Yenidoğanda kan alma öncesinde uygulanan bölgesel masajın ağrı ve yaşam bulguları üzerine etkisi
The effect of regional massage on pain and life findings in the newborn before blood collection
  1. Tez No: 727265
  2. Yazar: AYŞE KÜÇÜKTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJLA CANBULAT ŞAHİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Kan alma, Masaj, Yenidoğan, Massage, Newborn, Pain, Taking a blood sample
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tez çalışması, yenidoğanda kan alma öncesinde yapılan bölgesel masajın ağrıya ve yaşam bulgularına etkisini araştırmak amacıyla randomize kontrollü olarak planlamıştır. Araştırma 49 deney ve 47 kontrol olmak üzere 96 yenidoğan ile yürütülmüştür. Kan alım işlem öncesinde deney grubuna kan alınacak bölgeye 2 dk masaj yapılmış sonrasında bebeğin ağrısı ve yaşam bulguları gözlenmiştir. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen bebek tanıtım bilgi formu, girişim takip formu ve Yenidoğan Bebek Ağrı Ölçeği (NIPS) kullanılmıştır. Veriler SPSS 21 programında tanımlayıcı istatistikler Ki karetesti, Independent Simplet testi, Paired Simple t testi, Cohen Kappa Analizi ile değerlendirildi, p0,05). Deney grubundaki bebeklerin kontrol grubundaki bebeklere göre daha kısa ağlama süresi, daha düşük ağrı ve nabız düzeyi ile daha fazla oksijen saturasyonu seviyesine sahip olduğu görüldü. Araştırmada yenidoğanda ağrının azaltılmasında bölgesel masajın etkili olduğu ve bu yönde yenidoğan hemşirelerine eğitim verilip alternatif bakım olarak sunulabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study was planned in a randomized controlled manner to investigate the effect of regional massage performed before blood collection in a newborns on pain and vital signs. The study was carried out with 96 newborns, 49 of which were experimental and 47 controls. Before the blood draw procedure, the experimental group was massage for 2 minutes on the area to be bled and then the baby's pain and vital signs were observed. The baby information from the intervention follow-up form and the Newborn Baby Pain Scale (NIPS) developed by the researcher were used to collect the data. Data were evaluate with descriptive statistics Chi-square test, Independent Simple test, Paired Simple test, CohenKappa Analysis in SPSS 21 program p0.05). It was observed that the babies in the experimental group had a shorter crying time, lower pain and pulse level and higher oxygen saturation levels compared to the babies in the control group. In the study, it was concluded that regional massage is effective in reducing in newborns and that neonatal nurses can be trained in this direction and offered as an alternative care.