Şizofrenide silik nörolojik belirtilerin klinik psikopatoloji, nörobilişsel ve toplumsal işlevsellikle ilişkisi
The relationship of neurological soft signs in schizophrenia with clinical psychopathology, neurocognitive and social functioning
- Tez No: 726687
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: şizofreni, silik nörolojik belirtiler, klinik psikopatoloji, toplumsal işlevsellik, bilişsel işlevler, schizophrenia, neurological soft signs, clinical psychopathology, social functionality, cognitive functions
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve Amaç: Şizofreni hastalarında toplumsal ve nörobilişsel işlevlerde bozukluk olduğu gibi nörolojik belirtiler de görülebilmektedir. Özellikle silik nörolojik belirtiler (SNB) şizofreni hastalarında (%50-65) sağlıklı kişilerden (%5) daha sık görülmektedir. Bu çalışmada, şizofreni hastalarında silik nörolojik belirtiler, klinik psikopatoloji, nörobilişsel işlevler ve toplumsal işlevsellik arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya, Aralık 2019 – Mayıs 2020 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Polikliniğinde ayaktan tedavi gören, 18-55 yaş aralığında, şizofreni veya şizoaffektif bozukluk tanılı, en az ilkokul mezunu, hastalık süresi 10 yıldan az olan, zekâ geriliği veya nörolojik bir hastalığı olmayan, son 6 ayda EKT almamış ve çalışmaya katılmaya onay veren 42 hasta dâhil edildi. Hastalara klinik psikopatoloji için PANSS, KGİ-Ş, NDÖ ve CDÖ; toplumsal işlevsellik için TİDÖ ve İGD; bilişsel işlevler için Sayı Menzili, SBST ve WKET uygulandı. Nüfus ve klinik bilgilerin ölçeklerle ilişkisi bağımsız t-testi ve bağıntı analizi ile değerlendirildi. Ölçeklerden alınan puanların karşılaştırması spearman bağıntı analizi ile incelendi. Bağıntı katsayısı 0,80 çok yüksek düzeyde ilişki olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan yaş ortalaması 29 olan grubun, %81'i şizofreni, %64,3'ü erkek ve %85,7'si bekârdı. Hastaların eğitim seviyesi ortalama 12 yıl, hastalık başlangıç yaşı 23, hastalık süresi ortalama 6 yıldı. SNB'ler bekâr ve işsiz hastalarda anlamlı olarak daha yüksekti. SNB ile klinik belirtiler arasında orta düzeyde pozitif bir bağıntı saptandı ve en yüksek bağıntı negatif ve dezorganizasyon belirtilerinde görüldü. SNB ile toplumsal işlevsellik arasında da orta düzeyde negatif bağıntı bulundu. Bilişsel işlevsellik alanlarından ise dikkat, uzun süreli bellek ve öğrenme alanı ile SNB arasında orta düzeyde negatif bağıntı saptandı. Sonuç: SNB, şizofreni hastalarının klinik durumu, toplumsal işlevselliği ve bilişsel işlevleri üzerinde etkisi olan, şizofreni için endofenotipe aday bir belirti kümesidir.
Özet (Çeviri)
The Relationship of Neurological Soft Signs in Schizophrenia with Clinical Psychopathology, Neurocognitive and Social Functioning Introduction and purpose: Social and neurocognitive dysfunctions as well as neurological symptoms can be seen in patients with schizophrenia. Especially neurological soft signs (NSS) are seen more frequently in patients with schizophrenia (50-65%) than in healthy individuals (5%). In this study, it was intended to research the relationship between neurological soft signs, clinical psychopathology, neurocognitive functions and social functioning in patients with schizophrenia. Method: The participants who were treated as an outpatient in Kocaeli University Faculty of Medicine Psychiatry Outpatient Clinic between December 2019 and May 2020, between the ages of 18-55, diagnosed with schizophrenia or schizoaffective disorder, at least primary school graduate, disease duration of less than 10 years, with a consented to participate in the study, without mental retardation, without neurological disease, had not received ECT in the last 6 months, were included in the study. Patients were applied PANSS, CGI-S, NES and CDS for clinical psychopathology; SFAS and GAF for social functioning; Digit Span, logical memory and WCST were applied for cognitive functions. The relationship of population and clinical information to the scales was evaluated by independent t-test and correlation analysis. The comparison of the scores obtained from the scales was analyzed by spearman correlation analysis. If the correlation coefficient is 0.80 was rated as a very high level of correlation. Results: The mean age of the group included in the study was 29, 81% had schizophrenia, 64.3% were male and 85.7% were single. The mean education level of the patients was 12 years, the age of onset of the disease was 23, and the mean duration of the disease was 6 years. NSS were significantly higher in single and unemployed patients. A moderately positive correlation was found between NSS and clinical symptoms, and the highest correlation was seen in negative and disorganization symptoms. A moderate negative correlation was also found between NSS and social functioning. On the other hand, there was a moderate negative correlation between cognitive functioning domains, attention, long-term memory and learning domains, and NSS. Conclusion: NSS is an endophenotype candidate symptom cluster for schizophrenia that has an impact on the clinical status, social functioning, and cognitive functions of patients with schizophrenia.