Dijital sergilerin görsel sanatlar dersine ilişkin öğrenci tutumları üzerindeki etkisi
Related to the visual arts course of digital exhibitions impact on student attitudes
- Tez No: 727266
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dijital Sergi, Sergi, Görsel Sanatlar Dersi, Tutum, Digital Exhibition, Exhibition, Visual Arts Lesson, Attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, görsel sanatlar dersi kapsamında düzenlenen dijital sergilerin görsel sanatlar (resim-iş) dersine karşı ortaokul öğrencilerinin tutumları üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın yöntemi, nicel araştırma yöntemi olup nicel araştırmalarda sıklıkla kullanılan tekil tarama modeli esas alınmıştır. Çalışmanın evrenini Erzurum İli, örneklemini Tortum İlçesi oluşturmaktadır. Çalışma grubunu ise; Tortum İlçesi'nde bulunan, 2021-2022 yılında merkez ortaokulunda öğrenim gören 5.6.7.8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmaya 58 kadın, 46 erkek olmak üzere toplam 104 öğrenci katılmıştır. Veri toplama aracı olarak resim-iş dersine yönelik tutum ölçeği, öğrenci bilgilerini elde etmek için ise kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 programı kullanılmıştır. İki bağımsız grupların karşılaştırılmasında Bağımsız Örneklem T Testi, 2'den fazla bağımsız grupların karşılaştırılmasında Tek Yönlü Varyans Analizi (One way Anova ) uygulanmıştır. Gruplar arasındaki farklılıkların belirlenmesi için (Post Hoc) Tukey testi yapılarak veriler değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda dijital sergilerin görsel sanatlar (resim-iş) dersine karşı ortaokul öğrencilerinin tutumları üzerinde etkisinin olduğu görülmüştür. Öğrencinin cinsiyetine, sınıf düzeyine, ebeveyn eğitim durumuna göre anlamlı düzeyde farklılık olduğu tespit edilmiş; ailenin ekonomik durumuna, öğretmenin değerlendirilmesine göre ise az da olsa farklılaşma bulunmuş ancak bunun anlamlı düzeyde bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Zaman alt boyutunda bulunan anlamlı farklılık görsel sanatlar dersine zaman ayırma, günlük hayatında resim yapmaya zaman ayırma, görsel sanatlar dersinde öğrendiklerinin gelecek zaman diliminde de yaşantısını kolaylaştıracağına inanma, vb. gibi öğrenci tutumlarını olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgulardan hareketle öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to determine the effect of digital exhibitions organized within the scope of visual arts course on secondary school students' attitudes towards visual arts course (painting-work). Method of the study is a quantitative research and based on the single screening model, which is frequently used in quantitative studies. The working place of the study is Erzurum province, and the sample is Tortum district .And study group consist of 5th 6th 7th and 8th graders who have been studing at Central Secondary School in 2021-2022 in Tortum. 58 female and 46 male -total of 104- students have participated this study. Personal information form and attitude scale towards paintingwork is used as a data collection tool. The SPSS 25.0 program is used to analyze the data.Independent Sample T test is used to compare two independent groups and One Way Anova is applied to compare groups of more than two independents. In order to determine the differences between the groups, the data have been evaluated by using the (Post Hoc) Tukey test. It has been found that there is a significant difference according to the student's gender, grade level, parents education status. It has been detected an insignificant difference according to the teacher's assessment but it is concluded that this is not important. It has concluded that the difference in the sub-dimension to spare time to visual arts class, spare time to paint in their daily lives, to believe in things they have learned in visual arts class will make their lives easier in the future etc. affects students attitudes positively. Suggestions have been developed based on the findings.