Kanonik korelasyon analizi ile eğitim alanında bir uygulama
An application in the field of education with canonical correlation analysis
  1. Tez No: 727366
  2. Yazar: FİGEN SARIGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER SİNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kanonik Korelasyon Analizi, Eğitim Göstergeleri, Fiziksel Şartlar, Keywords: Canonical Correlation Analysis, Education Indicators, Physical Conditions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Eğitimin fiziksel şartları bireylerin eğitim gördüğü ortam açısından son derece önemli ve hassas bir konudur. Bu şartları etkileyen pek çok değişken bulunmaktadır. Eğitimin fiziksel şartları üzerinde etkili olan değişkenler ile ülkenin gelişmişlik göstergeleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Eğitimin fiziksel şartları ile gelişmişlik göstergeleri arasındaki ilişkinin saptanması için kullanılacak veriler 2019 TÜİK gelişmişlik göstergeleri ve MEB eğitim göstergelerinden derlenmiştir. Çalışmanın amacı doğrultusunda, ilişki araştırması yapılmış ve verilerin çözümlenmesinde kanonik korelasyon analizi kullanılmıştır. Kanonik korelasyon analizi yöntemi doğrultusunde iki değişken grubu belirlenmiş ve her değişken grubu için 3 adet değişken alınmıştır. Birinci değişken gurubu için 13 değişken arasından 3 değişken ve ikinci değişken gurubu için de 11 değişken arasından 3 değişken alınmıştır. Değişkenler seçilirken kanonik değişkene en fazla katkı sağlayıp, korelasyonu en yüksek değişkenler değişken setine alınmıştır. Türkiye'deki bütün şehirlerin ilkokul başına düşen öğrenci sayısı, ortaokul başına düşen öğrenci sayısı, ortaöğretim okul başına düşen öğrenci sayısı, eğitimdeki kontenjanlara bağlı fiziksel şartlara ait değişken kümesini, Kişi başı gayrisafi milli hasıla (GSMH), bağımlı nüfus oranı, bebek ölüm hızı ise Türkiye'nin temel gelişmişlik göstergelerini gösteren değişken kümesi olarak alınmıştır. Yapılan kanonik korelasyon analizi sonucunda, bağımlı değişken olan eğitimin kontenjanlara bağlı fiziksel şartları seti ile gelişmişlik seti arasında iki adet anlamlı kanonik korelasyon saptanmış ve istatistiksel yorumlamalar elde edilen herbir kanonik korelasyon için yapılmıştır. Çalışma sonunda elde edilen sonuçlar göz önüne alındığında, eğitimin fiziksel şartları ile gelişmişlik değerleri arasındaki ilişkilere bağlı olarak gelişmişlik değerlerindeki iyileştirilmelerin eğitimin fiziksel şartlarını da olumlu şekilde etkileyeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The physical conditions of education is an extremely important and sensitive issue in terms of the environment in which individuals are educated. There are many variables that affect these conditions. The main purpose of this study is to determine the relationship between the variables that affect the physical conditions of education and the development indicators of the country. The data to be used to determine the relationship between the physical conditions of education and the development indicators were compiled from the 2019 TURKSTAT development indicators and MEB education indicators. In line with the purpose of the study, a relationship research was conducted and canonical correlation analysis was used in the analysis of the data. Two variable groups were determined in line with the canonical correlation analysis method and 3 variables were taken for each variable group. For the first group of variables, 3 variables were taken out of 13 variables, and for the second variable group, 3 variables were taken from among 11 variables. While selecting the variables, the variables that contributed the most to the canonical variable and had the highest correlation were included in the variable set. In all cities in Turkey, the number of students per primary school, the number of students per secondary school, the number of students per secondary school, the variable set of physical conditions related to the quota in education, Gross national product per capita (GNP), dependent population ratio, infant mortality rate are It is taken as the set of variables showing the basic development indicators of Turkey. As a result of the canonical correlation analysis, two significant canonical correlations were determined between the dependent variable, the physical conditions of education depending on the quota, and the development set, and statistical interpretations were made for each obtained canonical correlation. Considering the results obtained at the end of the study, it is thought that the improvements in the development values, depending on the relationship between the physical conditions of education and the development values, will also positively affect the physical conditions of education.