Öğretmen adaylarının problem çözme becerileri ve depresyon düzeylerinin incelenmesi
An investigation of teacher candidates' problem solving skills and levels of depression
  1. Tez No: 727300
  2. Yazar: ESİN FATMA ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAĞMUR ÇERKEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Problem, Problem Çözme Becerisi, Depresyon, Psikolojik İyi Oluş, Problem, Problem Solving Skills, Depression, Psychological Well-being
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Günümüz eğitiminin en önemli sorunlarından biri öğretmen adaylarının karşılaştıkları problemleri etkili ve hızlı bir şekilde çözüme kavuşturamamasıdır. Araştırmalar problem çözebilme becerilerinin kişinin sıhhatli bir hayat yaşayabilmesi ve ruh sağlığını muhafaza edebilmesi için mecbur olduğunu belirtilerek, problem çözme becerisi ve ruh sağlığı arasında önemli bağlantı bulunduğunu belirtmiştir. Etkili problem çözme becerilerinin öğretmen adaylarına öğretilmesi gelecekteki toplumumuz için dünyaya bir uyum sağlayacak şekilde faydalı olacaktır. Problem çözebilmek için bireylerin yaratıcı ve bilimsel düşünce yeteneğine sahip olmaları gerekir. Tüm bu sorunlar göz önüne alınarak planlanan araştırmanın amacı öğretmen adaylarının problem çözme becerileri ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişki olarak incelenmiştir. Bu araştırma ilişkisel tarama modelinde olup, konuya ilişkin problem çözme ile depresyon arasındaki ilişki belirlenmiştir. Araştırmanın evrenini Yakın Doğu Üniversitesi'nde öğrenim gören öğretmen adayları oluşturmaktadır. Çalışmanın amacını gerçekleştirmek için örneklem olarak PDR, ZEÖ ve OÖÖ Bölümü öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışma grubu basit örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. iv Toplam 385 katılımcıya ulaşılmış, fakat eksik doldurulmuş ya da boş bırakılan anketler çıkarıldığı zaman toplam 364 kişiden alınan veriler araştırma kapsamında uygulanmıştır. Veri toplama araçları; Demografik Bilgi Formu, Problem Çözme Envanteri ve Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır. Bulgulardan alınan veriler doğrultusunda; Problem çözme becerisinde cinsiyet bakımından anlamlı bir farklılık bulunurken, sınıf, bölüm, kaldıkları yer, Türkiye'ye gitme sıklıkları ve romantik ilişki durumlarına göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Araştırmanın önemi olan problem çözme becerisi ve depresyon düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak öğretmen meslektaşlarımın bir takım etkili ve hızlı problem çözme yöntemlerini kullanmaları halinde yaşamlarında ve eğitim hayatları boyunca karşılaştıkları güçlükleri büyütmeden baş edebilecek ve psikolojik uyum düzeyleri yüksek olacaktır.
Özet (Çeviri)
One of the most significant problems of todays' education is the inability of teacher candidates in finding effective and rapid solutions to problems they face. Previous studies have pointed out that problem solving skills are a must for individuals to lead healthy lives and be mentally healthy. Significant relationships have also been revealed between problem solving skills and mental health. Teaching problem solving skills to teacher candidates will help our society in keeping up with the rest of the world. In order to be able to solve problems, individuals need to possess creative and scientific thinking abilities. Keeping these needs in mind, the current study aims to investigate the relationship between teacher candidates' problem solving skills and level of depression. The study was designed as a correlational survey where the relationship between problem solving and depression was investigated. The population of the study was made up of teacher candidates studying at Near East University and a sample was drawn from CPG, SNT and PST students. Simple sampling was employed in selecting the research participants. A total of 385 questionnaires were filled in by the participants. However, vi only 364 of these were fully completed and were used in the analysis phase. Demographic Information Form, Problem Solving Inventory and Beck's Depression Scale were used as data collection tools. The findings indicated that there was a statistically significant difference between the problem solving skills of the participants based on gender, while no differences were found in this respect based on year of study, department, place of residence, frequency of visiting Turkey and romantic relationship status. A significant correlation was also spotted between problem solving skills and depression. In conclusion, it is argued that if teachers employ certain effective and rapid problem solving methods, they will be able to resolve issues they may face during their personal and educational lives without exaggerating them. They will also have higher levels of mental harmony.