Aksiyel spondiloartrit'li hastalarda farklı ev egzersiz programları öğretme yaklaşımlarının etkinliği ve egzersiz uyumu üzerine etkileri
The efficiency of different training approaches of home-based exercise programs and the effects of them on exercise adaptation in patients with axial spondyloarthritis
- Tez No: 727750
- Danışmanlar: PROF. MURAT BİRTANE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Aksiyel spondiloartrit, ev egzersiz programı, egzersize uyum, Axial spondyloarthritis, home-based exercise program, exercise compliance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Aksiyel spondiloartrit, aksiyel iskeleti tutma eğilimi olan kronik inflamatuar bir hastalıktır. En sık görülen semptomlar kronik sırt ağrısı ve spinal sertliktir, ancak periferik ve ekstra kas-iskelet sistemi belirtileri sıklıkla eşlik eder. Yaşam boyu düzenli egzersiz hastalığın yönetiminin önemli parçasıdır. Bu nedenle hastaların düzenli egzersize başlamaları ve sürdürmeleri konusunda etkili olan faktörleri ortaya çıkarmak önemlidir. Çalışmamızda, aksiyel spondiloartrit hastalarında farklı ev egzersiz programları öğretme yaklaşımlarının egzersiz uyumuna etkilerini ortaya koymak ve bunun yanında ev egzersiz tedavisinin hastalık aktivitesi, fonksiyon ve mobilite üzerine olan etkinliğini incelemeyi amaçladık. Çalışmaya Uluslararası Spondiloartropati Değerlendirme Topluluğu kriterlerine göre aksiyel spondiloartrit tanısı almış ve başvuru sırasına göre ardışık olarak, egzersiz öğretme yöntemlerinden olan broşür, video ve fizyoterapist gruplarına seçilen toplam 60 hasta dahil edildi. Hastaların sosyodemografik özellikleri not edildi. Hastalara başlangıçta ve 6. haftanın sonunda fonksiyonel durumun değerlendirilmesi açısından Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi, spinal mobilitenin değerlendirilmesi açısından Bath Ankilozan Spondilit Metroloji İndeksi ve hastalık aktivitesi için Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi, Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi ölçekleri uygulandı. Ayrıca 6. haftanın sonunda egzersiz uyum anketi dolduruldu. Tüm hastalara verilen egzersiz günlükleri toplanarak incelendi. Her üç egzersiz öğretme yaklaşımı ile uygulanan egzersiz programlarının hastalık aktivitesini azaltmada, mobilite artışının sağlanmasında ve fonksiyonel kapasitenin artışında etkili olduğu saptandı. Üç grupta hastaların uyum oranları üzerine etkilerinin benzer olduğu ve hastalık durumu ile ilişkili klinik iyileşme düzeylerinde anlamlı farklılık olmadığı gözlendi. Sonuç olarak geniş serilerin katılımı ile gerçekleştirilecek çalışmalar; uygulanacak farklı yöntemlerin hastalık üzerine etkilerini, farklılıklarını ve ideal yöntemlerin belirlenmesini sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
Axial spondyloarthritis is a chronic inflammatory disease that tends to involve the axial skeleton. The most common symptoms are chronic back pain and spinal stiffness, but peripheral and extra-musculoskeletal manifestations are often accompanied. Regular exercise throughout life is an important part of the management of the disease. For this reason, it is important to reveal the factors that affect patients' initiation and maintenance of regular exercise. In our study, we aimed to reveal the effects of different home exercise program teaching approaches on exercise compliance in patients with axial spondyloarthritis, as well as to examine the effectiveness of home exercise therapy on disease activity, function and mobility. A total of 60 patients who were diagnosed with axial spondyloarthritis according to the criteria of the Assessment of SpondyloArthritis International Society and who were selected consecutively in the brochure, video and physiotherapist groups according to the order of application were included in the study. Sociodemographic characteristics of the patients were noted. At the beginning and at the end of the 6th week, the Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index was used to evaluate the functional status, the Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index for the evaluation of spinal mobility, and the Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index and Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index scales were applied to the disease activity. In addition, an exercise compliance questionnaire was completed at the end of the 6th week. The exercise diaries given to all patients were collected and analyzed. All three exercise programs were found to be effective in reducing disease activity, increasing mobility and increasing functional capacity. It was observed that the effects of three different exercise teaching approaches on the compliance rates of the patients were similar and there was no significant difference in the clinical improvement levels associated with the disease status. As a result, the studies to be carried out with the participation of large series; it will be able to determine the effects, differences and ideal methods of different methods to be applied on the disease.