği algıları arasındaki ilişki ve bu ilişkide yaratıcı örgüt kültürünün ılımlaştırıcı (modoretör) etkisi incelenmiştir. Araştırmada anket tekniği kullanılmış olup TÜBİTAK BİLGEM'de görevli 201 işgören araştırmaya katılmıştır. Toplanan veriler istatistikî analize tabi tutulmuştur. Sonuçlar incelendiğinde işgörenlerin Endüstri 4.0 bilgi düzeyi ile rol belirsizliği algısı arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki ve bu ilişkide yaratıcı örgüt kültürünün moderatör etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In a dynamic environment with globalization and rapid development in technology,“creativity”and“innovation”have highly critical roles for survival of organizations in highly competitive world and in the long run. In this regard, the 4th industrial revolution comprising all units within production, storage and supply chain being capable of working independently and in relation with each other, software and information technology that are constantly fed by data to work as an integrated and smart system has great importance not only for private sector but also public sector. In this study, the relationship between employee's Industry 4.0 level of knowledge and the employee's perception of role ambiguity as well as moderator effect of organizational culture has been investigated. The data used in this research was collected from 201 employee of TÜBİTAK BİLGEM through questionnaire and the findings have been analyzed with LISREL 8.54 and SPSS 23.0 software. Research results has highlighted that there is significant and positive relationship between employee's Industry 4.0 knowledge level and the employee's perception of role ambiguity. Moreover, it was found that organizational culture has a moderating effect on the relationship between employee's Industry 4.0 knowledge level and the employee's perception of role ambiguity.