Akut distal radioulnar eklem sagittal plan instabilitesinin tedavisi amaçlı uygulanan ulnoradial transfiksiyonun; ideal yerleşim seviyesinin ve işlevsel olduğu en proksimal seviyenin distal radioulnar ekleme uzaklığının belirlenmesi'sonlu eleman analizi çalışması'
Ulnoradial transfixion applied for the treatment of acute distal radioulnar joint instability in sagittal plane; determining the distance of the distal radioulnar joint of the optimal placement location and the most proximal location where it is functional 'finite element analysis study'
  1. Tez No: 726533
  2. Yazar: SELİM TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Distal radioulnar eklem, ulnoradial transfiksiyon, radioulnar ligamentler, interosseöz membran, sonlu elemanlar analizi, Distal radioulnar joint, ulnoradial transfixion, radioulnar ligaments, interosseous membrane, finite element analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada Kirschner (K) teli ile ulnoradial transfiksiyon uygulanan statik tespitte, özellikle distal radioulnar eklemin (DRUE) sagittal plandaki suprafizyolojik palmar - dorsal translasyon ve aksiyel plandaki rotasyon hareketini kısıtlayarak fizyolojik ligamentöz iyileşmeyi mümkün kılacak en stabil tespitin elde edildiği ve K telinin işlevsel olduğu en proksimal seviyenin DRUE'ye uzaklığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Sonlu elemanlar analizi yöntemi kullanılarak önkol pronasyon ve supinasyonda iken sağlam DRUE, önkol supinasyonda iken palmar instabil DRUE, önkol pronasyonda iken dorsal instabil DRUE modelleri oluşturulmasını takiben palmar instabil ve dorsal instabil yaralanma modellerinde radius ve ulnanın DRUE'de ilişki halinde olduğu en proksimal seviye tespit edilmiştir. Her iki modelde tespit edilen bu seviyeye ulnoradial transfiksiyon amaçlı bir adet K teli yerleştirilmesini takiben 5'er mm. aralıklarla transvers düzlemde ilk yerleştiren K teline paralel dokuz adet K teli daha yerleştirilerek; palmar instabil ve dorsal instabil modellerde onar adet ulnoradial transfiksiyon modeli oluşturulmuştur. Oluşturulan on iki önkol supinasyon modelinde ulna başı dorsalinden palmare, on iki önkol pronasyon modelinde ulna başı palmarinden dorsale doğru 68 Newton kuvvet uygulanmış ve ulna başının yer değiştirme mesafeleri değerlendirilmiştir. Ulna başının yer değiştirme miktarının önkol supinasyonda iken oluşturulmuş; sağlam DRUE'yi temsil eden modelde 0,45 mm., palmar DRUE yaralanmasını temsil eden palmar instabil modelde 3,5 mm. ve önkol supinasyonda iken palmar instabil modele K tellerinin yerleştirilmesi ile oluşturulmuş olan on adet ulnoradial transfiksiyon modelinin her birinde; 1. modelden 10. modele doğru sırasıyla 0,08, 0,17, 0,33, 0,45, 0,65, 0,82, 1, 1,19, 1,3, 1,38 mm. olduğu saptanmıştır. Önkol pronasyonda iken oluşturulmuş modellerde ise ulna başının yer değiştirme miktarının; sağlam DRUE'yi temsil eden modelde 0,42 mm., dorsal DRUE yaralanmasını temsil eden dorsal instabil modelde 2,1 mm. ve önkol pronasyonda iken dorsal instabil modele K tellerinin yerleştirilmesi ile oluşturulmuş olan on adet ulnoradial transfiksiyon modelinin her birinde; 1. modelden 10. modele doğru sırasıyla 0,17, 0,24, 0,32, 0,42, 0,49, 0,52, 0,55, 0,57, 0,58, 0,6 mm. olduğu saptanmıştır. Çalışma sonuçları hem palmar DRUE yaralanması hem de dorsal DRUE yaralanması modellerinde ulnoradial transfiksiyon amaçlı yerleştirilen K telinin ideal seviyesinin sigmoid çentiğin hemen proksimali, K telinin işlevsel olduğu en proksimal seviyenin ise DRUE'nin 21 mm. proksimali olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, in static fixation of ulnoradial transfixion with using Kirschner (K) wire, the most stable fixation that will enable physiological ligamentous healing is obtained, especially by limiting the supraphysiological palmar-dorsal translation in the sagittal plane and rotation in the axial plane of the distal radioulnar joint (DRUJ) and it is aimed to determine the distance from the most proximal location where the K wire is functional to the DRUJ. By using the finite element analysis method, the most proximal level where the radius and ulna are in relation in DRUJ was determined in palmar unstable and dorsal unstable injury models after developing intact DRUJ models when the forearm is in pronation and supination, palmar unstable DRUJ models when the forearm is in supination and dorsal unstable DRUJ models with the forearm is in pronation. After placing a K wire for ulnoradial transfixion at this location which was detected in both models, nine K wires were placed parallel to the first K wire in the transverse plane at 5 mm. intervals. Thus ten ulnoradial transfixion models were developed in palmar unstable and dorsal unstable models. After force of 68 Newtons was applied in the twelve forearm supination models from the dorsal of the ulna head to the palmar and in the twelve forearm pronation models from the palmar of the ulna head to the dorsal, the displacement distances of the ulna head were evaluated. The amount of displacements of the ulna head was developed while the forearm was in supination were detected to 0,45 mm in intact DRUJ model, 3,5 mm in palmar unstable model representing palmar DRUJ injury and in each of the ten ulnoradial transfixion models developed by placing K wires on the palmar unstable model; respectively from model 1 to model 10 0,08, 0,17, 0,33, 0,45, 0,65, 0,82, 1, 1,19, 1,3, 1,38 mm. The amount of displacements of the ulna head was developed while the forearm was in pronation were detected to 0,42 mm in intact DRUJ model, 2,1 mm in dorsal unstable model representing dorsal DRUJ injury and in each of the ten ulnoradial transfixion models were developed by placing K wires on the dorsal unstable model; respectively from model 1 to model 10 0,17, 0,24, 0,32, 0,42, 0,49, 0,52, 0,55, 0,57, 0,58, 0,6 mm. The results of the study, in both palmar DRUJ injury and dorsal DRUJ injury models, the optimal location of the K wire placed for ulnoradial transfixion is just proximal to the sigmoid notch of radius and the most proximal location where the K wire is functional is proximal to 21 mm. from the DRUJ were determined.