Çigong uygulamalarının yetişkin bireylerin depresyon ve anksiyete düzeylerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of qigong practices on depression and anxiety levels on adults
  1. Tez No: 726507
  2. Yazar: EMİNE ARIKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: çigong, chi kung, qigong, depresyon, anksiyete, enerji psikolojisi, beden-zihin tıbbı, meditasyon, tai chi, qigong, chi kung, depresssion, anxiety, energy psychology, mind-body medicine, meditation, tai chi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmada geleneksel Çin tıbbının kollarından biri olan vebeden-zihin tıbbı olarak tanımlanan Çigong uygulamalarının yetişkin bireylerin depresyon ve anksiyete düzeyi üzerinde olumlu bir etkisinin olup olmadığının deneysel olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Çin kaynaklarına göre, Çigong uygulamaları yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu uygulamalar genel olarak içsel ve dışsal Çigong olarak ikiye ayrılmaktadır. Dışsal Çigong, Çigong uygulayıcısının hastayı tedavi etmek için Çi (Qi/Chi/enerji formu) göndermesini veya çekmesini içeren bir enerji tıbbı dalı olarak sınıflandırılırken, İçsel Çigong ise nefes ve meditasyon ile uyumlu bir şekilde yapılan yumuşak bedensel egzersiz ve rahatlama uygulamalarından oluşmaktadır. Bu uygulamaların bedende dengeyi desteklediğine ve bedende yaşam enerjisinin doğal olarak akmasını sağladığı için enerji blokajlarını çözdüğüne inanılmaktadır. Bu araştırma için İçsel Çigong uygulamalarından oluşturulan bir çalışma seti hazırlanmış ve bu uygulama setinin depresyon ile anksiyete üzerinde ne tür bir etki yaratacağının tespiti için kullanılmıştır. Türkiye genelinden 18 yaş üzeri yetişkinlerden (kartopu yöntemiyle) çevrimiçi platformlarda ölçekleri yanıtlamaları istenmiştir. Ön test ölçeklerinden orta ve üzerinde puan alanlar arasından rastgele yöntemle seçilen 33 denek deney grubuna, 33 denek kontrol grubuna atanmıştır. Deney grubuna 11 haftadan oluşan çalışma programı uygulanmıştır. Program haftada 1 gün grup çalışması, 6 gün bireysel ev ödevi olarak tasarlanmıştır. Covid-19 pandemisi nedeniyle yürürlükteki sağlık kısıtlamalarına uyularak fiziksel temastan kaçınılmış, programın haftalık grup oturumları internet üzerinden canlı yayınla, deneyimli bir eğitmen tarafından uygulatılmıştır. Ev ödevleri için deneklerden kendilerine verilen uygulama seti videosu ile uygulamaları yapmaları istenmiştir. Program sonunda her iki gruba da son test uygulanmıştır. Deney ve kontrol gruplarının ön test ve son test puanlarının istatistiksel bulguları araştırmanın hipotezinin doğrulandığını, deney grubunda kontrol grubuna göre depresyon ve anksiyete puanlarında anlamlı bir düşüş olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this controlled trial study was to investigate whether Qigong practices, which is one of the branches of Traditional Chinese Medicine and defined as body-mind medicine, would have a positive effect on depression and anxiety levels of adults. According to Chinese sources, Qigong practices have a history of about 5.000 years. These practices are generally divided into internal and external Qigong. While external Qigong is classified as a branch of energy medicine that involves the Qigong practitioner directing or pulling Qi (Qi/Chi/vital energy) to heal the patient, Inner Qigong consists of gentle bodily exercises and relaxation practices performed in harmony with breathing and meditation. It is believed that these practices support balance in the body and dissolve energy blockages as they allow life energy to flow naturally in the body. For the purpose of this research, a practice set consisting of Inner Qigong practices was prepared and applied to investigate its effect on depression and anxiety. Adults over the age of 18 from all over Turkey (with the snowball method) were asked to answer scales on online platforms. Among the participants who were eligible to this study, with moderate or severe depression and anxiety scores in the test scales, 33 were assigned to experiment group, and 33 subjects were assigned to a wait-list control group randomly. The experiment group received a 11-week intervention of a Qigong-based practice program. The program designed to consist of 1-weekly instructor-led group session and 6-daily self-practice sessions per week. Due to the Covid-19 pandemic, physical contact was avoided by complying with the health restrictions in effect, hence the weekly group sessions of the program were implemented by an experienced instructor as online sessions. For self-practice sessions, the participants were asked to follow a Qigong practice video prepared by the researcher. At the end of the 11-week program, both groups received a re-test. The statistical findings of test and re-test scores of the experiment and control groups reveals that the hypothesis of the research has been confirmed, and that there is a meaningful decrease in depression and anxiety scores in experiment group compared to non-active control group.