Acil serviste sepsis tanısı alan hastalarda ultrason ile ölçülen vena kava inferior çapının prognozu ve mortaliteyi göstermedeki değerliliği
The diagnostic value of inferior vena cava diameter in patients with sepsis in the emergency department, predicting prognosis and mortality
  1. Tez No: 727200
  2. Yazar: SELİN AYÇA KAŞIKCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Vena cava inferior, Sepsis, Mortalite, Kaval index, Vena kava inferior kollapsibilite indeksi, Inferior vena cava, Sepsis, Mortality, Caval index, Inferior vena cava collapsibility index
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Acil servise başvuran sepsis tanısı alan hastalarda başvuru anındaki ve sıvı resusitasyon tedavisi sonrası ultrason ile ölçülen vena kava inferior çapının ve vena kava inferior kollapsibilite indeksinin sıralı ölçümlerinin sıvı resusitasyon tedavisi ve hasta sonlanımı ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metod Prospektif gözlemsel kontrollü çalışma olarak dizaynedilen çalışma, Bakırköy Doktor Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde yapıldı. 10.09.2021 ile 15.03.2022 tarihleri arasında başvuran, 18 yaş ve üstü, enfeksiyon odağı bulunan, ultrason ile vena cava inferior çapı ölçülen, qSOFA kriterlerine göre 2 ve üzeri puan alan 101 hasta vaka grubuna; qSOFA kriterlerine göre 2'den az puan alan 90 hasta kontrol grubuna alındı. Hastaların acil serviste uygulanan sıvı tedavisi öncesinde ve sonrasında Fujifilm Sonosite Edge II ultrason cihazı ve rC60xi model 2-5 MHz konveks prob ile yapılan vena kava ölçümleri değerlendirildi. Bulgular Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 74,49 ± 15,10 yıl idi. Hastaların 96'sı (%50,3) kadın ve 95'i (%49,7) erkekti. Sepsis ve kontrol gruplarının yaş ve cinsiyetlere göre dağılımı incelendiğinde gruplar arasında fark görülmedi. Çalışmaya dahil edilen hastaların sonlanımına bakıldığında hastaların 30'unun acil servisten (%15,7) taburcu edildiği görüldü. Hastaların 61'i (%31,9) servislere yatırılırken, 100 (%52,4) hasta yoğun bakım ünitesine sevk edildiği görüldü. Çalışmadaki tüm hastalar incelendiğinde hastaların 80'inin 28 gün içinde hayatını kaybettiği görüldü, Tüm hastaların mortalite oranı %41,9 olarak hesaplandı. Başvuru anındaki VKİKİ vii değerinin %29'un üzerinde olması %94,06 duyarlılık %83,33 özgüllük ile sepsis tanısı koyabilir bir göstergedir. VKİKİ %29 üzerinde %87,5 duyarlılık %63,96 özgüllük ile mortaliteyi göstermektedir. Mortaliteyi öngörmede laktat, c-reaktif protein ve troponin bağımsız değişkenler olarak kaydedildi. Sonuç Başvuru anındaki VKİKİ değerinin %29'un üzerinde olması %94,06 duyarlılık %83,33 özgüllük ile sepsis tanısı koyabilir bir göstergedir. Başvuru anındaki VKİKİ değeri sepsis tanısında yardımcı olmak için kullanılabilir. VKİKİ %29 üzerinde %87,5 duyarlılık %63,96 özgüllük ile mortaliteyi göstermektedir. Sıvı tedavisine yanıtın değerlendirilmesi için vena kava inferior kollapsibilite indeksini kılavuz olarak kullanabiliriz.
Özet (Çeviri)
Objective It was aimed to evaluate the relationship between sequential measurements of inferior vena cava diameter and inferior vena cava collapsibility index, measured by ultrasound at admission and after fluid resuscitation therapy, with patient outcome in patients who were admitted to the emergency department with a diagnosis of sepsis. Material and Method The study, which was designed as a prospective observational controlled study, was conducted in Bakırköy Doktor Sadi Konuk Training and Research Hospital Emergency Medicine Clinic. In the case group, 101 patients who applied between 10.09.2021 and 15.03.2022, aged 18 and over, had a focus of infection, had vena cava inferior diameter measured by ultrasound, and scored 2 or more according to qSOFA criteria; 90 patients who scored less than 2 according to the qSOFA criteria were included in the control group. Vena cava measurements made with Fujifilm Sonosite Edge II ultrasound device and rC60xi model 2-5 MHz convex probe before and after the fluid therapy applied in the emergency room were evaluated. Results The mean age of the patients included in the study was 74.49 ± 15.10 years. Of the patients, 96 (50.3%) were female and 95 (49.7%) were male. When the distribution of sepsis and control groups according to age and gender was examined, no difference was observed between the groups. Considering the outcome of the patients included in the study, it was seen that 30 of the patients (15.7%) were discharged from the emergency department. While 61 (31.9%) of the patients were admitted to the wards, 100 (52.4%) patients were referred to the intensive care unit. ix When all the patients in the study were examined, it was seen that 80 of the patients died within 28 days, and the mortality rate of all patients was calculated as 41.9%. A inferior vena cava collapsibility index of over 29% at the time of admission is an indicator that can diagnose sepsis with a sensitivity of 94.06% and a specificity of 83.33%. It shows mortality with a sensitivity of 87.5% over a inferior vena cava collapsibility index of 29% and a specificity of 63.96%. Lactate, troponin and creactive protein were recorded as independent variables in predicting mortality. Conclusion A inferior vena cava collapsibility index of over 29% at the time of admission is an indicator that can diagnose sepsis with a sensitivity of 94.06% and a specificity of 83.33%. The inferior vena cava collapsibility index value at admission can be used to assist in the diagnosis of sepsis. It shows mortality with a sensitivity of 87.5% over a inferior vena cava collapsibility index of 29% and a specificity of 63.96%. We can use the inferior vena cava collapsibility index as a guide to evaluate the response to fluid therapy.