Malatya ili Yeşilyurt ilçesinde bulunan M. Hanifi Bağdatlı Aile sağlığı merkezine kayıtlı 15-49 yaş aralığındaki evli kadınlarda aile içi şiddet ile depresyon arasındaki ilişki
The relationship between domestic violence and depression in married women aged 15-49 years registered at M. anifi Bağdatli family HEALTH center in yeşilyurt district of Malatya province
  1. Tez No: 726016
  2. Yazar: SERDAR GÜLPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, kadına yönelik şiddet, depresyon, erken evlilik, Violence, violence against women, depression, early marriage
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Şiddet, dünya genelinde gittikçe artan bir halk sağlığı problemi olarak görülmektedir. Şiddete en fazla kadınların maruz kaldığını ve bunun ilk etapta ailede olduğunu görebiliriz. Bu çalışma kadına yönelik şiddet durumunu, şiddeti etkileyen faktörleri ve şiddet ile depresyon arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlamıştır. Materyal ve Metot: Ocak-Nisan 2019 aylarında yapılmış kesitsel bir çalışmadır ve M. Hanifi Bağdatlı Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı 15-49 yaşlarındaki evli kadınlar araştırmaya dâhil edilmiştir. Örneklem büyüklüğü %95 güven düzeyi ve %5 sapma ile prevalansı %40 alınarak 292 kişi olarak hesaplanmış olup 398 kadın ile çalışma yürütülmüştür. Etik kurul ve sağlık müdürlüğünden yazılı izin alınmıştır. Anket formu; Kişisel Bilgiler Formu, Aile İçi Kadına Yönelik Şiddet Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeğinden oluşmaktadır. Bulgular: Küçük yaş, düşük ekonomik gelir ve düşük eğitim seviyesi şiddet ve depresyon açısından risk faktörü olarak bulunmuştur. Geniş ailede yaşayan, görücü usulü ile evlenen, eşlerinin ailesiyle kötü ilişkisi olan, geçmişte şiddete maruz kalan kadınlar daha yüksek şiddet ve depresyon puanlarına sahiptir. Depresyon ile şiddet arasındaki Korelasyon analizi, pozitif yönlü bir ilişki olduğunu göstermiştir. Olası depresyonu bulunan kadınlarda şiddet puanları daha yüksek bulunmuştur. Katılımcıların %30.2'si fiziksel şiddete maruz kalmıştır. Sonuç: Küçük yaştaki evlilikler ve düşük ekonomik gelir ile bağlantılı olduğu düşünülen düşük eğitim seviyesi, evlilik türü ve aile tipi gibi nedenler kadının maruz kaldığı şiddeti artırmaktadır. Bu amaçla devlet tarafından küçük yaşta evlilikler için bazı yasal yaptırımların yapılması ve kişilerin eğitim, sosyal ve ekonomik olarak iyileşmesi için gerekli adımların atılmasının önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Aim: Violence is seen as an increasing public health problem worldwide. We can see that women are exposed to violence the most and violence first occurs in the family. This study aimed to reveal the situation of violence against women, the factors affecting violence and the relationship between violence and depression. Material and Method: Study is a cross-sectional study conducted in January-April 2019 and married women aged 15-49 registered at M. Hanifi Bağdatlı Family Health Center, were included in the study. The sample size was calculated as 292 individuals, with 95% confidence level, 5% deviation and 40% prevalence, and the study was conducted with 398 women. Written permission was obtained from the ethics committee and the provincial health directorate. The questionnaire consists of Personal Information Form, Domestic Violence Against Women Scale and Beck Depression Scale. Results: Young age, low economic income and low education level were found to be risk factors for violence and depression. Women living in an extended family, having an arranged marriage, having a bad relationship with their spouse's family, and exposed to violence in the past have higher scores for violence and depression. Correlation analysis between depression and violence showed a positive relationship. Violence scores were higher in women with possible depression. 30.2% of the participants were exposed to physical violence. Conclusion: Underage marriages and reasons such as low education level, type of marriage and family type, which are thought to be associated with low economic income increase the violence against women. For this purpose, we can say that it is important for the state to take some legal sanctions for young marriages and to take the necessary steps for the education, social and economic recovery of people.